Yorumsuz maçlara doğru...

Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri bitti. TRT sadece maçları yayınladığı değil ilgili tüm kanallarıyla şampiyonaya asıldı. Buna rağmen yayınlara yönelik en büyük eleştiri maç yorumcuları Ömer Üründül ve Hikmet Karaman’ın değerlendirmelerinden dolayı geldi. Neden Rıdvan Dilmen neden Fatih Terim ya da neden Mustafa Denizli gibi kimsenin tartışmayacağı yorumcular seçilmedi diye düşünenler olabilir, böyle düşünmekte de haksız değiller... Bu saydığım 3 ismi uzunca bir süre Şampiyona’da tutmak imkansız. Bunun alternatifi ancak final maçı yorumculuğu olabilirdi ama onu tartışmak için de artık geç. Aslında doğru olan maçları yorumcu olmadan çift spikerle anlatmak. Bir çok ülkede, bu sistem daha başarılı olduğu için giderek daha fazla tercih edilen bir seçenek haline geldi. TRT 2014 Dünya Futbol Şampiyonası için bu seçeneği daha fazla düşünmeli.

 

Sinema zamanı

Yaz gelip de dizi hükümranlığı sona erince sinemasever televizyon izleyicisine gün doğdu. Dün gece Samanyolu’nda Rocky efsanesini başlatan Rocky 1 yayınlandı. Uzun süre gösterilecek sinema salonu bulunmayan, bütçesi milyon dolar bile olmayan bu film sonra bir kült haline geli. TRT 1’de de Kanlı Elmas yayınlandı. İnsanı elmas ve türevlerinden soğutan bir başka önemli filmdi. Star TV, Mahsun Kırmızıgül’ün Güneşi Gördüm’ünü yayınladı. Cumartesi gecesi Türkmax’ta yayınlandığı için beni fazla heyecanlandırmadı ama o da izleyici bulmuştur. Kanaltürk birara gişede büyük işler yapmış filmlerden yürüyordu bu ara daha çok aksiyon filmlerine yöneldi, o türün de Türkiye’de bir alıcı grubu var. Uzun lafın kısası şu diziler bitince ekranlarda sinemaya da yer açıldı.

Bilgi eksikliği

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın tahliye kararıyla birlikte haber kanalları canlı yayına geçti. Mahkeme Başkanı daha kararı bitirmeden yayınlar başlayınca da ardından gelen iki farklı ceza ekrandakilerin ve haliyle ekran başındakilerin kafasını karıştırdı. Özellikle Habertürk ekranında ilginç bir an yaşandı. İki ayrı ceza acaba birinin indirimli hali mi diye konuşuldu. En büyük eksik uzmanlığı infaz savcısı olan birinin yayınlarda olmamasıydı. Zira tıpkı cezalar gibi Yargıtay’dan onama gelirse Aziz Yıldırım’ın daha ne kadar hapis yatacağına dair ekranlarda garip garip rakamlar verildi...