ABD nereye?

Cumhuriyetçi Parti'den Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçiminde aday olan Donald J. Trump'ın başkanlık seçimi kampanyasına 100 milyon dolar bağış yapan İsrailli yatırımcı Miriam Adelson ile antisemitizm mitingi düzenlemesi, ABD seçimlerinde kampanyalara bağış yoluyla lobilerin siyasete yön verme unsurunu daha iyi açıklayamazdı. Hatırlayalım; daha çok olmadı, aynı Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD Kongresi'nde dakikalarca ayakta alkışlanan konuşması sonrasında bir araya geldiğinde Netanyahu ile kameralar önünde el sıkışma fotoğrafı vermek istememişti. Şimdi ise daha önce bağış vererek ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasında dahli olduğu belirtilen Adelson'un kampanyasına desteğine karşılık bu kez Batı Şeria'nın ilhakının ABD tarafından tanınmasını istediğinden söz ediliyor.

Anlaşılan sadece Cumhuriyetçi Parti adayı Trump değil, Demokrat Parti de aynı 'dar koridor'dan geçiyor. Demokrat Parti başkan adayının belirleneceği kurultay bu hafta Chicago'da başlıyor. Aynı anda Gazze gösterileri gündeme damga vuracak gibi görünüyor. Chicago Belediye Başkanı'nın 'Gazze'de soykırım var' açıklaması bir anlamda gösterilerin öncül etkisi gibi duruyor. Çünkü Chicago Şehir Meclisi'nde, Gazze'de ateşkes çağrısı için yapılan oylamada 23-23 eşitlik çıkınca Belediye Başkanı Brandon Johnson, bu eşitliği "evet" oyuyla bozdu ve tasarının kabul edilmesiyle Gazze'de ateşkes çağrısı yapan en büyük Amerikan şehri oldu.

Saatler tik tak tik tak başkanlık seçimlerine doğru ilerlerken her iki parti ve adayları bu dar boğazı kıvrak hamlelerle aşmaya çalışırken sandıklara bu nasıl yansıyacak göreceğiz.