Ramazan’da sıcaklar kavuracak

Üşenmedim, Ramazan ayı boyunca sıcaklık nasıl olacak diye uzun süreli hava tahmini yaptım. Maalesef güneş yakacak! Yediklerinize çok dikkat edin!

Ramazan’da oruç tutmanın zorluğu ve kolaylığını, süre ve hava belirler. Sürenin uzun olduğu ortada, peki ya hava? Hava durumu beslenmeyi, sağlığı ve dayanıklılığı birebir etkilediğinden hava sıcaklığındaki ufak bir değişim bile bu ay bizim için daha önemli hale geliyor. Ben de üşenmedim ve uzun süreli hava tahmini yaptım Türkiye için.

YAĞIŞ BEKLENMİYOR

Pek çok kişinin bu duruma üzüleceğini biliyorum ama bizi bunaltan aşırı sıcaklar önümüzdeki günlerde de maalesef devam edecek. Yaz başından beri ortalamanın üzerinde seyreden hava sıcaklığı, Ramazan ayı boyunca da yüksek. Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sıcaklık 30 derecenin 2-3 derece altında. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklık 40 derecenin 3-4 derece üzerinde, Marmara ve İç Anadolu’da ise sıcaklık 30 derecenin1-2 derece üzerinde olacak. Sıcaklık tüm yurtta ağustosun ortasına kadar ortalamaların yaklaşık 4-5 derece üzerinde seyredecek. Sadece Karadeniz’de iki ya da üç kez kısa süreli sağanak yağış bekleniyor, diğer bölgeler için yağışlı sistem öngörüsü yapmak biraz zor görünüyor şimdiden.

HAFİF GIDALAR TÜKETİN

Yazın gündüzler zaten uzun, üstüne aşırı sıcak ve bunaltıcı hava da eklenince oruç tutmanın daha zor olacağı kesin. Aşırı sıcaklarda fazla yemek yenmez, daha hafif gıdalar tüketilir. Ayrıca daha çok terlediğimizden sıvı kaybederiz ve haliyle sıvı ihtiyacımız artar. Bu mevsimde oruç tutmanın en zor yanı susuzluğa dayanmak. O yüzden bizi susatacak tüm gıdalardan Ramazan’da kaçınmak gerek. Sahur ve iftarda tükettiğimiz yiyeceklere, sıcak havada daha fazla özen göstermeliyiz. Çünkü bu dönemde sıvı, tuz ve vitamin dengesini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Vücutta sıvı eksikliği; halsizlik, çarpıntı, kas krampları, ateş yükselmesi gibi belirtilere neden olabilirken daha ileri boyutlarda sıvı kaybına maruz kalınca tansiyon düşmesi ve bayılma gibi daha kötü sonuçlar doğurabilir. Psikolojide de ani değişiklikler olabilir bu dönemde.

Öncelikle bol sıvı tüketmek önemli. İftar ve sahurlarda yiyeceklerimizi daha sulu çeşitlerden tercih etmeliyiz. İftar ve sahur arasında da bol sıvı tüketmeliyiz. Aşırı yağlı, et ağırlıklı besinlerden bu dönem biraz uzak kalmalıyız, sebze yemeliyiz. Uzun süre açlık sonrasında iftarda, aniden aşırı yemek yemek de bünyenizi zorlayabilir. Ufak atıştırmalıklarla başlayıp ilerleyen saatlerde yemeğe devam etmek daha sağlıklı.

YÜZÜNÜZÜ SIK SIK YIKAYIN

En çok da güneş altında bulunanlar risk altında. Çok önemli bir işiniz olmadıkça dışarıya güneşin dik olduğu saatlerde çıkmayın. İşlerinizi gündüz 11.00’den önce ya da 16.00’dan sonraki saatlere almaya çalışın. Öğle saatlerinde dışarı çıkmak zorunda olanlar mutlaka açık renkli, ince, pamuklu kıyafetleri tercih etmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanmalı; güneş koruyucu kremler sürmeli, yüz sık sık  soğuk suyla yıkamalı ve vücuduna soğuk pres uygulamalı.

Bu önlemleri almazsanız uzun ve sıcak yaz günlerinde iftara kadar geçen zamanı daha uzun hisseder, kendinizi saatin tüm tik-taklarını sayarken bulursunuz.