ABD'deki o “virüs tatbikatý”, neyin hazýrlýðýydý?

New York, 18.Ekim.2019. John Hopkins Üniversitesi’nin Bill&Melinda Gates Vakfý ile birlikte düzenlediði “Event 201” tatbikatý. Tatbikat masasýný etrafýnda Amerikan askeri ve saðlýk kurumlarý, önde gelen üniversitelerin temsilcileri, saðlýk ve çevre alanýnda çalýþmalarýyla öne çýkmýþ STK’larýn yöneticileri ve –bu tür tatbikatlarda ilk kez- ülkenin önde gelen büyük þirketlerinin temsilcileri yer alýyor.

Tatbikat, büyük bir virüs salgýný halinde devlet kurumlarýyla sivil kurumlarýn birlikte nasýl hareket edeceklerini, böyle bir salgýn halinde aþý ve tedavi için ilaç geliþtirme sürecinin nasýl en aza indirilebileceðini ele alýyor.

· KOVÝD-19 HABERCÝSÝ SENARYO

Tatbikatýn senaryosu þöyle: Latin Amerika ülkesi Brezilya’da bir domuz çiftliðinde deðiþime uðramýþ koronavirüs, kontrol edilemez hýzda küresel tehdit haline gelir. Bu virüs, SARS’tan biraz daha öldürücü ama bugüne kadar görülmüþ virüslerden çok hýzlý yayýlma yeteneðine sahiptir. Aþýsý yoktur, baðýþýklýk sistemimiz bunu hiç tanýmamaktadýr, çünkü bilinen grip virüslerinden ayrýþmýþtýr.

“Event 201” tatbikatýnda ele alýnan “hayali” virüsün adý, CAPS. Ýngilizce Coronavirus Associated Pulmonary Syndrome kelimelerinin kýsaltýlmýþý. Türkçesi Koronavirüs Baðlantýlý Akciðer Sendromu. Çünkü senaryoya göre bu hayali virüs insanlarýn doðrudan akciðerine hücum ediyor.

Tatbikatýn ilerleyen senaryosu da ilginç: Salgýna hazýrlýksýz yakalanan devletler ilk çare olarak “küresel karantinayý” yürürlüðe koyuyor, insanlarýn eve çekilmesi, medya ve sosyal medya üzerinden virüsle ilgili haberlerin abartýlý þekilde aktarýlmasý önce sosyal hayatýn durmasýný, devamýnda da sanayi üretimi ve ticaretteki düþüþle büyük bir küresel ekonomik krizin tetiklenmesine yol açýyor. Sosyal huzursuzluk zamanla sokaða yansýyor, hükümetlerin düþmesine, sivil özgürlüklerin askýya alýnmasýna neden oluyor.

18 Ekim 2019’daki tatbikatta bütün bunlarýn senaryo olarak konuþulmasýndan tam 44 gün sonra, 1 Aralýk 2019’da Çin’in Hubei bölgesinin Vuhan kentinde ilk vakayla karþýlaþýyoruz!..

· KOMPLO TEORÝLERÝ YANILTABÝLÝR…

Hemen þu söyleyeyim: “Event 201” John Hopkins Üniversitesi’nin bu konuda düzenlediði tatbikatlarýn dördüncüsü. 2001’de Dark Winter adýyla yapýlan ilk tatbikat, bir “biyolojik terör saldýrýsý” senaryosuydu, kýsa süre sonra 11 Eylül saldýrýsý gerçekleþti. 2005’teki Atlantik Storm ve yine geçen yaz yapýlan CladeX de benzer virüs salgýný zeminli tatbikatlardý.

Yani “Event 201” zamanlama ve senaryosundan yola çýkarak bir komplo teorisi üretmek çok zor, Amerikan saðlýk güvenlik sistemi bir ana fikre dayanýyor: Bir salgýný önleyecek ana unsur, o salgýna hazýrlýklý olmayý saðlayan önceden hazýrlanmýþ iyi bir plandýr.

Bu nedenle, Nisan 2019’da Baþkan Erdoðan’ýn imzasýyla yayýnlanmýþ öldürücü bir grip salgýnýna karþý ulusal hazýrlýk öngören kararnamenin bugün öneminin büyük olduðunu söyleyebiliriz.

Bir önceki yazýmda altýný çizdiðim gibi (1) kapitalist üretim tarzýnýn vahþileþtirdiði gýda sektörünün var olduðu bir dünyada, öldürücü virüslerle buluþmak için ne laboratuvar güvenliklerinin delinmesine ne de biyolojik silah saldýrýlarýna ihtiyacýmýz var.

Bu, gýda üretim sürecinin doðal sonucu olarak karþýlaþtýðýmýz bir felaket ve devletler, iþin sonunun buraya dayanabileceðini göz önünde bulundurarak önlem planlarý yapýyorlar.

KOMPLO TEORÝLERÝ BU AÞAMADA, YALNIZ, GERÇEK SUÇLUYU ÖRT-BAS ETMEYE YARAR

Suçlu, gýda sektörünü vahþileþtiren, bu vahþiliðin ürettiði salgýnlarý da ilaç sanayi üzerinden bir kez daha kara çeviren sistemdir.

Siz burada “biyolojik savaþ teorileri” ile uðraþýrken, büyük sermaye, üreteceði bir aþýnýn veya tedavi için geliþtireceði ilacýn getireceði büyük paralarýn hayali peþinde koþmaya baþlamýþtýr bile…

· TÜRKÝYE ÝÇÝN ÝLGÝNÇ RAKAMLAR…

John Hopkins Üniversitesi’nin Global Health Security Index (Küresel Saðlýk Güvenliði Endeksi) de ilginç bir çalýþma. (2) Dünyadaki 195 ülkenin bir salgýna hazýrlýðýný 100 tam puan üzerinden inceleyen ve listeleyen bilimsel araþtýrmadan söz ediyoruz.

Türkiye, bu endeskte 52.4 puanla 195 ülke arasýnda 40’ncý sýrada gözüküyor. Oysa, son salgýna karþý gösterdiði refleks, 56.2 ile 31, 65.9 ile 15’nci sýrada yer alan Ýspanya’nýn çok önünde… Fransa’nýn 68.2 ile 11, Almanya’nýn 66 ile 14 ve Ýngiltere’nin 77.9 ile ABD’den sonra (83.5) ikinci sýrada yer aldýðý bir listeden söz ediyorum. (Çin 48.2 ile 51, Rusya ise 44.3 le 63, Hindistan 46.5 ile 57’nci sýradalar, vahim.)

Eðer Türkiye, son 90 günde sergilediði performansý önümüzdeki iki ay içinde de sürdürür ve virüsün yayýlmasýyla, ölümlerde kontrolü saðlarsa bu listenin yenilenmesinde çok yukarýlarda yer alabilir diye tahmin ediyorum.

Son sözü, William Sheakspeare’in ünlü Hamlet’inden baðlayalým.

Herkes Hamlet’in “To be or not to be” (olmak ya da olmamak) sözünü hatýrlar ama bence esere asýl ruhunu veren “Something is Rotten in the State of Denmark” (Daminarka Devleti’nde Çürüyen Bir Þey Var)cümlesidir.

Bu dünyada çürüyen bir þey var, pis koku fena halde yükseldi…

(1) https://www.star.com.tr/yazar/katil-gida-sektorundeki-vahsi-kapitalizmdir-yazi-1522736/

(2) https://www.ghsindex.org/