Aba altýndan sopa

Doðu Akdeniz'de sular durulmuyor ve de pek de durulacak gibi görünmüyor.

COVID-19 salgýný sonrasý dünyanýn içine düþtüðü enerji girdabýnda Amerika Birleþik Devletleri'nin 'rafa kaldýrma' hamleleri sonrasýnda iþlevsizleþen Doðu Akdeniz Gaz Forumu, Netanyahu hükümeti döneminde tekrar bir nevi 'diriltilmeye' çalýþýlýyor.

Ne oldu da adýnýn sanýnýn son dört yýlda duyulmadýðý amiyane tabirle 'yýldýzlarý dökülmüþ' bir oluþum tabiri caizse 'cilalanýp parlatýlýp' tekrar önümüze sürülüyor diye sormadan edemiyor insan.

Tabii iþin içinde Ýsrail ve Güney Kýbrýs Rum Yönetimi olunca insan çok da þaþýrmýyor. Türkiye'nin Doðu Akdeniz'deki haklarýný ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti haklarýný korumak için attýðý adýmlara bir meydan okuma, bir 'aba altýndan sopa gösterme' tam tabiriyle. Ne demiþtik ta geçen sene 7 Ekim öncesi Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu'nda elinde 'Yeni Orta Doðu' yazan harita ile konuþmasý sonra 7 Ekim'den beri bunu gerçekleþtirmek için izlenen 'þiddet siyaseti' bir güzergah yani koridorlar savaþýdýr. Enerji de bunun en kritik ve stratejik bileþenidir.

Dediðimize çýkýyor tüm yollar. Çünkü ayný Netanyahu bir sene sonra ayný kürsüden ayný tarihlerde bu kez birinin üzerinde 'lütuf' diðerinin üzerinde 'lanet' yazan iki haritayla resmen 'el arttýrýyor' ne de olsa dur diyen yok önünde yanýmda yöresinde.

Durum böyle olunca Amerika Birleþik Devletleri'nin kredi verilmesi ve sigortalanmasýna 'fren koymasý' ile gündemden bir anda ve çok þaþýrtýcý þekilde düþen Doðu Akdeniz Gaz Forumu, geçtiðimiz hafta basýna düþen Doðu Akdeniz'de Kýbrýs'a 200 kilometre mesafeli Ýsrail'e ait Tarish ve Kanin gaz sahalarýndan boru hattýyla Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'ne gaz taþýnacaðý haberiyle tekrar gündeme kaybolduðu gibi hýzlý ve þaþýrtýcý þekilde gündeme geri geldi. Ama ne hýz.

Tabii iþin teknik tarafýna hakim olanlarýn sorduðu 'meþhum' soruya daha doðrusu soruna nasýl bir cevap bulduklarý ve/veya bulacaklarý hepimiz için merak konusu: Derin deniz olan Doðu Akdeniz'de bu 'proje' hangi teknoloji ile güvenli þekilde 'inþa' edilecek? Bunun finansmaný için kim(ler) kredi verecek? O gündemden bir anda düþüþüne sebep olan bir diðer faktör olan 'sigorta' iþini hangi sigorta firmalarý çözecek?

Yani yine 'mevzu derin' ama sorun þu ki Doðu Akdeniz daha da derin. Bu anlaþma ile Ýsrail Avrupa Birliði ile ilk enerji ticareti anlaþmasýný yaparak o gerçekleþtirmek daha doðrusu 'güvenlikleþtirmek' için Orta Doðu haritasýna 'yeni' tabiri verip þiddetle talan ettiði temelleri geçen sene atýlan Hindistan-Orta Doðu-Avrupa Koridoru'nun da ilk nakliyat anlaþmasýný 'baðlamýþ' olacak.

Tabii 'gün doðmadan neler doðar' güzide atasözümüzün de vurguladýðý noktaya iþaret eden rahmetli Süleyman Demirel'in de dediði gibi 'siyasette 24 saat çok uzun bir süredir'; hele ki Orta Doðu'da 'bir saniyede gör bak neler deðiþir'.

Sonsuzluða uðurladýðým Eylem'e ithaf edilmiþtir...