ABD finans baþkentinden son notlar

New York’ta yalnýzca BM Genel Kurul toplantýsý yoktu; o vesileyle pek çok baþka yan etkinlik de yapýldý. Bir bölümüne benim de katýldýðým nice etkinlik...

Daha New York’a hareket etmeden önce “Dokuz dýþiþleri bakanýnýn katýlýmýyla yapýlacak bir toplantýmýz olacak, mutlaka bekleriz” davetini aldýðým ‘Hazar Forumu’ nedense medyada pek az yanký buldu. Oysa petrol ve doðalgaz zengini bölgemiz dünyanýn enerji deposudur ve bu kaynaklarýn tüketici ülkelere aktarýlmasý da Türkiye’nin merkezinde bulunduðu bir büyük enerji koridoruyla gerçekleþecektir.

‘Hazar Forumu’nu düzenleyen Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), üreten ülkeler ile enerjinin üzerinden geçirildiði ülkelerin bakanlarýný New York’un ünlü Waldorf Astoria Oteli’nin en büyük salonunda aðýrladý.

Waldorf Astoria Oteli’ne girdiðimde daha lobisinden baþlayarak toplantýya gösterilen ilgi beni þaþýrttý. Konuklarla yakýndan ilgilenen genç görevliler, herkese verilen ve içerisinde hem yapýlanlarý, hem de yapýlacaklarý anlatan yayýnlarla dolu çanta, salon düzeni, platformda konuþulanlar... Hepsi, hepsi özeldi ve mükemmeldi.

Charlie Rose ABD’nin en iyi bilinen ekran yüzlerinden; bakanlarýn katýldýðý forumun sunucusu oydu. Baþta Ahmet Davutoðlu ve Azerbaycan Dýþiþleri Bakaný Elmar Mammadyarov olmak üzere konuþmacýlara anlamlý sorular yönetti Rose ve tatmin edici cevaplar alana kadar konularý kovaladý.

Enerji bölgesi olmak Türkiye ve Azerbaycan’ýn ortak projesi. Kafkaslar’dan Balkanlar’a doðru yol alan, bu arada Hazar’ýn etrafýndaki ülkeleri de Akdeniz’e baðlayacak olan enerji koridoru, bölgenin güvenliðinin de teminatý olacak. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül BM Genel Kurulu’nda Azeri topraðý Daðlýk Karabað’ýn iþgalini de gündeme taþýmýþtý; Hazar Forumu’nda konuþan Azeri bakan Mammadyarov da, “Hele bir iþgal ettiði topraklardan çekilsin, Ermenistan da bölgesel baþarýnýn parçasý olabilir” dedi.

Toplantýdan gönenerek ayrýldým.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Fatma Þahin de BM’nin çaðrýsýyla New York’taydý. Türkiye’de çocuklar ve engellilere yönelik politikalar BM’nin de gündeminde þimdi ve diðer ülkelere örnek olarak sunulan da Türkiye’deki uygulamalar... ‘Küresel vicdaný uyandýrmak’ diye özetliyor Fatma Haným izledikleri politikanýn amacýný...

Çatýþmalarda cinsel þiddetin önlenmesiyle ilgili bir panelde de konuþtu Fatma Þahin. Savaþlarda insanlar ölüyor; ölenler arasýnda kadýnlar da var. Ancak kadýnlar savaþlarda cinsel þiddete de maruz kalýyorlar. Buna maruz kalan kadýnlar, kýzlar, hatta çocuklar suçlanmamak, ayýplanmamak için sessiz kalmayý tercih ediyorlar. Yani yapýlan yapanýn yanýna kâr kalýyor ve bu da bir yanlýþ kültür oluþturuyor.

Suriye’de de bu tür suçlar iþleniyor.

Fatma Þahin bunun bir ‘insanlýk suçu’ olduðunun kabul edilmesi gerektiðini, fâillerinin en aðýr biçimde cezalandýrýlýrken kurbanlarýn da psiko-sosyal, hukuki ve ekonomik konularda desteklenmesini katýldýðý panelde savundu.

Ýþ dünyasýyla da Merill Lynch firmasý adýna St. Regis Oteli’nde düzenlenen toplantý sayesinde dirsek temasýmýz oldu. Cumhurbaþkaný Gül’ün bir soruya cevap verirken “Gezi Parký eylemlerinin baþlangýcýndan gurur duydum” sözleri üzerinde dikkatler yoðunlaþtýðý için, yemekli toplantýnýn önemi gözlerden kaçtý. Oysa ABD’nin hemen bütün büyük þirketlerinin en tepe yöneticileri yer alýyordu toplantýda. New York Times gazetesinin sahibi Arthur Sulzberger bile oradaydý.

Çok övücü sözler iþittim Amerikalý konuklardan...

Ressam Peyami Gürel BM’nin tam karþýsýnda bayraðýmýzý dalgalandýran Türkevi’nde eserlerini Amerikalý sanatseverler için sergiledi. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül’ün açýlýþýný yaptýðý ‘Exist’ (Varol) adýný taþýyan sergide sanatçýnýn yýllar içerisinde tuvale yansýttýðý eserler yer alýyor. Cumhurbaþkaný, gönlüne hoþ gelen diðer tablolar yanýnda, kýrmýzýnýn bütün tonlarýnýn kullanýldýðý, ‘Vav’ harfleri ile ‘Hüve’ sözcüðünün istiflendiði eseri çok beðendi.

Sergi New York’ta bir süre daha açýk kalacak.

New York’tan son izlenimlerim de bunlar...