Toksinlerle savaşan sağlıklı besinler

Metabolizma çalıştığı sürece vücut toksin üretir. Sağlıklı hücrelerin yapısını bozan toksinlerden kurtulmanın ilacını ise doğa bizlere sunmuş.

Her nefes aldığımızda, yani, oksijeni içimize çektiğimizde hücrelerimiz, bu oksijeni kullanıp, glikozu yakarak, enerjiye çeviriyor. Bu işlem sırasında toksinler oluşup, sağlıklı hücrelerin yapısını bozar ve çeşitli hastalıklara zemin hazırlarlar. Sağlıklı ve zinde bir vücut için öncelikle, bu toksinlerden kurtulmak gerekir. İşte doğanın insanoğluna sunduğu doğal toksin savaşçıları...

-Elma: Elma yüksek miktarda pektin içerir. Pektin, aynı zamanda naranciyelerde, pancarda ve çilek, ahududu türünden küçük yumuşak meyvelerde bulunan ve kolondaki kurşun, civa gibi ağır metallere  bağlanan ve vücuttan atılmalarını hızlandıran bir liftir.

-Ananas: Bağırsaktaki ‘zararlı’ bakterileri yok eden, sindirim için önemli bazı bakterilerin geliştiren ve doku yenilenmesini destekleyen asitlerin üremesine yardımcı enzim içerir.

-Enginar: Safra üretimini arttırırr. Safranın görevlerinden biri, toksinleri vücuttan atılacakları yer olan kalınbağırsağa taşımalarıdır; bir araştırmaya göre, enginar yenildikten sonraki 30 dakika içinde yüzde 27’ ye kadar safra akışını arttırabilmektedir. Başka br araştırma, serbest radikallerin karaciğere verdikleri hasarın enginar özütlerinin varlığında ölçüde azaldığını göstermektedir.

Kivi: içeriğindeki C vitamini, güçlü bir antioksidandır ve ayrıca vücudun en önemli detoks maddelerinden biri olan glutatyon üretmesine yardımcı olur. American Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışma, insanlara günde 500 mg   C vitamini verildiğinde glutatyon seviyesinin sadece 2 haftada  yüzde 50’ye kadar arttığını göstermiştir.

-Su teresi: Vücuttaki detoks enzimlerini arttırır ve belirli toksinler üzerinde doğrudan etki gösterebilir. İngiltere’ deki Norveç Gıda ve Araştırma Merkezi’ ndeki sigara içen kişilere günde 170gr su teresi verildiğinde, bu kişiler bilinen kansorejen maddelerin ortalama miktarlardan daha fazlasını idrar yoluyla atmışlardır. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda bulunan klorofil, dolaşımı hızlandırarak sağlıklı alyuvarların oluşmasına yardımcı olur.

-Yaban mersini: Antioksidan madde içeriği en yüksek bahçe bitkisidir. Kokulu kara üzümlerde olduğu gibi yaban mersininde de kanser oluşumunu engelleyici bileşikleri vardır. Bu yönü ile kansere karşı koruma sağlayan enzimleri harekete geçirirken hızlı tümör gelişimlerini de azaltmaktadır. Kılcal damarların tıkanmasına neden olan düşük yoğunluktaki yağlı bileşiklerin (LDL kolesterol) vücuttan atılması üzerine de etkisi olduğu araştırmalarla saptanmıştır.