Yaz gecelerinin ölüm enerjisi

Son yıllarda özellikle gençler arasında popüler olan alkolle karışık enerji içecekleri ölümcül risk barındırıyor. Tehlikeli ikili, beyin, sinir sistemi ve karaciğerde yıkıma yol açıyor.

SAĞLIKLI yaşamın en önemli tehlikelerinden biri olan alkol, enerji içecekleriyle gücüne güç kattı. Özellikle gençler arasında yaygın olarak tüketilen alkol ve enerji içeceği karışımları ölümcül tehlikeler barındırıyor. Enerji içeceğiyle birlikte alkol tüketenler içkiyi iki kat daha fazla tüketiyor. Bu, ‘sağlıklı yaşam için önerilen alkolden uzak durun’ mesajına ciddi bir darbe. Ciddi yaralanmalar, cinsel saldırı, sarhoş trafiğe çıkma, ölüm olayları fazla alkol tüketimiyle hatta alkollü içeceklere konulan bu şekerli enerji içeceklerle ilişkilidir. Alkol ve enerji içeceği birlikte tüketildiğinde ise, olumsuz olaylarda dramatik bir artış görülmektedir. Bu yılın ilk aylarında Türkiye’de enerji içeceği tüketen

18-24 yaş arası, 697 genç üzerinde bir araştırma yapıldı. Gençlerin enerji içeceğini alkolle karıştırdıklarında; cinsel istismar, fiziksel zarar, tıbbi tedaviye gerek duyulması gibi olumsuz etkilerle karşılaştıkları sonucu çıktı. Gençler genellikle; alkolün tadını saklamak, daha fazla alkol alabilmek ve sarhoşluk hissetmemek, ertesi gün alkolün etkisinde kalmamak ve diğer nedenlerden dolayı enerji içeceği ile alkolü karıştırdıklarını belirtiyor.

Saygın tıp dergilerinde yayımlanan pek çok araştırmada alkol ve beraberinde içilen şekerli enerji içeceklerinin beyin üzerinde merkezi sinir sisteminde depresan etkisini azalttığına yönelik bulgular dikkat çekiyor. 

Alkolün zararını katlıyor

Alkol ve enerji içeceği ikilisinin özellikle motor koordinasyonda bozukluğa, karaciğerde ciddi hasara,   B grubu vitaminlerinin emiliminde azlığa bağlı sinir sisteminde harabiyet, görüş reaksiyon süresinde azalmaya, kanda ve nefeste alkol düzeyinde artışa yol açtığı biliniyor. Diyetlerin baş düşmanı olan alkol ılımlı alındığında bile zayıflamayı engellerken, enerji içecekleri ile beraber alındığında çok daha fazla zayıflamada yavaşlamaya neden oluyor.