Sahurda ayran susuzluğa bire bir

Aşırı sıcaklar ve 17 saate varan oruç  süresi ramazanda sıvı ve elektrolit kaybını kaçınılmaz hale getiriyor.  Dehidrate olmuş bir vücutta besinlerin tam olarak sindiriminin ve emiliminin gerçekleşmesi beklenemez.  Su kaybı ile birleşen elektrolit kaybı önemli sağlık problemlerine yol açar. Bağışıklık sistemi düşer, enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Özellikle yaşlılar su kaybı riskiyle en fazla karşı karşıya kalan gruptur. Çünkü yaşla birlikte susuzluk hissiyatı düşer.  Bu nedenle özellikle yaşlı bireyler iftar- sahur arasında bol bol su içmeye özen göstermeli. Yetişkinler gün içersinde 2 ile 3 litre arasında suyu terleme, idrar ve solunum yoluyla kaybeder.  Bu yüzden iftar ve sahir arasında suyun yanında sıvı ve elektrolit dengesini düzenleyen içecekleri de tüketmelisiniz.

Gün boyu zindelik veren içecekler

- Ayran: Özellikle yaz aylarının en çok tüketilen içeceği olan ayranı dilerseniz maden suyu ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.

- Maden suyu: İçeriğinde bulundurduğu mineraller sayesinde terlemeyle kaybedilen elektrolitlerin karşılanmasını sağlar.

- Soğuk veya sıcak çorba: İftarda tüketeceğiniz soğuk çorba hem hararetinizi alır hem de vücuttaki sıvı dengesinin ayarlanmasına yardımcı olur. Yarım kg. az yağlı yoğurdu, 4 yemek kaşığı haşlanmış buğday ve bol salatalıkla sulandırarak çorba yapın.

- Zencefilli limonata:  Dört limonun suyu, 3 yemek kaşığı bal, isteğe göre 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil ve 1 litre su karışımını 10 dakika buzdolabında bekletin. Taze nane yaprakları, elma dilimleri ve taze üzümlerle servis edebilirsiniz.

- Meyve kompostoları: Bir orta boy şeftali, 3 kayısı ve 1 elmayı soymadan 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre suda kaynatın. Sonrasında 3-4 karanfil,  2 yemek kaşığı esmer şeker, 1 dal kabuklu tarçın  ile karıştırın. Soğuduktan sonra süzerek taze nane yaprakları ekleyip buzlu olarak servis edebilirsiniz.