Dünya haftalardýr gizli dinleme skandallarýyla çalkalanýyor. Snowden’ýn ifþa ettiði gizli belgeler ABD istihbarat birimi NSA’in tüm dünyayý ve ABD vatandaþlarýný yetkisizce dinlediðini ortaya çýkardý. Dinlenenler arasýnda ABD’nin müttefikleri ve Almanya Baþbakaný Merkel gibi bu ülkelerin liderleri de var.
Þu ana kadar ortaya çýkan belgeler Brezilya, Almanya ve Ýspanya’yý karýþtýrmaya yetti. Her üç ülkenin ABD ile olan iliþkilerinde ciddi sýkýntýlar baþgösterdi. Yaþananlar karþýsýnda Baþkan Obama özür dilemek zorunda kalýrken, skandal yeni çýkan belgelerle yeni boyutlar kazanýyor. Görünen o ki dinleme skandalýndan etkilenmeyen ülke kalmayacak.
ABD de sarsýldý
Her þey 9 Haziran’da Ýngiliz The Guardian gazetesinin Amerikalý ajan Edward Snowden’ýn (29) sýzdýrdýðý belgeleri yayýnlamasýyla baþladý. Snowden’ýn sýzdýrdýðý belgelerin tamamý orijinaldi ve bunu ABD de kabul etti. Snowdenbelgelerine göre ABD sadece dünyayý deðil, milyonlarca ABD vatandaþýnýn özel yaþamýný da izliyordu. Telefonlar dinleniyor, izinsizce e-postalar okunuyordu... Üstelik bu durumdan Baþkan Obama ve hükümetinin de haberi vardý.
Yaþananlar en çok ABD’yi sarstý ve sarsmaya da devam edecek. Çünkü NSA’in özel yaþam diye bir þey býrakmamasý öncelikle ABD Anayasasý’nýn ihlali anlamýna geliyor... Ýkinci olarak NSA’in insanlarý izlemede ulaþtýðý kapasite bundan sonra dünyanýn hiçbir yerinde özel yaþamýn bir anlamýnýn kalmayacaðýný gösteriyor. Geliþen teknoloji nedeniyle nereye girerseniz girin, ne yaparsanýz yapýn mahreminizi korumak artýk imkânsýz.
Yaþananlarýn bir tesadüf olmadýðý, NSA ve FBI gibi istihbarat birimlerinin kiþileri izlemek için yýllardýr kapsamlý projeler üzerinde çalýþtýðý, FBI’ýn içeride daha fazla izleme yapabilmek için daha fazla yasal hak istediði de anlaþýlýyor. Baþka bir deyiþle, istihbarat birimleri bir yandan izleme teknolojilerine büyük yatýrýmlar yapýyorlar, diðer taraftan 11 Eylül gibi saldýrýlarý kullanarak yasal yetkilerini geniþletiyorlar. Kimilerine göre bazý durumlarda istihbarat birimleri önce güvenlik sorununun geliþmesine müsaade ediyor, ardýndan o sorundan yararlanýyor.
Özetle, izleme skandalý ABD’yi hem içeride, hem de dýþarýda çok zor durumda býraktý...
Türkiye de izleniyor
Tüm dünyayý izleyen ABD’nin Türkiye’de de milyonlarca kiþiyi dinlediðini biliyoruz... Türkiye ‘orta yoðunlukta dinleme yapýlan bir ülke’ olarak gösteriliyor, ancak önemli olan sayý deðil, kimlerin dinlendiði. NSA belgelerine göre ABD sadece Hindistan Baþbakaný Mammohan Sing’in cep telefonunu izleyememiþ. Çünkü 81 yaþýndaki baþbakan cep telefonu kullanmýyor.
Bana sorarsanýz sadece ABD deðil, tüm müttefiklerimiz Türk siyasetçilerini ve bürokratlarýný dinlemeye çalýþmýþtýr. NSA’in bu konuda çok baþarýlý olduðu da muhakkak. Söz konusu dinlemelerin detaylarý yakýnda ortaya çýkacaktýr. Malum, yeni dünyada hiçbir þey gizli kalmýyor.
Nitekim 17 Haziran 2013’de The Guardian gazetesi Ýngiltere gizli dinleme birimi GSCQ belgelerine dayandýrdýðý haberinde Maliye Bakaný Mehmet Þimþek’in cep telefonunun Ýngiliz ajanlarý tarafýndan dinlendiðini kanýtladý.
Elbette Ýngiltere sadece Sayýn Þimþek’in telefonlarý ile yetinmemiþtir. Baþta Hükümet üyeleri olmak üzere tüm milletvekilleri, muhalefet liderleri, gazeteciler, üst düzey bürokratlar ve kanaat önderleri gizli dinleme altýndadýr. Hatta NSA’in kapasitesine bakarsanýz 75 milyonu ayný anda dinlemek dahi mümkündür...
Bu durumda sormadan edemiyorsunuz, müttefiklerimiz elde ettikleri bu bilgileri hangi maksatla kullanýyorlar acaba?