AB için ev ödevi: Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi

Avrupa Parlamentosu’ndan çýkan “Türkiye ile müzakereler dondurulsun” kararýnýn hukuki baðlayýcýlýðý yoksa da Avrupa’da Türkiye’ye karþý oluþan eðilimin gösterge deðeri var.

Malum; baðlayýcý kararý üye ülkelerin devlet baþkanlarýndan oluþan Avrupa Konseyi verecek.

Hem ülke menfaatlerini, hem AB’nin geleceðini düþünmek durumunda olanlar Türkiye’den kopan AB’nin güdük kalacaðýný da bilirler. Raportör Kati Piri’yi düzeltecek olan devletler ve gerçeklerdir.

Türkiye kendini çok açýk ifade ediyor aslýnda. Hep etti.

Müzakere eden diðer ülkelerden ve prosedürden farklý olarak Türkiye’ye “seni normal üye yapmayalým, stratejik ortak yapalým” dendiðinde ayrýmcýlýða razý gelmedi.

Ýkinci sýnýf tutulmaya, efendi-uþak iliþkisini sürdürmeye niyeti olmadýðýný bilakis eþitler arasý bir iliþki istediðini, aksini kabul etmeyeceðini açýkça söyledi.

Ayný þekilde Avrupa ülkelerinin teröre verdiði desteði, insan haklarý konusundaki ikiyüzlülüðünü, Ýslamofobinin, ýrkçýlýðýn zararlarýný ve çirkinliðini Avrupa’nýn yüzüne vurdu.

Ekonomik krizleri, Brexit’le görünür olan küçülme eðilimini, yanlýþ Ortadoðu politikasýný yapýcý dille eleþtirdi, öneriler sundu.

Devlet-Birlik diyalogu dýþýnda da giderek düþen bir seyir var AB’ye üyelik konusunda. Türkiye kamuoyu kýzgýnlýktan býkkýnlýða ve þimdilerde umursamazlýða doðru yol alýyor. AB’ye destek, tarihin en düþük seviyesinde.

AB Türkiye için bir “arzu nesnesi” deðil artýk. 

Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn“bizim için halkýn iradesi önemlidir” derken kastettiði budur. Bunu diyen lider, 15 Temmuz gecesi halka darbeye direnme çaðrýsý yaparken “Hayatým boyunca halkýn gücünden daha büyük güç görmedim ben” diyen liderdir.

***

AB’nin en büyük hatalarýndan biriOrtadoðu’daki geliþmeleri yanlýþ okumak ise bir diðeri Türkiye’yi doðru okuyamamaktýr.

Türkiye’de siyasetin vesayeti nasýl yendiðini,toplumun siyasi bilincindeki deðiþimi görmeyen, þu anCumhurbaþkaný Erdoðan’ýn þahsýnda toplanan milli iradenin tek tek bireylerin özgür iradelerinden oluþtuðunu ve Erdoðan’a saldýrý oldukça özellikle pekiþtiðini de göremez, anlayamaz, doðru çýkarýmda bulunamaz.

Erdoðan gerçeðine ve Türkiye’nin büyük mücadelesine saygý göstermeyen Türkiye’de itibar ve talep görmez.

Bu siyaset bilmez, gerçeði görmez tutumun en büyük delili Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’den terörle mücadeleyi gevþetmesini ve OHAL’i sona erdirilmesini talep edebilmesidir.

Avrupa Parlamentosu neyi iddia etmektedir?

Türkiye ayný anda PKK, DEAÞ, FETÖ ve DHKPC gibi uluslararasý destekli terör örgütlerinin saldýrýsý altýnda mýdýr, deðil midir? Son birkaç yýlda binden fazla insan teröre kurban gitmemiþ midir?

Bir bombayla ilan edilen ve bir buçuk yýldýr süren OHAL Fransa’nýn AB üyeliðinde sorun teþkil etmezken, her gün terörün hedefinde olan Türkiye’nin müzakere sürecinde neden sorun diye gösterilmektedir?

Avrupa Parlamentosu Fransa’da sivillerin can güvenliðini, Türkiye’de ise teröristlerin terör saldýrýsý yapabilme, destekçilerinin terörü övebilme hakkýný mý savunmaktadýr?

Tüm evrensel hukuk metinlerinde birinci sýrada zikredilen “yaþam hakký”ný Türkiye söz konusu olduðunda ne diye ýsrarla ýskalýyor Avrupa?

Sahip olduðunu iddia ve ilan ettiði deðerlerin ne kadarýný taþýdýðýný kontrol etmeli AB. 

15 Temmuz darbe-iþgal giriþiminde demokrasinin ve meþru hükümetin yanýnda duramayan, teröre-teröriste-katile açýkça destek veren bir AB, Türkiye’nin içinde olmak isteyeceði bir birlik deðildir.

Parçalanarak ölen terör kurbanlarýnýn en temel hak olan yaþam hakkýný savunmayan AB, Türkiye’den teröristin kulaðýndaki pamuðun hesabýný soramaz.

Avrupa Birliði yetkilileri oturup Avrupa Ýnsan haklarý Sözleþmesini okusun önce.

Baksýnlar bakalým neyle baþlýyormuþ. Hak ve özgürlüklerin nasýl bir sýralamasý varmýþ.

Öðrensinler. Sonra konuþuruz.