Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Standart deyince orada bir durmak lazım

Çocuklar için güvenlik denince aklınıza sadece oyuncaklar ya da oto koltukları mı geliyor? Ya giysiler... Aldığınız bluzun, pantolonun ya da tişörtün rengine mi bakıyorsunuz önce yoksa çocuğunuza zarar veren aksesuarları olup olmadığına mı? Çocuk sağlığına zarar vermeyen malzeme kullanımından bahsetmiyorum elbette. O zaten işin olmazsa olmazı. Kumaşı da düğmesi de buna göre üretilmeli. Diğer konulara gelince işi uzmanına danıştım. Kahve keyfi yaparken öğrendiklerimi elbette sizinle paylaşacağım. Ama önce konuğumu tanıtayım... İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuş Gülperi Tandar. 2007’den bu yana da LC Waikiki’de Garment Teknoloji Direktörü olarak çalışıyor ve modelhane, ürün kalite kontrol, müşteri ürün iade ve malzeme kalite güvence departmanlarının yöneticisi. Sorumluluğu Türkiye ile sınırlı değil, Çin, Bangladeş, Sri Lanka ve Mısır gibi yurtdışı   ofislerinde çalışan kalite kontrol ekiplerinin sorumluluğu da onda.

ALIŞVERİŞTE BUNLARA?DİKKAT?EDİN

Uzun yıllardır çocuk ürünlerinde güvenlik konusunda çalışan Tandar, işe Avrupa’da takip edilen standartları tercüme edip firmasında uygulamakla başlamış. Ancak o bu standartları sadece LC Waikiki ile sınırlı tutmuyor, ulusal, bölgesel ve uluslararası çalışmalara diğer firmaların da aktif katılımını sağlamayı hedefliyorlar. Bunun için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile birlikte büyük bir organizasyona imza atmışlar. TSE’nin Ayna Tekstil Komitesi Üyesi olarak yurtdışında toplantılara katılan, sonra da komitenin başkanı seçilen Tandar, halihazırda uluslararası standart hazırlama çalışma gruplarında Türkiye’yi temsil ediyor. Suyun başında yani...

İşte Tandar’ın çocuk giysisi standartları ve alışveriş sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusundaki uyarıları:

• Ürünün kumaş içeriğini bilerek alın. Etiketleri tam mı, bakın.

• Bebek ürünlerinde kumaşlarda yumuşaklık önemli. Düğmelerin sağlamlığını kontrol edin.

• Bebeklerde kurdele ve şeritler özellikle boyun bölgesinde uzun ise yutma ve kusmaya sebep olabiliyor.

• Bebek giysilerinin el ve ayak bölgesindeki ipler iyi temizlenmeli. Çünkü bebeklerin parmaklarına dolanarak kan dolaşımını engelleyip yaralanmaya neden olabiliyorlar.

• Altı aylıktan küçük bebekler için tasarlanan ürünlerde payet ve taş kullanılmamalı. Ponpon, püskül, uzun tüylü malzeme olmamalı.

• Bebekler fazla ısının yüzde 85’ini baş bölgesinden kaybediyor. Bu nedenle aşırı ısınmadan kaçınmak için bebeklerin uyku giysilerinde kapüşon kullanılmamalı.

• Bebek ve 2-8 yaş çocuk ürünlerinde kapüşon çevresinde veya boyunda bulunan kordonlar tırmanma veya kaydırakta oynarken takılarak boğulmalara sebebiyet verebiliyor. Bu yaş grubunda kapüşonda ip ya da kordon kullanılmamalı. 7-14 yaş için açık uçlu olmayan büzme ipleri kullanılabilir.

• Bel bölgesinde uzun kordon boyları takılma riski olduğu için kullanılmıyor.

• Pantolon paçası ya da etek uçlarında büzme ipleri, fonksiyonel ya da dekoratif kordonlar hiçbir yaş grubunda kullanılmıyor. Çünkü çocuklar koşarken takılıp düşebilir.

• Elastik kol ağızları çok sıkı ise kan dolaşımında azalmaya neden olabiliyor.

