Aslýnda en baþtan yazayým, ABD ile BK (Ýngiltere) rakip. Dünyadaki hesaplaþma sürecine bu iki "müttefikin", "rekabeti" üzerinden bakmalýyýz. Tabii paranýn seyri ve konumlanacaðý noktalar önemlidir. O nedenle Orta Doðu'daki kan gölünün mimarlarýnýn ABD ile Ýngiltere olduðunu bilmeyen kalmadý.
Peki, süreç nereye evrilir? Çoðu analizlere, raporlara bakýldýðýnda ABD'nin elinden küresel aktörlüðü almak isteyen Ýngiltere'nin Çin ile ittifaký iþaret ediliyor. ABD'nin Hindistan odaklý yeni savaþ senaryosu devreye girse tutar mý? Göreceðiz...
Dikkat ederseniz Rusya tüm analizlerini Ýngiltere düþmanlýðý üzerine yapmakta. Ayný gerekçeleri Ýngiltere de dillendirmekte.
Dünya kimler arasýnda paylaþýlacak sorusuna cevabý ABD ile Ýngiltere arasýndaki sürecin sonucu verecektir. Ukrayna ile Rusya arasýnda barýþ söylemlerinin devreye girmesi, her ne kadar kesin durum olmasa bile gözüken açýk durum vardýr. Ukrayna'yý savaþtýran güç, barýþa yeni baþka bölgede savaþ durumu halinde itekleyecek.
Peki yeni savaþ odaðý neresi olur? Tüm iþaretler Hindistan ve Çin'i gösteriyor. ABD ile Ýngiltere arasýndaki rekabeti baþkalarý üzerinden giderek daha fazla göreceðiz. Ýngiltere'nin Türk Devletlerine merakýnýn giderek artmasýný da bu durumdan baðýmsýz okumamak gerekiyor. Orta Doðu'yu kan gölüne dönüþtürme gayretini, Ýsrail'in faþizan yapýsýna izin veren aklýn tek bir nedeni vardýr. Bu katliamlara sessizliði ile seyirci kalan küresel sistem, yeni ve büyük savaþýn yolunu belirliyor olduðu açýktýr. ABD ve Ýngiltere'nin menfaatlerinin çatýþan ve birleþen noktalarý bize vahþi hesaplaþmanýn serüvenini anlatmaktadýr. Küresel finans artý ABD ve Ýngiltere arasýndaki güç mücadelesi bize yeni savaþýn aktörlerini göstermektedir.
Kendileri savaþmýyor, vekil devletler ile çýkarýlan bu savaþ dönemi nihayetinde yeni dünyanýn esas aktörlerini belirleyecektir beklentisi var haliyle. Bu aðýr süreçten zarar almadan, hatta mümkünse kazanýmlarla çýkabilmenin yolunu bulabilenler kazanmýþ olacaktýr.