A Haber, bihaber

Amerika’da Fox News, Bush’un iktidarı dönemi boyunca Cumhuriyetçi Parti’ye en fazla destek veren kanal oldu. Hatta 11 Eylül saldırısı sonrası yaptığı yayınların ülkedeki Müslüman nüfusa yönelik tehditlerin artmasına sebep olduğu da tartışıldı.

Ama Fox News ne o dönem ne de seçim döneminde yaptığı yayınlardan dolayı ceza almadı.Zira Amerika’da, hükümeti, kendi inisiyatifiyle, ideolojik yakınlık nedeniyle destekleyen medya kuruluşlarına ceza verilmez.

***

Liberation, Fransa’da sol düşüncenin gazetesidir.Ünlü yazar ve düşünür Jean-Paul Sartre tarafından kurulmuştur.Genel yayın yönetmeninden odacıya kadar herkesin aynı maaşı aldığı, uzun yıllar reklam almaya direnen ve sermaye katılımını kabul etmeyen bir gazeteydi Liberation.

Avrupa Anayasası’nın kabulü sırasında “Evet” kampanyasına destek verdiler, ciddi oranda sol okur kaybettiler ama kimse onlara ceza vermeyi düşünmedi.Zira medya için ceza ya da ödül, okurun takdiri ya da tepkisidir. Tiraj, reyting ve gelirler de buna göre şekillenir.

***

Medya dediğimiz sistemi masum ya da şeytan diye tanımlamak aslında insanın bakış açısıyla alakalıdır. Alman medyasının Doğu Avrupa ve Balkanlardan daha fazla haber vermesi ya da Fransız medyasının Batı ve Kuzey Afrika haberlerini daha çok kullanmasından yola çıkalım.

Masum gerekçe, yatırım oranı ve yaşayan vatandaşı fazla olduğu için Alman okuru Doğu Avrupa ve Balkanlardan, Fransız okuru da Batı ve Kuzey Afrika’dan haber istiyor.Şeytani gerekçe medyayı sermaye şekillendirir ve haberler de şirketlerin çıkarlarına göre yapılır.Aslında gerçek ne biri ne de diğeridir. Bizim algımız, bizim hayata bakışımız, bizim nasıl görmek istediğimize göre herkes bu soruya bir cevap bulabilir.

***

Gazeteci tarafsız değildir, o yalan dünyada terk edileli uzun zaman oldu.Gazeteci taraftır ama haberini yazarken objektif ve evrensel haber kriterlerine uymak durumundadır.Medya ve televizyonlar da tarafsız değildir, dünyanın hiçbir yerinde de yasa ve yaptırımlarla tarafsız olmaya zorlanamazlar. Bunun tek istisnası söz konusu kurumların taraf oldukları görüşün rakipleri aleyhine asılsız haber yapmalarıdır, orada da cezayı yargı keser, kurum kimliğinden tasarrufta bulunulması anlamına gelecek yaptırımlar olmaz.

A Haber’e verilen 45 yayın durdurma cezasından yola çıkarak yazdım tüm bunları. Anayasa evrensel hukuk ile iç hukuk çeliştiğinde evrensel hukuk kurallarının geçerli olacağına atıfta bulunuyor ya, bu ceza ne evrensel medya anlayışına ne de hukukuna uyuyor... Sanırım birileri bu konudan tamamen bihaber...