Yağı azalt hayatı uzat

Beslenme önerileri her geçen gün insan sağlığını daha konforlu hale getirmek için güncelleniyor ve bilimsel araştırmalar ile de destekleniyor. Bu çalışmalardan en dikkat çekici olanlarından biri Amerikan Kalp ve Kanser Konseyi’nin 2010 araştırması. Konsey 20 yılık bir araştırma sonucunda düşük yağlı bir beslenme tarzı beslenmenin koroner kalp hastalıkları ve şişmanlığın önlenmesinde büyük ölçüde önemi olduğunu belirledi. Amerikan Kalp ve Kanser Konseyi’nin raporuna göre düşük yağlı beslenme tarzını benimsemenin kanser türleri, diyabet gibi ciddi hastalıklardan da koruyucu etkiyi sağlıyor.  Bu açıdan yağları öncelikle iyi tanımalıyız. Ardından en sağlıklı olanı tercih edip bu yağı da düşük miktarda kullanmaya özen göstermeliyiz.    

Kalorisi yüksek besin grubu

Diyet ile alınan yağ önemli enerji kaynağı olup, vücudumuzda yapılmayan yağ asitlerinin alımının sağlanması ve yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücütta kullanılmasını sağlar. Yağların 1 g’ı yağ 9 kcal gibi yüksek enerji verir. Diyet ile farklı çeşitte yağları alırız. Bunlar doymuş yağ yani oda sıcaklığında katı şekilde duran ve gözle baktığımızda beyaz - sarı renkte görünen yağlar iken, tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağlar dediğimiz cinsi ise oda sıcaklığında sıvı formda bulunan yağlardır.

Sağlıklı yaşamIN kontrolü elinizde

- Diyet ile alınan yağların sağlık üzerine etkileri büyüktür. Amerikan Diyetisyenler Birliği beslenmemizde yemeklere konulacak yağları çeşitlendirmemizi ve az miktarlarda kullanmamızın en doğru sağlıklı bir beslenme aktivitesi olacağını tavsiye ediyor.

- Çorbalara kişi başına 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ, pilav ve makarnalara 1 tencereye maksimum 2 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ, sebze yemeklerine kişi başı 1 yemek kaşığı bitkisel yağ koymak yeterlidir.

- Etleri kırmızı kas eti olacak şekilde yağsız, balık-tavuk derisiz yemeli, şarküteriden uzak durmalıyız.

- Doymamış yağlardan en sık kullanmamız gereken yağ çeşitleri de zeytin yağı, kanola yağı, yerfıstığı yağı tekli doymamış yağdan zengin olanlar ile soya yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı çoklu doymamış yağlardan zengin olanları olmalıdır.

- Özellikle haftada iki kere az yağlı balık tüketimi levrek gibi bud a kalbinizi koruyucu etki gösterir.