Sağlığa beyaz bir sayfa

KALSİYUM alımıyla kemik mineral yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle gençlik yıllarında kalsiyum alımı ve kemik yoğunluğu artışı arasında pozitif bir kolerasyon bildirilirken; yetişkinlerde kemik yoğunluğu azaldıkça kırılma riski de artmaktadır. Kalsiyum ile kemik yoğunluğunda görülen değişimin nedeninin azalan serum paratiroid hormonunu (PTH) ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yaş artışı ile birlikte serum PTH’da artış ile kemik yapım ve yıkımında artış olmaktadır.

Yağ ve karbonhidrat da gerekli

Kalsiyum alımı ve emilimindeki azalma ile D vitamini eksikliği kemik sağlığını bozmaktadır. Kemik sağlığı için kalsiyumun dışında yağ, karbonhidrat ve protein gibi makro besin öğeleri ile fosfor, magnezyum, flor, bakır ve çinko gibi sütün bileşiminde bulunan mikro besin öğeleri de önemlidir. Kemik matriksinin oluşumu için yeterli protein alımı gereklidir. Ayrıca; C vitamini, K vitamini ile fosfor, bakır, çinko, magnezyum, flor gibi minerallerden de dengeli beslenmek gerekmektedir. C vitamini proteinlerin hidroksilasyonu için gerekli olup K vitamini iskelette depolanan maddeler için gereklidir.

Kemik yoğunluğunu koruyan beslenme önerisi:

- Kahvaltı: 1 su bardağı süt 1 haşlanmış yumurta 1 ince dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek ve bol taze sebzeler

- Ara: 1 kase tuzsuz badem

- Öğle: 1 kase yoğurt 1 tabak nohut veya mercimek yemeği (kıymalı veya tavuklu) 1 dilim  buğday ekmek ve az yağlı çoban salata

- İkindi: 2 orta boy ya da 1 büyük kase taze mevsime uygun meyve

- Akşam: 3 ev yapımı köfte veya 1 küçük tavuk but veya 1 küçük yağlı balık 1 dilim ekmek ve bol az yağlı çoban salata

- Ara: 4 tercih edilen kuru meyve (kuru kayısı, kuru erik, kuru hurma)