Sahurun altın besini bal

Sahur öğünü mideyi yormayan, tokluk sağlayan ve besleyici değeri yüksek besinlerden oluşmalıdır. Bunların başında bal gelir. İki tatlı kaşığı bal hem susuzluk hem de açlığı engeller.

Ramazanın ilk günlerinde uyarıda bulunmak adına sahur öğününün öneminden ve sahurda yenilecek değerli bir besin olan balın gerekliliğinden bahsetmek istiyorum. Özellikle yazın uzun günlerinde iftar ile sahur arasında çok fazla zamanın olmaması ve çalışan kişilerin erken uyuması sebebiyle çoğu zaman sahur yapılmadan oruca başlanılır. Sahurun; güne zinde başlamakta ve iftara kadar süren açlığın engellemesinde çok önemli olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

500’e yakın hastalığa deva oluyor

Sahur, iftar öğününde aşırı yüklenmenin önüne geçen ve sağlıklı beslenmede kahvaltının yerini alan değerli bir öğün. Araştırmalar sahur yapan kişilerin iftarda sahur yapmayan kişilere göre yüzde 25 daha az yemek yediklerini ve Ramazan sorunda daha az kilo aldıklarını gösteriyor. Ancak sahura kalkılması kadar sahurda yiyeceklere de dikkat edilmesi diğer önemli bir konu. Sahur öğünü mideyi yormayan, tokluk sağlayan ve besleyici değeri yüksek besinlerden oluşmalıdır. Bunların başında bal gelir. Balın ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ hazmını kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiği de biliniyor. Sahurda 2 tatlı kaşığı balı mutlaka yemek gerekiyor.

Balı çaya ekleyebilir böylece gün boyunca susuzluğu önleyebilir, kahvaltı sofrası gibi peynir, yumurta yanında yiyebilir ve gün boyunca tokluğun artmasını sağlayabilirsiniz. Ilığa yakın suya 2 tatlı kaşığı bal koyarak bağırsak hareketlerini arttırabilirsiniz.

Menemen yemek yağlanmayı önlüyor

Sahurda diğer önemli besin ise yüksek kaliteli protein içeren yumurta. Yumurta kaliteli amino asit içeriği ile tok kalmayı sağlar. Eğer yumurtayı menemen gibi yaparsanız yağlanmayı önleyen bir sağlıklı yemek olarak doyumu sağlayabilirsiniz. Ayrıca süt gün boyu tok kalmayı sağlayacak farklı bir besin. İçerdiği laktoz sayesinde hazmı kolaylaştırır. Peynir ile kepekli pide sahurda vazgeçmemeniz gereken dengeli karbonhidrat ve protein bulunduran diğer besinler.

SUSUZLUĞA KARŞI TARÇINLI BALLI LİMONATA

Susuzluğa karşı tarçınlı ballı limonata içmenizi öneririm. Tarifi çok kolay. 5 adet limonu sıkın ve bir kaba koyun. Üzerine 2-3 adet limon kabuğu 2 yemek kaşığı bal ve 1 dal tarçını beraberce 1 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra üzerine 1 litre su ekleyin iyice karıştırın. Sahurda bu lezzetli içeceği içebilirsiniz.