AB yalan habere savaþ açtý

Daha önce de yazdým; bu çaðýn en büyük sorunlarýndan biri gerçeðe yani hakikate ulaþmak. Özellikle biz habercilerin iþi her geçen gün daha da zorlaþýyor. Her an yalan ya da manipülatif bir haberle karþý karþýya kalma durumumuz var. Kirli akan bir nehirden TEMÝZ su almaya çalýþýyoruz. Bu çok da kolay bir iþ deðil. Bu sorun artýk sadece habercilerin sorunu olmaktan da çýktý. Devletler de bu konuda önlem almak için adým atmaya hazýrlanýyor.

***

Avrupa Birliði (AB), sahte, asparagas ve algý oluþturma amaçlý servis edilen haberlere karþý bir dizi önlem almak için adým atmaya hazýrlanýyor. AB’nin güvenlikten sorumlu üyesi Julian King, nasýl bir eylem planý hazýrladýklarýna iliþkin gazetecilere detaylý bilgi verdi.

King, “kullanýcýlar kendilerine sunulan haberlerin gerçek olup olmadýðýný ve kimler tarafýndan finanse edildiðini bilecekler” diye özetledi durumu. AB’li yetkili amaçlarýnýn ifade özgürlüðünü kýsýtlamak olmadýðýný da vurguladý. King, “internet ve sosyal medya mecralarýna bir dizi OTO-KONTROL önlemi tavsiyesinde bulunduk” dedi. Hedef ise 2019’da planý uygulamaya sokmak.

 

AB yalan haberle nasýl mücadele edecek?

  • Ýnternet þirketleri, arama motorlarý, reklam þirketleri ve konvansiyonel medya kuruluþlarý bir kriterler kataloðu hazýrlayacak
  • Oluþturulan bu kriterler yalan haberlerin yayýlmadan tespitini saðlayacak
  • Gerçek bilgiler baðýmsýz aðlar tarafýndan teyit edilecek
  • Yalan haberle mücadele eden medya kuruluþlarý ve diðer kuruluþlar desteklenecek
  • Digital haber kuruluþlarý kendi platformlarýnda yayýnlanan haberleri iþaretleyecek. Bu da bilginin çýkýþ kaynaðýnýn saptanmasýný kolaylaþtýracak.
  • Kullanýcýlar yapýlan paylaþýmlarýn kim tarafýndan ve ne zaman yapýldýðýný görecek.
  • Ýnternet þirketleri iþbirliði yaparak insan yardýmý olmadan yapay zeka ile interneti tarayýp sahte haberleri ya da sahte hesaplarý tespit edip silecek

Bu konu ile ilgili AB’nin yaptýrdýðý bir kamuoyu araþtýrmasýnda ilginç sayýlacak sonuçlar elde edilmiþ. Araþtýrmaya göre; Avrupalýlarýn yüzde 83’ü yalan haberleri demokrasiye bir tehdit olarak görüyor. Yine ayný araþtýrmaya göre internet kullanýcýlarýnýn yüzde 70’i hala basýlan gazeteye, televizyona ve radyo kanallarýna güveniyor. Yani geleneksel medya tüm teknolojik geliþmelere raðmen hala en çok güven veren mecra.

 

Çok geç olmadan…

Türkiye, algý oluþturmak için yalan ya da çarpýtýlmýþ haberlerin yapýldýðý ülkelerin baþýnda geliyor maalesef. Ýþte tam da bu yüzden bizde de zaman kaybedilmeden yalan habere karþý yasal zemin oluþturmak için harekete geçilmeli.

 

Yeni 24

Bu arada 2 yýlýn üzerinde haber merkezinde mesai yaptýðým 24 yenilendi. 24’ün yeni ekranýný beðendim. Sade, modern ve yenilikçi bir ekran olmuþ. Nice 10 yýllara inþallah 24…