Haklýsýnýz;
Bu iki ülke ile ‘iyi þeyler’i ayný cümle içinde kullanmayalý çok uzun zaman oldu.
Bugünlerde ise baþka rüzgarlarýn esintileri geliyor.
Ýyi þeyler söyleyemiyorduk, çünkü;
ABD, Türkiye’nin sert tepkilerine, hatta‘müttefikliði sorgulamasýna’ raðmen Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’yi ‘lejyoner’ haline getirmiþ; dahasý, Türkiye’nin ‘kýrmýzý çizgi’ saydýðý Fýrat’ýn batýsýna geçirmiþ ve Menbiç’in de kontrolünü vermiþti.
Türkiye, Rusya’nýn desteðiyle terör örgütü DAEÞ’e karþý Cerablus’ta ve YPG’ye karþý Afrin’de operasyon yapýnca da tepki göstermiþti.
Ayný ABD, Menbiç’ten terör örgütünü çýkarma konusunda ayak diremeyi birkaç hafta önce býraktý. Türkiye ile bir ‘yol haritasý’ üzerinde uzlaþtý.
Önceki gün ABD Savunma Bakaný Jim Mattis, ‘yol haritasýný uygulamaya hazýr olduklarýný’ açýkladý. Mattis, çok önemli bir noktayý daha iþaret etti: “Ýki ülkenin askeri yetkilileri, planlamanýn ayrýntýlarýný ABD Avrupa Komutanlýðý/EUCOM’ yetkilileriyle bu hafta Almanya’nýn Stuggart kentinde görüþecekler.”
Türkiye’nin Suriye’de ABD ile yaþadýðý anlaþmazlýklarda, ABD’nin Ortadoðu bölgesinden sorumlu ‘Merkez Kuvvetler Komutanlýðý/CENTCOM’un, yer yer Pentagon ve Beyaz Saray’la da çeliþen tutumlarýnýn etki olduðu biliniyor.
Yeni sürecin CENTCOM yerine EUCOM ile planlanýyor olmasý çok önemli. Zira EUCOM, NATO ittifakýný daha çok önemseyen ve askeri çýkarlarda daha ön planda tutan bir anlayýþa sahip. Yine de sahadaki güç olan CENTCOM’un çelme takma ihtimalini tamamen dýþlamamak gerekiyor.
***
Ayný anda FBI kanadýnda da enteresan bir adým atýldý.
Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, ABD’de yeni mevkidaþý Mike Pompeo ile görüþmesinden dönüþünde, ABD’nin FETÖ hakkýnda soruþturma baþlattýðýný açýkladý: “ABD yönetimi, örgütün Amerika'daki vergiden vize kaçakçýlýðýna kadar her türlü ihlallerini görmeye baþladý ve ciddi bir soruþturma olduðunu Dýþiþleri Bakaný bana söyledi. Ýade konusunda da var gücümüzle çalýþýyoruz.”
Türkiye ile ABD arasýnda, Menbiç ve Suriye konularýnýn dýþýnda, özellikle FETÖ ve iki diðer hukuksal süreçleri kapsayan bir komisyon da çalýþýyor.
Anlaþýlan burada da sonuçlar alýnmaya baþlanmýþ.
***
“Herþey iyi gidiyorsa, bir þeyler yolunda deðildir” derler.
Cumhuriyetçi Parti Senatörü Roger Wicker bunu hatýrlattý önceki gün.
Senatör, Türkiye'nin de aralarýnda bulunduðu bazý ülkelerin ‘dini özgürlükler ve insan haklarýna saygý göstermediði’nden bahisle, ABD Baþkaný Trump'tan bu ülkelere yaptýrým uygulamasýný istedi.
Elbette ‘insan haklarý’ gerekçesi teferruat.
Asýl konu‘dini özgürlükler’…
Onun da ete kemiðe bürünmüþ hali Ýzmir’de FETÖ davasýnda tutuklu Evangelist pastör Andrew Brenson!
Tahmin edebileceðiniz gibi Senatör de Evangelist.
Týpký ABD Baþkan Yardýmcýsý Mike Pence, Dýþiþleri Bakaný Pompeo ve Kongre’dekilerin yarýdan fazlasý gibi!..
Wicker’in önemli bir görevi daha var, Avrupa Güvenlik ve Ýþbirliði Teþkilatý (AGÝT) Baþkaný.
Ve ‘papazý býraksýnlar’ý tek baþýna söylemek yerine, AGÝT kimliðini de kullanarak bir ‘özgürlükler çaðrýsý’ haline getirmiþ hadiseyi.
Akýllýca…
Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan bunu uluslar arasý kurumlarý ve deðerleri ‘alet etmeden’, doðrudan söylemiþti; “Verin papazý, alýn papazý!”
***
Almanya’da da devletin resmi raporlarýnda FETÖ için ‘gizli paralel yapý’, ’15 Temmuz darbe giriþiminin içinde bulunmalarý yadsýnamaz’ ve ‘üyelerini acýmasýzca sömüren bir tarikat’ gibi ifadelerin geçmesi; bunun Alman medyasý üzerinden kamuoyuna ‘sýzdýrýlmasý’ önemli…
Bu ifadeler, FETÖ üyeleri için Almanya’nýn artýk güvenli liman olmaktan çýkmaya baþladýðýnýn kanýtý.
Yarýn bazý FETÖ’cüler ülkeden gönderilecek, belki Türkiye’ye iade edilecekse Alman halký bunu çok yadýrgamayacak!..
***
Peki bunlar neden oluyor?
AP’nin Türkiye raportörü Kati Piri’nin deyimiyle “seçim öncesi Erdoðan’a neden hediye veriliyor?”
Bunu da onlar düþünsün.
Biz inþallah mutlu bir bayram geçirelim…