ABD ve Suriye ve Gezi ve Mısır

Washington’un Suriye politikasındaki değişime paralel ilerledi. Suriye,

Gezi olayları, sonrasında da Mısır... Devamında da şüphesiz ki Tunus gelecek.

Beşar Esed’e nefes alma payı bırakan politika değişikliğinin zemininde, bu diktatörün  onbinlerce kişinin katili olduğunu Batı dünyasına unutturun bir korku yatıyor.

Esed’in gitmesi durumunda başa geçmesi muhtemel potansiyel iktidar odakları, Mısır’da Müslüman Kardeşler, Tunus’ta Ennnahda hareketleriyle paralellik taşıyan siyasal oluşumlar olduğu için Batı dünyası ürktü.

İslami duyarlılıkları olan çevrelerin erk sahibi olmasına tahammül edemedikleri, korktukları için de Kahire’de canlı yayında yaşanan darbeye “darbe” diyemediler. O darbeye darbe denmedikçe, Şam’daki diktatör biraz daha nefes aldı.

Adeviye katliamında 80’den fazla kişi öldürülünce, AB Cephesi’nin en hafif sıklet kürsülerinin ağzından belli belirsiz “darbe” ifadesi döküldü.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ve AB dönem başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı “Mısır” ve “darbe” sözcüklerini aynı cümle içinde kullandılar.

Avrupa’nın bazı coğrafyalarda yaşananlara ilişkin titrekliği, buradan böyle okunuyor.

İslam denince Batılı politikacıların devreleri yanıyor adeta!

Paris’te istihbarat rahatsızlığı

Tam dört saat sürdü. Fransız savcı, Paris’te bir suikaste kurban giden üç PKK’lı kadının aileleriyle görüştü. “Acaba yeni ne söylenecek?” sorusuyla soruşturmaya ilişkin yeni bilgiler çıkabileceğinden umutlananlar ise tam bir sükut-u hayale uğradı. Kurbanların ailelerinin avukatı Jean Louis Malterre, görüşmeden sonra STAR’a yaptığı açıklamada ailelerin hayal kırıklığı içinde görüşmeden çıktıklarını, bunun nedeninin de Fransız gizli Servisi’nin yargıya yardımcı olmadığı kanaati olduğunu kaydetti.

EXPO için nefesler tutuldu

Yine yıllık izin ve yine Türkiye’deyim. Bu kez ilk durağım İzmir oldu.

Yolum İzmir’e düşünce Paris’te görev yapan Türk gazetecilerin izlediği önemli dosyalardan olan İzmir EXPO merkezine uğramamak olmazdı.

Deniz, Körfez’e bakan çalışma ofisinin sanki içinde dalgalarıyla.

Bütün dikkatler Kasım ayında verilecek olan nihai karara çevrilmiş durumda. AB Bakanı Egemen Bağış’ın katıldığı ve geçtiğimiz ay içinde gerçekleşen dördüncü sunumun ardından son sunum 27 Kasım’da Paris’te yapılacak.

İzmir, diğer üç adayın arasında güçlü adaylardan...

İzmir’e EXPO 2020 penceresinden bakmak ilginç oldu. Körfez kıyısında püfür püfür esen bir rüzgar eşliğinde bu yazıyı yazarken EXPO’nun bu şehre ne kadar yakışacağını düşündüm.