Saðlýk için ‘saðlýklý süt’ için

Saðlýklý yaþamýn vazgeçilmez unsuru olan süt ve süt ürünleri günde en az 2-3 porsiyon tüketmemiz gereken besin grubudur. Protein yönünden süt ve peynir, hayvansal protein yönünden, et ye balýk kadar deðerlidir. Sütte ayrýca A ve B vitaminleri, demir, bakýr ve kalsiyum gibi madensel tuzlar da bulunur. Sütün asýl önemi, sanýldýðý gibi, protein içermesinden doðmaz. Protein yönünden 50 gram et 250 gram süte denktir. Süte önemini kazandýran yapýsýnda bulunan kalsiyumdur. Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur. Ancak  bu kadar önemli bir besin olduðu için ‘sütü nereden almalýyýz, hangi sütü tüketmeliyiz ‘sorusu önem kazanýyor. Süt birçok hastalýk yapan mikroplarýn barýnmasý için oldukça elveriþli bir ortam. Türkiye’de 2001’den bu yana yapýlan çalýþmalara baktýðýmýzda üretilen çið sütlerin sadece yüzde 40’ýnýn denetlendiði belirlendi. Bu sütlerden alýnan örneklerde kusma, gaz, þiþkinlik, bulantý ve besin zehirlenmesine kadar gidebilecek hastalýk etmeni yaratan mikroplar barýnýyor. 

Saklama konusuna dikkat

Çið süt almamak en doðrusu. Ancak çið sütte ýsrarlýysanýz, 70 derece ýsýyý geçmeyecek þekilde süt kaynamaya baþladýktan sonra 5 dakikayý geçmeyecek þekilde evde pastörizasyon yapmalýsýnýz. Saðlýklý beslenme  için UHT iþleminden geçmiþ, uygun koþullarda saklanan sütlerin tüketilmesi en doðrusu. Uzun ömürlü sütler besin deðerini aylarca koruyor. Süt ürünlerinin buzdolabýnda saklanmasýnda dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satýn alýndýktan sonra en kýsa zamanda buzdolabýna yerleþtirilmesidir. Ürünler, buzdolabýnda 4-6 derece arasýnda sýcaklýklarda saklanmalýdýr. Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrýlmalý ve o þekilde servis edilmelidir. Buzdolabýna geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmeli,ürünlerin son kullaným tarihleri takip edilmeli ve süre aþýlmamalýdýr.