Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Zerdeçal her derde deva

Parkinson hastalığı en basit şekilde, beyinde dopamin yetersizliğine bağlı olarak sinir uçlarında iletinin yavaşlaması neticesi vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi belirtilerle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla mevcut tedaviler beyne dopamin sağlanmasına yönelik olarak sürdürülür. Ancak ne yazık ki bu uygulamalar dopamin nöronlarında hasarı önleyemediği için hastalık yavaş ve sinsice ilerler.

Yürütülen bilimsel saha çalışmaları erkeklerde parkinson riskinin kadınlara oranla daha yüksek olduğunu gösterir.

Yine Asyalı uluslarda parkinson gelişme sıklığının Kafkas ırkına (beyaz ırk) göre çok daha düşük olduğu gözlenmiş.

Bunun muhtemel nedeninin Asyalı toplumlarda günlük beslenmede baharat olarak önemli bir yeri olan körinin temel bileşeni olarak kullanılan zerdeçala bağlı olabileceği ileri sürülür.

YAĞIDA ÇÖZÜM YOLLARINDAN BİRİ

Nitekim yapılan deneysel çalışmalarda zerdeçalın başlıca etkili bileşeni olarak kabul edilen kurkuminlerin beyin dokusuna eriştiği tespit edilmiş. Ağız yoluyla alınan (yediklerimiz, içtiklerimiz) her madde beyine gitmez. Dolayısıyla kuvvetli antioksidan ve yangı giderici özellikleri bilinen kurkuminlerin kan-beyin engelini geçerek beyinde sinir hücrelerinde oksidatif hasarın önlenmesinde rol oynaması muhtemel.  

Ancak ağız yoluyla alınan zerdeçalın içindeki kurkuminlerin mide-bağırsak sisteminden emiliminin az olması ve vücuttan hızla atılması nedeniyle çeşitli uygulama şekillerinden yararlanılır. Bunlar arasında zerdeçalın yağ içerisinde karıştırılıp bekletilmesi suretiyle hazırlanan zerdeçal yağı bir çözüm yolu olabilir. Yemek hazırlarken ilave edilen körinin pişirilmesiyle de zerdeçalın emilimi 12 katı kadar artırılabilir. İlaç teknolojisinde ise kapsüllerin içerisine piperin (karabiberin etkili maddesi) ilave edilerek veya ince parçacıklar haline (nanopartikül) dönüştürülerek çözüm getirilebilir.

Zerdeçalın etkili bileşeni olan kurkuminler üzerinde yürütülen bilimsel ölçekte çalışmalar kanser, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, iltihaplı ve enfeksiyonlu hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yararlı olduğunu ortaya koydu. Kurkuminlerin antioksidan etkisi kuvvetli antioksidan etkili bir vitamin olan E vitamininden on defa daha kuvvetli bulundu.