Yazarlar

Selahattin DÖNMEZ

Selahattin DÖNMEZ

sdonmez@sdonmez.com

Simit diyetin baştacı

Selahattin DÖNMEZ tüm yazıları

Simit, ülkemizin her yerinde farklı tada sahip olan geleneksel yiyeceklerimizden bir tanesi. Sıcak simit ise bazen kahvaltıda bazen hızlı yenilen öğle yemeği yerine bazen de ikindi öğününde çayın yanında yediğimiz sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Öncelikle üzerindeki susamdan bahsetmek gerekir. Susam ‘Sesamum indicum’ bitkisinin olgun tohumlarından elde edilen çok sağlıklı bir baharattır. Susam vitamin, mineral, antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin bir besindir. Susamda, sesamol, sesamin ve sesamolin adında antioksidan bileşikler yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir. Japonya’da bugüne kadar yapılan araştırmalar susam yağının bağırsak kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.

Kolesterol ve tansiyona iyi geliyor

Susam ve yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur. Susam tohumu kalp sağlığı için yararlı E vitamini de içerir. Bu nedenle kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır. Susam yağından elde edilen susaminin, kolesterolü kontrol altında tutmakta yardımcı olabileceği belirtiliyor. İşte bu kadar özel bir tohumu doyurucu bir karbonhidrat olan simit ile birleştirince sağlık açısından katkılarını bir düşünün. Kalori açısından da fast food birçok besine göre daha düşük kaloride. Ortalama simidin servis edildiği ağırlığa göre kalorisi 250-300 arasında değişiyor.

PEYNİR VE OMLETLE ZAYIFLATIYOR

Peki hangi besinlerle beraber yersek ve en önemlisi ne kadar yersek kilo verdirir sorusunu hemen sormak gerekiyor. İşte sizlere simidi hangi öğünde ve ne kadar yemeliyiz kılavuzu: Simit tek başına bakıldığında glisemik indeksi yüksek bir besin. Onun için simidi hiçbir zaman tek başına yememek gerekiyor. Kadınlar simidi ana öğün dahi tam olarak yememeli, erkekler ise günde 1 taneden fazla tüketmemeli. Eğer bu miktarları geçiyorsak kilo vermek bir hayal. Simidin glisemik indeksini düşürmek için mutlaka ayran, peynir çeşitleri veya omlet ya da menemen ile yemek gerekiyor. Simit eğer ara öğünde yenecekse yanına küçük bir meyve ve az peynir ile tokluğu doruk noktasına çıkaran ve uzun süre yiyecek bir şey düşünmemenizi sağlayan sihirli bir ara öğün olabilir. Simidi tek başına ya da şekerli çay, sadece meyve suyu ya da pekmez-çikolata ezmesi gibi katıklarla yemek kilo verdirmek yerine hızla kilo aldırır. Kadınlar için sağlıklı ara öğün: 3’te 1 simit, 1 dilim peynir şekersiz çay veya 1 dilim karpuz. Ya da 1 dilim peynir çeyrek adet simit. Kadınlar için ana öğün alternatifi: Yarım simit ve 2 yumurtalı hazırlanmış menemen ve yanında bol salata.