ABD istemiyor lakin Putin kazanacak

Mart ayýnda Rusya’da seçim var. Baþkanlýk seçimleri ve Rusya’nýn yeni döneminin koordinatlarý teyit edilecek bu seçimde. 

Vladimir Putin’in, bu seçimlerde kazanacaðý kesin gibi gözükmekte. Açýkçasý halk nezdinde ciddi desteðinin olduðu da kesindir. 

Putin; Rusya’ya, kendi eski otoritesini geriye getirme gayretinde, kýsmen baþarýlý oldu. ABD’nin, bu kadar Rusya karþýtý tavrýnýn arkasýnda yatan þeyin tam da bu konunun olduðunu, yalýngözle baktýðýmýzda bile anlayabiliyoruz. 

ABD’nin son yýllarda ürettiði tüm politikalar, esasýnda Rusya’nýn tezlerini yeniden cazibeli kýldý. Rusya’ya sýnýr bölgelerde kurgulanan savaþ içerikli hareketlerin amacý Rusya’yý kuþatmak olduðu net deðil mi? Peki neden Rusya’yý kuþatmak istemekte ABD? Neden Rusya’yý ortadan kaldýrmak istemekte? Mesele gerçekten de insan hak ve özgürlükleri mi acaba? Amerika bundan sonra hangi argümanlarý ile inandýrabilecektir acaba? Dünyadaki tüm felaketlerin müsebbibi olmuþken, þimdi hangi argümanlarla ve demokrasi masallarý ile aklýmýzý süsleyebilecek acaba? Ukrayna, Gürcistan, Baltýk yani ülkelerdeki hareketlilikler çatýþmalar savaþ formüllerinin hepsinin bir gayesi olduðu kesindir. ABD; Rusya’yý, Karadeniz Baltýk ve Kuzey sularýndan ablukaya almak istediðini gizlemiyor. Putin iþte tam da Rusya için felaket olan bu senaryo karþýsýnda daha kalýcý ve daha desteklenir konuma gelebildi. Kendi toplumunda, her ne kadar insan haklarý, þeffaflýk, usulsüzlük konularýnda çeþitli iddialar olsa da, vatandaþ nezdinde desteðini kahir çoðunlukla kaybetmedi. Ýþte bu anlamda ABD politikalarý sonucunda, Rusya içeriden daha da monolit içeriðe evirildi. Elbette yaptýrýmlarý da sarsmak için güzel fýrsat olabilirdi. Nitekim ki, bazý hesaplarý buna göre yaptý ABD! 

Paralý oligarþik yapý ile Putin’in arasýný açma çabasý da devrede. 

Önce ekonomik sýkýntý ile karþý karþýya kalan Rusya, vatandaþý ile Putin’i karþý karþýya getirme çabasýyla devreye girdi. Ukrayna-Rusya savaþý ile sosyolojik doku, oynatýlmaya gayret edildi. Daha sonra Putin hariç tüm hükümet üyeleri ve Putin döneminde paralarý daha da artan iþadamlarýnýn isimlerini içeren yeni raporlar devreye girdi. Burada da amacýn, bu sefer siyasi elit ve iþ dünyasý ile Putin’i karþý karþýya getirme çabasý oldu. Giderek baskýnýn dozunu artýran hamle ortaya çýktý. ABD kendi yeni askeri doktrinini açýkladý. Ve Rusya tehdit listesine alýndý. Bu maddeleri alt alta koyduðumuzda maksat açýk gözükmektedir. Kissinger’ýn, zamanýnda yaptýrýmlarla ilgili net bir tespiti var idi. “Yaptýrýmlar siyasi argümanýnýzýn yokluðunu teyit eden sonuçtur. Ve bu durum, istediðinin tam tersi durumla sizi karþý karþýya getirir.” Ýþte yaptýrýmlar Rusya’nýn da alternatif yollar denemesine ve yeni yollar bulmasýna neden oldu. Tüm yaptýrým gören ülkelerin kaderindeki sonuç da budur. Þimdi bu seçim, Putin’in zaferi ile sonuçlanacak. Devreye Putin’le ilgili hastalýk dedikodularý girse bile sonuç deðiþemeyecek! Dahasýný da yazayým. Þu an için deðil, daha ileride Putin sonrasý Rusya için, adaylar bir deðil bir kaç isimdir. Ve bazýlarý, bazý bölgelerin valileri olarak yetiþme sürecinden geçmekte. Sonuç þu ki; devletler hukukunu hiçe sayan stratejilerin sonunda, aþýrý milliyetçi duygular devreye girer ve en evvel bu duruma neden olan müsebbibini bulur ve vurur. Acaba ABD bunun farkýnda mý?