ANNENİN AJANDASI

Resim yarışması jürisindeyim

Kimya asıl böyle öğreniliyor... Dünyanın önde gelen kimya şirketlerinden BASF’nin, çocuklara kimyayı sevdirme misyonuyla hayata geçirdiği Kids’ Lab Projesi, küçüklerin yoğun ilgisiyle devam ediyor. Çocukların özel eğitmenler eşliğinde interaktif deneyler yapmasına imkan tanıyan Kids’ Lab, ocak ayından bu yana İstanbul Modern’de 6-12 yaş arası çocuklarla buluşuyor. Bugüne kadar 4 bin 128 çocuğa ulaşan Kids’ Lab, 15 Haziran 2012’ye kadar çocukların ziyaretine açık olacak.

Tatil planları yapmaya başladınız mı? Peki önce çocuğunuza bir sorsanız, hayalindeki tatili? Hatta resmini yapsa... Çünkü LykiaWorld Ölüdeniz’in “Hayalimdeki Tatil” temasıyla gerçekleştirdiği resim yarışması; çocuklara önce hayallerindeki tatili resmetme sonra da resmettiği tatili yaşama fırsatı sunuyor. 5-6 yaş aralığındaki anaokulu öğrencilerinin hayal güçlerini, yaratıcılıklarını ve turizm bilinçlerini geliştirmeyi hedefleyen yarışmaya son katılım tarihi 31 Mayıs. Bu resim yarışması, jüride olduğum için bende ayrı bir heyecan nedeni. Hadi, gönderin resimleriniz.

GÖZÜNÜZ ARKADA KALMASIN

Biz o dönemi atlattık, çok şükür... Ancak bebek arabaları hala benim en çok ilgimi çeken ürünlerden. Çünkü trafikte, parkta, yolda, anne babaların işlerini kolaylaştırabildiği gibi zorlaştırabiliyor da... Gördüğüm kadarıyla Bugaboo Bee serisi; minimalist detayları yansıtan tasarımı ve kullanım kolaylığı ile tempolu yaşama ayak uyduran modern ailelerin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılıyor. Toplamda sadece sekiz buçuk kg ağırlığında olan Bugaboo Bee; 360 derece dönebilir ön ve arka tekerlek özellikleriyle kalabalık alışveriş merkezlerinin dar koridorlarından, şehir tipi otomobillerin kısıtlı bagajlarına kadar her ortama kolaylıkla uyuyor.

Bir gözünüz her zaman evde olabilir. Turkcell Superonline, kullanıcılarına sunduğu ayrıcalıklı hizmetlerine bir yenisini daha ekledi: SuperCam. Turkcell Superonline SuperCam, evde özellikle çocukların her anını izleyebilme, hatta kayıt etme imkanı sunuyor. Kullanıcılarının ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar internete bağlanabildikleri her yerden, özel bir yazılıma ve kuruluma ihtiyaç duymadan kullanabildikleri SuperCam, böylece kendileri evde yokken çocuklarının her hareketini görebilmeyi sağlıyor ve anne-babaları meraktan kurtarıyor. SuperCam paketleri 19,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor.

ONA TEŞEKKÜR EDİN

Çağırsak yaz gelir mi? Yaza uygun giysiler giysek mesela... İşe ayakkabılardan başlayalım. Yaz trendlerini çocukların ayaklarına getiren FLO’nun çocuk koleksiyonunda birbirinden güzel ve keyifli modeller yer alırken rengarenk tasarımlar, çocukların adımlarına renk katıyor.

Bütün ömürlerini çocuklarını başarıya ulaştırmaya adamış olsalar ve çocukları olimpiyatlara gitmeye hak kazansa da çoğu anne onları ancak evinden izliyor. Ancak Ariel, Prima ve Pantene gibi markaları bünyesinde barındıran P&G, bu yıl Türkiye’de üç anne için bu durumu değiştirmiş. Dünya çapında Olimpiyat Oyunları sponsoru olan P&G, Türkiye’den milli atlet Nevin Yanıt’ın annesi Semire Yanıt, milli güreşçi Rıza Kayaalp’in annesi Sevgi Kayaalp ve milli badmintoncı Neslihan Yiğit’in annesi Hürü Yiğit’e Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda çocuklarını izleme fırsatı sunuyor. P&G ayrıca Olimpiyat sponsorluğu dolayısıyla herkesi facebook sayfası aracılığıyla Teşekkürler Anne demeye çağırıyor.