Uyuşturucuda aile faktörü

Aile içinde istediği değeri bulamayan gençler bu ihtiyaçlarını ev dışında arıyor. İşte bu noktada da en büyük tehlike olan uyuşturucunun tuzağına düşmesi çok muhtemel.

Toplumun en küçük birimi olan ailedeki yapısal sorunlar, maddi ve manevi değerlerdeki zayıflamalar ve bozuk iletişim tarzları uyuşturucu bağımlılığında önemli bir yer tutuyor. Aile içinde istediği değeri bulamayan, duygusal ihtiyaçları karşılanamayan gençler bu ihtiyaçlarını aile dışı ortamlarda aramaya yönelebiliyor. İşte bu noktada, girdiği ortamların nitelikleri gençlerin gidecekleri yolu tayin ediyor. Kötü bir arkadaş grubuyla karşılaşmışlarsa tehlikeli bir yolculuğa ilk adımı atmış oluyorlar. Bu yolda karşılaştıkları en büyük tehlike ve tuzak ise uyuşturucu oluyor.  

Sigara içen ebeveyn riskli

Gençleri maddeye iten önemli bir aile unsuru ise ailede uyuşturucu alan bir bireyin olması. Bu genelde baba oluyor. Öte yandan yapılan araştırmalar anne ve babanın alkol ve sigara kullanmasının çocukların alkol ve sigara kullanması üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Ne zaman şüphelenmelisiniz?

Geceleri dışarı çok sık çıkması

-Eski arkadaşlarını terk etmesi

-Gece saatleri bile olsa gelen bir telefonla apar topar dışarı çıkması

-Çok para harcamaya veya istemeye başlaması

-Ona ait olmadığını bildiğiniz eşyalarla gelmesi ve bunları bir daha görmemeniz

-Ani kilo kayıpları ve iştah sorunlarının olması

-Uyku düzeninin bozulması

-Göz çevresinde kızarmalar, donuk bakışlar olması

-Elde ve vücutta daha önce görmediğiniz titremelerin olması

-Kendisine uymayan tavırlar geliştirmesi. Mesela sakin bir çocukken agresif ve ökeli bir hale gelmesi. Aileye saygısız tavırlar sergilemesi.