Tedbirli olayım dersen

Beşiktaş’ın bu sezonki hali malum: Gereksizce içine sokulduğu şike soruşturması, teknik adam belirsizliği, eski yönetimin idari-finansal hataları ve takımı fazlasıyla ihmal edişi, teknik-taktik yetersizlik sonrası gelen “çöküş” dönemi, Demirören’in apar topar TFF Başkanlığına seçilişi, genel kurula kadarki dağınıklık, yeni yönetimin öncelikli sorunlar nedeniyle takıma gerektiği ölçüde el atamayışı; say say bitmiyor.

Bütün bu olumsuzlukların üstüne son F.Bahçe ve G.Saray maçları biraz olsun teselli getirmişti, ama asıl iş Trabzon maçını alıp sezonu salim kafayla bitirmekteydi. Fernandes’in topu saklama ve rakip alana taşıma becerisinden yoksun olan Beşiktaş, bu eksiğini dikine ve tek toplarla oynayarak, zaman zaman da uzun toplara başvurarak giderebilirdi. 4-4-2 dizilişi, G.Saray maçının 2. yarısında da tanık olduğumuz gibi, böyle oynamaya daha yatkın kılıyor takımı.

Tabii bu durum şu gerçekleri değiştirmiyor: Kanatta Q7’nin becerisine bel bağlanmış. Hücumda çoğalamamak artık kanıksanmış bir soruna dönüşmüş. Bek verimi bir türlü artırılamamış. Üstüne üstlük, geçen sezonki Egemen-Selçuk-Jaja hattının yerinde yeller esen Trabzon’da göbek bölgesinde zaaf var, ama bunu da yeterince kullanamadı Beşiktaş. Yine de sezonun son iki maçına sıkışan taktik rötuşlardan bundan daha fazlasını beklemek de haksızlık olur.

Burak’ın devre sonu gördüğü kırımızı karttan sonra, 2. yarıdaki beklenti Beşiktaş’ın oyunu rakip yarı alana yıkmayı başarmasıydı. Artık bu koşullarda da hücumda çoğalmayıp ne zaman çoğalacaksın? Ağır aksak da olsa başardı bunu Beşiktaş. Ağır aksak diyorum, çünkü bu takımın sezon başından beri süreklilik ve tempo sorunu var. Öyle ki Hilbert-Holosko hattının biraz işlemesi bile oyunun ritminin değiştiği duygusunu verdi maç içinde. Pektemek’in yerine giren Simao’yu Benfica’daki günlerine benzer bir pozisyonda gördük.

Golden sonraki tedbirlilik haline ise akıl erdirmek mümkün değil. Bedelini de hemen ödedi zaten Beşiktaş. Kötü giden sezonu galibiyetle kapamak önemliydi. Olmadı. Bize de Avrupa Ligi Grubunun sıralamasını beklemenin sıkıntısı ve olası bir baraj maçının gerilimi kaldı.