Umman Sultaný Kabus, Ortadoðu’nun en ilginç karakterlerinden biridir. Ýngiltere tarafýndan özel olarak yetiþtirildi, 1970’te babasýný devirerek iktidara geldi, Ülkesi, sýnýrýndaki yüksek daðlar nedeniyle Arap yarýmadasýndan kopuk, buna karþýlýk Ýran’ýn burnunun dibinde coðrafyaya sahip. Bu nedenle, Ýngiltere ve Amerika ile müttefik, Ýran’la çok yakýn iliþkiye sahip tek Arap yönetici konumunu her zaman korudu.
Onun bu özelliðini, 2013 yýlýnda Ýran’la küresel güçler arasýnda süren nükleer görüþmeler týkandýðýnda gördük. Tam, her þey bitti denildiði anda Amerika ile Ýran anlaþma için yeni bir rotanýn belirlendiðini Cenevre’de açýkladýklarýnda dünya, gelinen noktanýn, onun aracýlýðýyla Umman’da gerçekleþtirilen gizli ABD-Ýran görüþmelerinin sonucu olduðunu kýsa sürede öðrendi. Ýki ülkenin o süreçte, Sultan Kabus aracýlýðýyla üç gizli toplantý gerçekleþtirdikleri artýk sýr deðil, ama, bölgeyi ilgilendiren ve dünya medyasýndan ustalýkla saklanmýþ bir dördüncüsü daha var...
Amerikan-Ýran heyetlerinin Aðustos ortalarýndaki Umman buluþmasýnda Suriye-Irak coðrafyasý ile ilgili mutabakata vardýklarýný da ilk kez yazmak bize düþtü. Anlaþmanýn maddelerini özetleyelim: 1-Suriye rejimi bölge dengelerinde kollanacak, 2- Þii Ebu El-Fadl El-Abbas milisleri kara savaþýnda Amerikan desteðinde IÞÝD’e karþý devreye girecek, 3- Ýran, Irak Kürdistaný’na silah yardýmý yapacak, 4- ABD Suriye hava sahasýndaki operasyonlarýný Þam ile koordinasyon içinde yürütecek, 5- ABD-Baas rejimi arasýndaki istihbarat iþbirliði devreye girecek, 6- Suriye Ulusal Konseyi ile 2014 sonuna kadar çok kýsýtlý temas saðlanýp, ÖSO’ya dönük destek askýya alýnacak, 7-Ýran’a nükleer anlaþmazlýk nedeniyle konulmuþ ambargo gevþetilecek, 8-Ýran, Lübnan’daki cumhurbaþkanlýðý seçiminin çözümünde ABD’ye yardýmcý olacak. Ýkilinin buluþmada Nuri-el Maliki’nin ipini birlikte çektiklerini de hatýrlatalým.
Hadi, bir isim daha verelim... Bütün bu denklemde, yarým kan Afrikalý, yarým kan Musevi bir aileden gelen, Ýran’ýn Þiraz kenti doðumlu, Obama’nýn sað kolu Valerie Jarret’in önemli yeri olduðunu da biliyoruz...
Kürtler bu iþin
neresinde?..
Soruyu hemen yanýtlayalým: Kýsa vadede merkezinde, uzun vadede “kaybedenler kulübünde...” Salih Müslim, belli ki, 2011 yýlýnda kendisini Kandil’den çaðýrýp, ülkenin kuzeyinde baðýmsýzlýða uzanan kanton yönetimi vaad eden Beþar Esed’in bu sözünü sonuna kadar koruyacaðýný düþünüyor. Oysa bugün Suriye’de “þaþkýnlýk verici ittifaklarla devreye sokulan” plan çok açýk: Beþar Esed, artýk ülkenin tamamýna sahip olamayacaðý yönünde ikna edildi. Þam merkezli, Hama-Humus’u kapsayan ve Lazkiye üzerinden Akdeniz’e açýlan yeni bir coðrafyanýn lideri olduðunu biliyor. Suriye’nin kuzeyinde ise ÖSO-IÞÝD-PYD üçgeninde þekillenen yeni bir savaþ stratejisi uygulanýyor. Bu savaþýn sonucunda galip gelecek tarafýn da baþýnda büyük bela olacak.
Kandil’e Ýran üzerinden sunulan üç kantonun birleþmesi ve bu kantonlarýn Lazkiye’nin kuzeyindeki El-Waffa üzerinden Akdeniz’e açýlarak baðýmsýzlýða yönelmesi planý, basit bir “teþvik primi”nden baþka bir anlam taþýmýyor. O planýn orta noktasýnda Türkmen Daðý ve Bayýrbucak var!.. Ayrýca, o planýn yaratýcýlarý, bugünden, Irak Kürdistaný’ný, Erbil-Süleymaniye hattýnda ikiye bölmeyi baþardýlar.Türkiye yanlýsý Erbil(Kürdistan Demokrat Partisi) -Ýran yanlýsý Süleymaniye (Kürdistan Yurtseverler Birliði+Goran) ayrýlýðý Kürtler’in tek siyasi varlýðýnýn geleceðinde soru iþareti yaratýyor.
Bu, Amerika’nýn Kobani’ye havadan askeri yardým atmasýndan hemen sonra KYB’nin “silahlarý biz gönderdik” açýklamasýndaki telaþý, Salih Müslim’in de Erbil yönetiminden gelen Peþmergeyi kabulündeki isteksizliði anlatan bir durum...(Þimdi anladýnýz mý, Ankara’nýn “Kobani’ye ÖSO ve Peþmerge girsin” tezinin gerekçesini?)
Plan, Kürtler’i önce, “hegamonyacý güçlerin” talepleri doðrultusunda cepheye sürmeyi, devamýnda kendi içlerinde hesaplaþmanýn tohumlarýný atmayý öngörüyor.
Ne Batý’nýn ne de Ýran ve Arap dünyasýnýn gündeminde “baðýmsýz Kürdistan haritasý” var!.. O harita yalnýz, kýsa vadeli taktik uygulamalar için masaya konulan, ana stratejiye ulaþýldýktan sonra rafa kaldýrýlan bir malzeme...
Kürtler, kanlý ve yýkým getirecek bir komplo ile karþý karþýyalar.
Barzani doðru yapýyor, bu planýn içinde yer almayan, almamakta direndiði için de Batýlý baþkentlerde sevilmeyen tek bölge ülkesi, Türkiye’ye sýrtýný dayýyor.
Artýk, “çözüm süreci”ne sýkýlan her kurþunun perde arkasýndaki gölgeleri tanýyoruz...Abdullah Öcalan’ý ve bütün hatalarýna karþýn önemsediðimiz Meclis’teki HDP’yi kimin önemsizleþtirmeye çalýþtýðýný da...