Ramazan’da iştahsızlığa dikkat

Uzun süren açlık, ardından birden yemek yemek Ramazan’da iştahsızlık sorununa yol açıyor. İştahsızlık tedavi edilmezse vücutta besin yetersizliğine bağlı kalıcı hasarlar meydana getiriyor.

Bireylerin iştah düzeyleri yeme davranışlarını, sağlıklarını, beslenme düzenini ve besin seçimini doğrudan etkiler. İştahın fazla olması durumuyla çok sık karşılaşılsa da iştahsızlıkla başı belada olanlar da var. Uzun süren açlığın ardından birden yemek yeme durumuyla birlikte iştahsızlığın ortaya çıkması ramazanda bireylerin karşılaştığı problemlerden bir tanesidir. İştahın hiç olmaması da, iştahın fazla olması da problem teşkil eder. İştahsızlık yeterli enerji ve besin öğelerinin vücuda alınamaması demektir. Bunun sonucunda ise bağışıklık sistemi, sinir sistemi, halsizlik, yorgunluk, cilt ve deri problemleri, sindirim problemleri gibi birçok sorunla karşı karşıya kalınır. İştah bilinçdışı bir yanıt ve öğrenilebilir davranışlardan oluşur. Beyinde 2 merkez tarafından kontrol edilir. Bu merkezlerden birincisi açlık hissi tatmin olana kadar açlığa neden olan hormonların salgılanmasını uyaran hipotalamus, ikincisi ise zihin ve duygusal fonksiyonların merkezi korteks.

Ciddi hastalıkların habercisi

Grip, karın ağrısı ve stres gibi durumlar geçici iştahsızlığa neden olurken, depresyon, anemi, böbrek hastalıkları ve kanser gibi durumlar kalıcı iştah kaybına neden olur. C, B1, B2 ve biotin vitaminlerinin, çinko mineralinin eksikliğinden dolayı oluşan besin yetersizliğine bağlı iştah kayıpları da oluşabilir.

İŞTAH KAYBINI ÖNLEMENİN YOLLARI

-Yemeklerinizde ve salatalarınızda sağlıklı yağ asitlerini içeren avokado, fındık ve zeytinyağını kullanın.

-Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem gibi besinlerin tüketimine özen gösterin.

-Kısa süreli egzersizler yapmaya çalışın. Yemeklerden önce yapılan kısa yürüyüşler iştahınızı açmaya yardımcı olacaktır.

-C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştahınızı açacaktır.

-Ana öğünlerinize ek olarak mutlaka ara öğünler ekleyin. Açlık hissi hissettiğiniz an hemen çıkarıp tüketebileceğiniz küçük sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.

-Yemeklerinize ve salatalarınıza bol limon sıkın. Ekşi, salgısını artırarak iştah merkezini uyarır.

-Yemeklere güzel kokular ve farklı tatlar vermesi açısından tarçın vb. baharatlar ekleyin.

-Yemek yiyeceğiniz mekânın atmosferini iyi ayarlayın. Mümkün olduğunca yemek kokusundan uzak, ferah ve aydınlatmanın düzgün olmasına özen gösterin.