Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Sıcak, öfke yapar mı?

Muhakkak bir ilgisi var. En aklıselim insanı bile çıldırtacak raddeye gelebilen sıcağın, Elvan’ın ruh hali üzerinde muhakkak bir etkisi var. Yoksa evvelden de ‘direngen’ istediğini alma konusunda ‘azimli’ olan kızımın, bağıran çağıran minik bir canavara dönüşmesini nasıl izah edeyim?

İyi olurdu tüm sorumluluğu hava durumuna, yükselen alçalan basınca atmak. Rahatlatıcı bir yanı olduğu kesin! Suçluluk duymayı engelliyor, değil mi? Aksi takdirde sıcaktan dışarı çıkamadığımız için evde sıkıldığını, abisinin ‘espri’ anlayışını bir türlü kavrayamadığı için her şakayı ciddiye aldığını, bazen işlerimin yoğunluğu nedeniyle sesini duyurabilmek için bağırmak zorunda kaldığını, çizgi filmler gerçekten güzel olduğu için (bir annenin itirafı!) onlardan kopmanın zor olduğunu kabul etmem gerekiyor. Aslında antrenmanlıyım tabii. Üstelik Elvan’ın kapasitesi hakkında da fikrim var.

DAHA SOĞUKKANLI OLABİLİRMİŞİM

Bir keresinde Elvan marketten eve kadar 600 metre boyunca çığlık çığlığa ağladı. İstediği dondurmadan kalmamıştı ve ben yerine “Bak, bu da var!” deme gafletinde bulunmuştum. “Ama onu yiyemiyorum, benim için çok büyük” diye bağırmaya başladığında sakince “Böyle konuştuğun zaman ne dediğini anlamıyorum” deyip kasaya yönelmiştim. Elvan’ın ağlamasını umursamamaya çalışıp nasıl para ödedim, bana sorun. Şimdi dönüp bakıyorum da daha soğukkanlı olabilirmişim. Yani işler o raddeye gelmeden bir yerde virgül koyabilirmişim. Ne dediğinizi duyar gibiyim, insan her zaman bunu başaramayabiliyor. İşte bu nedenle bazı önerilere kulak vermek gerekiyor. Bugünkü önerilerin sahibi Eileen Hayes...

Mikado Çocuk’tan çıkanÖfke Nöbeti kitabında Hayes, anne babalar üzerine de odaklanıyor. Çünkü çocuklarımıza yönelik yöntemleri, anne babalarımızdan alıyoruz. Bu nedenle günlük yaşamın kaçınılmaz stresiyle baş ederken öfkemizi dizginleyebilmenin çocuklarımızın davranışları üzerindeki etkisi büyük.

Hayes, çocuklarda görülen öfke nöbetleriyle başa çıkmada uygulanabilecek 10 öneriyi şöyle sıralıyor.

1. Çocuğunuzla mümkün olduğunca rahat ve eğlenceli zaman geçirmeye bakın.

2. Devamlı olarak çocuğunuzu durdurmamak için tehlikeli ve kıymetli objeleri yetişemeyeceği yerlere kaldırarak, hayatı hepiniz için daha rahat bir hale getirin.

3. Doğrudan “Hayır” deyip kestirip atmaktansa “Daha sonra yaparız” ya da “Bir dahaki sefere sen yaparsın” gibi cümleler kullanın.

ÖFKELENDİYSE?GIDIKLAYIN

4. Kendinize devamlı olarak çocuğa ilgi göstermenin önemini hatırlatın. Önemsiz yaramazlıklara aldırmayın, iyi davranışları büyük takdirle karşılayın.

5. Çocuğunuzu başka bir stresin etkileyip etkilemediğini düşünün. Yeni bir anaokuluna başlama, anne-babanın tartıştığını duyma veya aileye katılan yeni bebek, öfke nöbetlerinin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

6. Öfke nöbetlerinin ne zaman geldiğini kaydetmeye ve belli bir şablona uyup uymadığını kontrol edin.

7. Kızgınlık da dahil olmak üzere çocuğunuzun duygularına saygı gösterin. Bunları kabullenin ve tasdik edin ki bu duygular geriye itilerek sonrasında daha büyük patlamalara zemin hazırlamasın.

8. Olumlu bir örnek olun. Hiç bu şekilde hissetmeseniz de sakin olmaya ama katı davranmaya çalışın. Çocuk bakan tüm yetişkinler, çocuktan gelen talepler ve zor durumlar karşısında tutarlı bir yaklaşım sergilemeye çalışmalı.

9. Durumlardan sıyırmak için şakaya başvurun. Kahkahalar atarak “Gördün mü bak, eğer başlayacak olursan, şimdi benim de yere yatmam gerekecek” deyin. Öfke nöbeti tutmakta olan çocuğu gıdıklayın, bazen işe yarar.

10. Öfke nöbeti tutan bir çocuğu asla cezalandırmayın.

ANNENİN AJANDASI

Cildi hassas mendili özel

• Su savaşı yapmak hiç bu kadar eğlenceli

olmamıştı! Nerf Super Soaker serisi, ister küçük boyutu ile her yere taşınabilen, ister geniş su hazneli dev su tabancalarıyla bu yaz su savaşına bambaşka bir boyut kazandırıyor!

• Molfix tarafından bebeklerin hassas cildi için özel olarak geliştirilen Molfix Islak Havlu, yumuşak dokusu ve alkol içermeyen formülü ile bebeklere yaz sıcaklarında ferahlık ve temizlik sunuyor. Bebeklerin doğumundan itibaren ideal bakım için Molfix Islak Havlular, artan yaz sıcaklarında pişik oluşumunu da önlüyor.

• Bebeğini düşünen annelerin öncelikli tercihi babyneo, bebeklerin kimyasallardan uzak sağlıklı bir şekilde büyümesine olanak sağlıyor. Babyneo suyu çok çabuk emen bambu başlıklı havlusuyla banyo ve deniz sonrası bebekleri doğallıkla kuruluyor.

• Tio, Türkiye’de çocuklara yönelik ürünlerde bir ilki gerçekleştirdi. Tümüyle doğal beslenen dağ keçilerinin enfes sütleri kullanılarak üretilen Tio Haydi Keçi Sütlü Bisküvi, 125 gramlık ambalajlarda satışa sunuldu.