Tansiyon hastaları için iftar vakti

RAMAZANDAN en çok etkilenen kuşkusuz kronik hastalıkları olanlardır. Karaciğer, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler, tansiyon hastaları bu kronik hastalıklardan birkaçıdır. Yemek düzeni ve şeklinin değiştiği bu süreçte doymuş yağdan zengin ve tuzlu besinler özellikle hipertansiyon hastaları için hayati risk yaratıyor. Bunun yanında artan sıcaklarında etkisiyle kan basıncının bir anda yükselmesi kaçınılmaz hale geliyor. Araştırmalar hipertansiyon oluşumunda da tedavisinde de beslenmenin önemi büyük.  Bu nedenle ramazanda ya da daha diğer aylarda  yiyeceğinizi tuz oranını dikkate  alarak seçmelisiniz.  İftarda tüketilen yiyecekler doymuş yağ ve tuz bakımından zengin oluyor. Bu nedenle  

tansiyon hastası ev halkının iftarda tükettiği besinler yerine yağsız az tuzlu veya tuzsuz olarak hazırlanmış olan besinleri tüketmeli.

Kilo almamaya çok dikkat edin

Sodyum, hipertansiyonun oluşumunda etkili bir mineraldir. Sofra tuzunun yaklaşık yarısı sodyumdan oluşur. Hipertansiyonu olan bireyler için beslenme planı doymuş yağlardan ve  kolesterolden fakir, meyve,  sebze süt ve süt ürünlerinden, tam tahıl ürünlerinden, balık, kümes hayvanları, fındık badem gibi besinlerden zengin olacak şekilde düzenlenmelidir. Ramazan dönemi kilo kontrolünde en çokta zorlanılan dönemdir. Birçok bireyde kilo artışı gözlenir. Yapılan bazı araştırmalara göre vücut ağırlığı normalin üzerinde olması tansiyon hastaları için artı bir risk oluşturduğu belirtilmiştir. Bu nedenle tansiyon hastalarının bu dönemde tükettiklerine kilo almamak için de dikkat etmeleri gerekmektedir.