Yoğurtsuz Ramazan olmaz

Ramazan’da müthiş bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olan yoğurdu ister iftarda ister sahurda çekinmeden tüketebilirsiniz. Yoğurt da aynı süt gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini yönünden zengindir. Yoğurt sütün mayalanmasıyla elde edilen bir besindir. Bu fermantasyon sırasında  yoğurttaki folik asit ve bazı B grubu vitaminler süte oranla artış gösterir. Sahurda 1 kase yoğurt besinlerin sindirimini kolaylaştırıp bağırsakların düzgün çalışmasına yardım eder ve kabızlık sorunun ortaya çıkmasını önler. Yapılan araştırmalarda yoğurdun bağırsak kanserine karşı koruyucu bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Tok tutucu ve iştah kesici özelliği olan yoğurt bu nedenle iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezidir.

Kalsiyum oranı yüksek

Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının devamlılığı temel mineraldir. Yoğurtta bulunan kalsiyumun emilebilme özelliğinin yüksek olması nedeniyle tüketilmesi şiddetle önerilen bir besindir. Bunun yanında yoğurt enerji üretimine yardımcı, hücre yenilenmesine ve çoğalmasında etkisi olan fosfor minerali bakımından da zengindir. Vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesi osteoporozun önlenmesinde önemli rol oynar. Yoğurdun menopoz sonrası kadınlarda kemiklerin güçlenmesini sağladığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yoğurt, süt ve süt grubu besinleri B2, Riboflavin vitamini için en kaliteli kaynaklardır. Riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında önemli rol oynar.

Tüketim için alternatifler

İftar için yoğurt içine haşlanmış, bulgur, mısır, bol su ve bu ekleyerek sıcak havalarda  sizi serinletecek bir çorba yapabilirsiniz.Yoğurda robottan geçirilmiş dereotu veya nane katarak yeşil yoğurt yapabilirsiniz.Yoğurt ve jöleyi karıştırıp mevsim meyvelerinin üstüne döküp dondurucuda dondurarak hafif ve bir o kadar da lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. Ya da 1 kaşık bal ile bir kase yoğurdu karıştırarak meyve salatalarınız için lezzetli bir sos yapabilirsiniz.