Yağlanma bilmecesine son

YAĞ vücutta iki şekilde depolanır. İlki derinin hemen altında kalça, basen, bacak araları, bel ve göbek çevresinde konumlanır. Bunlara deri altı yağları denir. Bir de daha derinde hayati organlarımızda biriken yağlar vardır. Kalp , akciğer ve karaciğerde biriken ayrıca göğüs, karın ve pelvis bölgesinde biriken yağlardır ve ‘iç organlar’ yağları denir. Daha basit anlatmak gerekirse deri altındaki  yağları  görebiliriz ama iç organlardakileri göremeyiz. Yağ bir organ gibi davranır. Bazı maddeleri saklar, yani bir yağdan iç organlarımız kaplayan yağ yastık görevi görürken bir yandan da içinde bir sürü kötü madde barındırır bunu da yanındaki diğer organlardan alarak yapar. Örneğin iç organların etrafındaki bileşenler ortaya çıkarararak insülin direncini düşürür,  ayrıca yüksek tansiyon ve kanser riskini artırır. 

Tehlikeli süreç nasıl başlıyor

Herkesin vücudunda yağlanma vardır kaç kilo veya kaç beden olursanız olun bu değişmez. Kilo aldığınız sürece iç organlarınız da kalıcı yağlanma olur. Bu yağların vücudunuzun hangi bölgesinde depolandığı sizlerin genetik yapınıza, yaşam tarzınıza (yeterli uyku ve stres gibi), yaş ve cinsiyetinize bağlıdır. Erkekler, kadınlara oranla, 40 yaş altında daha yüksek oranda iç organlarında yağ biriktirir Kadınlar ise menapoz döneminden sonra daha çok yağ depolalar. Obez bir bireyde bu yağlar arttıkça yağları depolayacak bölgeler güvenli bölgeler olmaktan çıkar kalp ve karaciğer yağlanması sağlık açısından önemli riskler taşır.

Zayıflarda olmaz inanışı yanlış

Eğer sağlıklı bir kilonuz varsa sağlıklı yağ oranlarınız var demektir. Ama genler sayesinde zayıf olan bir insanın vücudunda sağlıksız yağlar biriktirmesi olasıdır. Aşırı kilolu insanlarda olduğu gibi zayıf insanlarda bu genetik özellik sayesinde daha fazla kolestrol ve kan şekeri ve insülin direnci görülür. Eğer zayıf bir insanın bu tür sağlık problemleri varsa bunu vücudunda fazlaca depoladığı yağlar sebebidir.

İÇ ORGANLARDA OLUŞAN YAĞLA?SAVAŞTA?4 GÜÇLÜ?SİLAH

bunun için yapılması gereken anahtar 4 konu var : Egzersiz, diyet, uyku, stresle başa çıkmak.  Egzersiz: Egzersiz yaparken sadece bir bölgeyi çalışmak bu tür yağlar için faydalı olmayacaktır, çünkü iç organlarımızda biriken bu yağlar için özel bir hareket şekli yoktur. Biz kilo verdikçe her tip yağ da bu kilolarla beraber azalmaya başlar. Diğer yandan araştırmalar etkin bir şekilde yapılan yer aktivitelerinin (aerobik benzeri) haftada 4 kez yapıldığında hem deri altında hem de iç organlarımızdaki yağların önemli derecede azaldığını göstermektedir. Bu konuda spor eğitmenleriniz sizlere en doğru yönlendirmeleri yapacaktır. Şunu bilmek lazım: Salon sporları yapamıyorsanız, koşu, yürüyüş hatta evinizde sokakata hareketli olmanız bu tür yağlardan kurtulmak için çok etkili. Hiç aktivite yapmayanlarda içerideki yağlanma zaman içinde daha fazla artış göstermektedir.

O yüzden seçeceğiniz bir aktiviteyi haftada en az 3 kez 30-60 dakika arası yapmayı yaşam tarzı haline getirmek önemli .Buna bugün başlayın.Çocugunuzla futbol oynayabilir hatta evin içinde koridor boyunca da yürüyebilirsiniz.