Yazın sağlık depolayın

Yaz aylarında meyve ve sebzeler günde 6-7 öğün tüketilmeli. Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler önemli bir etkiye sahip. İşte yazın baştacı etmeniz gereken bazı meyve ve sebzeler...

- Karpuz: Bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olan karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

-Erik: Yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan erik bağırsakları çalıştırıcı etkisi vardır. Aman yerken dikkat etmek gerekir çünkü erik iştah açar.

-Kayısı: Kayısıda bulunan betakaroten adlı madde, kanserin özellikle de akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. Kayısı, içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları çalıştırır.

-Şeftali: Hazmı kolaylaştırır, kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı vücudu koruma özelliği olan şeftali, böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar sökücüdür.

-Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Kansere yakalanma riskini azaltan çilek, yüksek ateşi düşürür. Suyuyla gargara yapılırsa diş taşlarının oluşmasını engeller.

-Kiraz: Böbrek dostudur, idrar söktürücü özelliğiyle böbrek dostu olan kiraz, böbreklerin taş ve kum yapmasını önler. Böbrekteki zararlı maddelerin de zamanla atılmasını sağlar. Safra kesesi taşının dökülmesine yardımcı olur.

-Vişne: Şeker oranı düşük olduğu için az kalori içerir. Ateş düşürür, susuzluğu giderir. İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Siyah üzüm: Hücre yenileyicidir. Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeği ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde içerir. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.

Gençlik aşısı sebzeler

-Patlıcan: A vitamini ve fosfor içeren bu yaz sebzesi çok güçlü antioksidan kaynağıdır. Pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir, idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.

-Enginar: karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar kanı temizler ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Vücuttaki zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirmede etkilidir. Enginar kolesterol düşürerek düşürücü etkisi vardır.

-Semizotu: Omega 3 içeren madir yeşil yapraklı sebzelerdendir. Kanamayı durdurucu etkisi vardır. Böbrekteki kum ve taşın atılmasında yardımcı olur.

-Domates:  Bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynağıdır.  Domatese rengini veren likopenin başlıca görevi kanser riskini azaltıp kalp damarlarını korumaktır.