Özal’ın ölümü

Devlet Denetleme Kurulu’nun kaleme aldığı araştırma raporunda Özal’ın ölümünde “Devletin aklı tutuldu” diye bir tabir kullanılıyor. Galiba çok doğru tespitte bulunmuş. O günleri tekrar düşündüğümde aklımıza bir komplo gelmedi. Özal 1987 de bypass geçirmişti, kilolu idi. Tansiyonu inip çıkıyordu. Bütün basın, Özal Asya da yaptığı geziden yorgun geldi diye haberleri manşetlere taşıyınca, doğrusu bir “melanetin “ yapılabilmiş olabileceği aklımıza gelmedi.

Rahmetli Yusuf Özal ile de çok yakın arkadaş idik. Yıllarca aynı apartmanda / evde kaldık. Bana bir olayı anlattı. Onu sizinle paylaşmak istiyorum. Rahmetli Özal’ın yurtdışı gezisinden dönüşünün ertesi günü Başbakanı telefonla arar ve ona ekonomideki üst yönetimi göndermesini ekonomiyi bir gözden geçirme gereğini söyler. Yanında Yusuf Özal da var. Başbakan kaba bir şekilde “ sen ekonomiyi bırak arkadaşlar seni yüce divana göndermeyi organize ediyorlar ona bak” der. Rahmetli Özal mosmor kesilir,  ye’se düşer. Başbakan, Özal’ın kontrolleri yapıldıktan sonra  ( De- Bakey) doktoruna sorar. Doktor Özal’ın sağlığının mükemmel olmadığını söyler. Stresse girmemeli, stres ortamından uzak tutmalısınız der. Süleyman Bey o günden sonra rahmetliye olmadık hakaretler ve benzetmeler yapar. Fino köpeği benzetmesi, hayvan benzetmesi... vs. yani o günden sonra rahmetliyi strese sokmak için her şeyi yapar. Bu davranış biçiminin izahı yoktu. Bende parti başkan vekiliyken yüce divanda beraat eden iki bakanımızla ilgili söylemleri üzerine, vakti ile kendisinin Özal’a söylediklerini aynen iade ettim, özür dilemezsen, bizde sana senin benim parti başkanıma söylediklerini aynen iade edeceğim dedim. Özür dilemek bir yana demagojiye devam etti. Dava açtı. Hakimi Yargıtay’a tayin etme vaadi ile davayı 38 günde bitirtti. Türkiye’deki hâkimi idare etti, satın aldı ama insan hakları mahkemesini satın alamadı ve ben orada davayı kazandım, ödediğim tazminatı devletten geri aldım.

Devlet Denetleme raporu, ölümü şüpheli gördüğüne göre, konunun üzerine gidilmeli, mezarı açılarak, otopsinin gerekleri yerine getirilmelidir. Derin devletin siyasi, askeri, iş âlemi ayakları bu töhmetten kurtarılmalıdır. Eğer bir suikast varsa da sonuna kadar gidilerek, suçlular yargı önüne çıkarılmalıdır.