FETÖ davasýndan tutuklu ABD’li papaz Andrew Brunson, ABD-Türkiye iliþkilerinde ‘sorunlar’ listesinde yeniden bir numaraya yükseldi.
Konunun anlaþýlmasýna biraz katký vereyim.
Biraz geriye gidelim.
- Geçen yýl ABD ve Türkiye arasýnda gerginlik yaratan üç konuda bilgi alýþveriþi ve müzakere için üç teknik komite oluþturulmuþtu: Suriye, Irak ve ‘adli konular’…
- Ýlk iki konuda ABD ile -henüz güven verici aþamada olmasa da- mesafe alýndý.
- ‘Adli konular’a iliþkin üçüncü komitenin baþlýklarý ise þunlardý: FETÖ’nün ABD’deki varlýðý; Türkiye’de ABD temsilciliklerinde çalýþan FETÖ unsurlarýnýn tutuklanmasý; Ýzmir’de FETÖ’den tutuklu papaz Brunson davasý ve -açýkça deklare edilmese de- New York’ta Halkbank eski Genel Müdür Yardýmcýsý Hakan Atilla davasý.
Bu alanda henüz bir ilerleme saðlanamadý.
- Seçimden 5 gün sonra 29 Haziran’da ABD’li iki senatör Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen Ankara’ya gelerek Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan kabul edildi.
Graham, önemli bir senatör; ABD Senatosu’nun Ordu, Bütçe ve Adalet Komisyonlarýnda görevli.
Senatörler Brunson’u da cezaevinde ziyaret ettiler.
Graham’ýn yaptýðý açýklamalardan, Erdoðan’la görüþmelerinde istediklerini alamadýklarýný öðrendik. Zira Graham, “Brunson býrakýlmadýðý sürece ABD-Türkiye iliþkileri daha iyi olmayacak” dedi.
- Geçen hafta da Washington’dan bir heyet, ABD-Türkiye iliþkilerinde gerginlik yaratan konularý görüþmek üzere Ankara’ya geldi.
Görüþmelere iliþkin bir açýklama yapýlmadý.
- Bu arada Cumhurbaþkaný Erdoðan, NATO zirvesinde bir araya geldiði ABD Baþkaný Donald Trump’la, bir de telefon görüþmesi yaptý. Cumhurbaþkanlýðý kaynaklarý, NATO, Suriye, Münbiç mutabakatý gibi konularýn ele alýndýðýný belirtirken, bir konu cümle içinde geçirildi: “Türkiye-ABD arasýndaki adli konulara da deðinilen telefon görüþmesinde, iki lider ikili iþbirliðini her alanda daha da geliþtirme kararlýlýklarýný teyit etmiþlerdir.”
O gün katýldýðým TV yayýnlarýnda, ‘adli konulara’ iliþkin bu cümleye dikkat çekmiþtim.
Zira Brunson davasýnda duruþma günü gelmiþti.
- Duruþma Çarþamba günü yapýldý, Brunson’un tutukluluðunun devamýna karar verildi.
- Ardýndan Trump’ýn tweet’i geldi: “Türkiye'nin saygýn bir Amerikalý papaz Andrew Brunson'u serbest býrakmamasý tam bir utanç. Çok uzun süre rehin kaldý. Erdogan, bu harika Hristiyan, koca ve babayý serbest býrakmak için bir þeyler yapmalý.”
- Dýþiþleri Bakanlýðý, komite ziyaretinde yapmadýðý açýklamayý bu tweet’in ardýndan yaptý: “Türkiye ile ABD arasýnda yapýlan toplantýda, FETÖ konusunda ABD'nin artýk Türkiye’yi oyalamamasý gerektiðinin altýný çizdik.”
Tablo netleþti:
ABD’liler, Suriye ve Irak’ta varýlan uzlaþmalarýn, Hakan Atilla’ya verilen -onlara göre- ‘düþük’ cezanýn ‘yeterli’ sayýlmasýný; karþýlýðýnda Brunson’un serbest býrakýlmasýný; FETÖ konusunun ise ayrý tutulmasýný beklediler.
Türkiye de ‘adli konularý’ terörle mücadele ve siyasi konulardan ‘ayrý’ tuttu!..
Geliþmeleri, “Ýki ülkenin adli konularda da karþýlýklý adýmlar atmasý gerekiyor” diye anladým.
Trump'ýn, Brunson için ‘tutuklu’ yerine ‘rehin’ ifadesini kullanmasý da enteresan. Zira; karanlýk iþleri için kullandýðý FETÖ’yü teslim etmemek için Rýza Zarrab ve Hakan Atilla’yý ‘rehin’ alan ABD, Türkiye’nin de ‘misliyle mukabele’ ettiðini düþünüyor.
Üçüncü komitenin çalýþmalarý sürecek…
***
Dün, FETÖ’den aranan iþadamý Akýn Ýpek'e Londra'da ev hapsi verildiði ve pasaportuna da el konulduðu haberi geldi.
Ýngiliz makamlarýnýn bu kararý Türkiye'nin iade tabe üzerinevermiþ olacak.
FETÖ’nün korunduðu ülkelerdeki elemanlarýna verilen mesaj net...
Benzerini son zamanlarda Almanya’da görmeye baþladýðýmýzý yazmýþtým.
(http://www.star.com.tr/yazar/almanyadan-feto-mesaji-yazi-1365143/)
FETÖ’cülere barýnacak yer kalmýyor.
Darýsý ABD’nin baþýna…