Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

ABD - İsrail İttifakı ve geri kalan dünya

Amerika - İsrail ittifakından, durmadan bahsediyorum. Bazılarına göre, İsrail tek başına bir şey ifade edemez. Lakin anlaşılan şey şu ki; İsrail artık küresel sistemde önemli bir aktördür. Zamanında Britanya’nın, şimdi ise ABD’nin bölgedeki ortağı kılıfı ile meydana çıktı. Lakin İsrail için gücün kimde olduğu önemli değildir. O sadece gücü yönlendirmede başarılıdır. 

Ortadoğu’da kukla yönetimlerle idare edilmek istenen ülkeler sayesinde, esasında İsrail’i bölgesel güce dönüştürme gayesinin olduğu açıktır. 

Bu durumda; Rusya ve çevresi, İran ve çevresi, Türkiye ve çevresinin kuşatılması sürecinin nedenlerini daha net görüyoruz. 

İsrail’in bu kadar aceleci davranışlarının arkasında neden, Trump’ın sonu gelmeden hedeflere ulaşmaktır. Zira Trump’ın başkanlığı uzun süre giderse, İsrail’in toprak genişletme hamlesi ve Akdeniz’deki hâkimiyeti pekişecektir. 

Rusya’nın Karadeniz’den kuşatılması, Türkiye’nin Akdeniz’de ablukaya alınması, İran’da rejim değişimi hedefi, esasında bir kaç niyet taşımaktadır. 

Avrupa’nın bu duruma sessiz kalmayacağını, İran ambargolarına tepki, Rusya’ya yönelik kısıtlamalara pek fazla tahammül göstermemekle ifade etmekte. Bu durumda “Batı” dediğimiz anlayışın tanımı değişmekte! 

İkinci Dünya Savaşı’nı ve ortaya çıkma nedenlerini kesinlikle göz ardı edemeyiz. Bu gün olaylara baktığımızda, yarım kalan hesabın kapanması kanlı olacaktır. Karadeniz’e Amerikan gemileri gelirse, Ermenistan’da anti Rusya siyaseti başkaldırırsa, Pasifik’te gerilim had sayfaya çıkarsa, İran’da ayaklanmalar kalıcı hal alırsa, işte o zaman tablonun rengi ve yaptıranların gayesini net göreceğiz. 

Amerikan yönetiminin ortağı, İsrail ve terör örgütleri olduğunu artık bilmeyen kalmadı. İşin tuhaf tarafı, Trump ve ekibi bunu gizlemiyor. 

Arap coğrafyası ve Müslümanların kutsal topraklarının geleceği, bu zihniyetle devam ederse “ciddi tehdit altındadır” demektir. İşte bu nedenle, Türkiye’nin çok ama çok ihtiyatlı olması lazım. Türkiye hırpalanırsa, İslam coğrafyasında gidişata dur diyecek kimsenin kalmadığını biliyoruz. Türkiye’nin kültür coğrafyasının diğer tarafı olan Türk dünyasında da, İsrail - Amerika ittifakı hiç durmuyor! İslam karşıtı seslerin çıkartılması dâhil, tüm seslere ve ses çıkartanlara dikkat edilmeli ve oyunun çapı idrak edilmelidir.