Rus S400’leri de SSM’nin masasında

Başbakan Erdoğan’ın Moskova ziyareti, Suriye’de Esad rejiminin katliamlarını durdurma yolunda atılan en önemli adım. Rusya, Suriye’de bulunan Akdeniz’deki askeri üssünü kaybetme pahasına Esad’ın devrilmesine razı olmayacağını ortaya koymuştu. Bu kilidi açmanın yolu, Rusya’ya kazanımlarını koruma garantisi sağlayacak bir çözüm bulmaktan geçiyor. Rusya çözümün adresini Birleşmiş Milletler olarak açıklamıştı. Dün de Başbakan Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi’ne ve daimi üyelere çok önemli görev düşüyor” ifadesiyle buna destek verdi.

Türkiye’nin Rusya üzerinde Suriye konusunda tavır değiştirmesine neden olabilecek etkinliğini belirleyecek ana faktörler diplomasiden çok ekonomik ve stratejik konular. Bunlardan en önemlisi nükleer enerjide Rusya’nın önüne konulan toplamda 20 milyar dolarlık pasta ve daha büyük stratejik öneme sahip uzun menzilli füze sistemleri ihalesi.

Hatırlayalım, Başbakan Erdoğan, Moskova’ya hareketinden önce Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısına başkanlık etti. Ana konu, yaklaşık 4 milyar dolara mal olacak uzun menzilli füze ihalesiydi ve ihalenin ertelenmesine karar verildi. Kararda, “alınan tekliflerin iyileştirilmesine yönelik olarak yüklenici adaylarıyla görüşmelere devam edileceği” belirtildi. SSM’nin masasında ABD’nin Patriot, Çin’in FD-2000, Fransa-İtalya ortaklığının Samp-T ve Rusya’nın S-400 model uzun menzilli füze sistemleri var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önünde, Suriye konusunda Türkiye ile işbirliği için yeterli sayıda ve ağırlıkta dosya var.