ABD’nin Suriye’den çekilme blöfünün arka planý giderek net gözükmekte. Burada sadece ABD’nin deðil, Rusya’nýn ve özellikle Ýsrail’in yapmak istediklerine odaklanmak þarttýr. ABD’nin ýsrarla Astana sürecini baltalamak istediði ortadadýr. PYD-PKK unsurlarýný Kürtlerin temsilcisi gibi görmek, sadece Amerikan politikasý olmadýðýný da göz ardý edemeyiz. Rusya da, PYD-PKK hattýný Kürtlerin temsilcisi olarak görmekte. Lakin Türkiye’nin hassasiyetine de hassas olduðu aþikârdýr. Peki, bu hassaslýk ne kadar sürer? Rusya, Türkiye’nin bölgedeki varlýðý ve Rusya açýsýndan paydaþlýðýna önem vermekte. Lakin ABD’nin her kurgusuna dikkatli bakýlmasý gerektiðine inandýðý bir süreç de vardýr ortada.
ABD’nin, Rusya-Türkiye hattýný bölmek istediði nettir. Rusya da Türkiye de bunun farkýndadýr. Lakin bu da bir gerçekliktir ki, bu süreç tek taraflý iliþkileri pek uygun bulmamakta. Türkiye’de bunu yapmakta. Bolton’ýn beyaný tam da Amerika’nýn Suriye konusunda hangi parametreden olaya baktýðýnýn ispatý niteliðindedir.
Ýsrail’in sessiz durmasýnýn, biraz ileriye gidip Türkiye aleyhinde tutum sergilemesi bile ilerideki tablonun ipuçlarýdýr.
Rusya-Türkiye hattýný, bu sürede zinde tutmak bölgesel istikrar açýsýndan önemlidir. Baktýðýnýzda Rusya’ya bir taraftan Japonya, diðer taraftan Ukrayna hattý üzerinden baský konusunu da masaya yatýrmakta yarar vardýr. Hep bu taktiði kullanmýþtýr, Anglo Sakson ittifak! Pasifik’ten Rusya’ya yeni sorun kapýsý açmak ve oyalamak, Suriye’deki planlarýn bir parçasýdýr. Ukrayna’daki seçimler sonrasý, o hattan da yeni krizlerin üretileceðini þimdiden görebilmekteyiz.
Rusya’nýn Afganistan’a ordu birliklerini yürütmesini, ABD’yi cidden tetiklemekte. Lakin Rusya bu sefer, galiba ayný hatayý yapmayacak gibi durmakta! Yeni sürecin merkezinin Afganistan olmasý, Rusya’nýn yeni krizlere itilmesinin de alt yapýsýný oluþturmakta. Rusya ile sahada, sadece Suriye sahasýnda deðil, diðer coðrafyalarda da saha paylaþacaðýmýz gözükmekte. Rusya’nýn kendi çýkarlarý ve kendi hesaplarý vardýr tabii ki! Kavga ile deðil, anlaþarak hareket etmemiz, büyük felaketlerin önünü kesecektir.
ABD baþýndan itibaren tercihini terör örgütlerinden yana belirledi. Ve kendince partner olarak onlarý görmekte! Bu konuda Ýsrail’in arzularýný da ABD politikalarýna eklersek, önümüzde ciddi ayrýþma noktalarý olacaðý nettir.
Rusya ile iliþkiler, bu açýdan da anlamlýdýr. PYD-PKK terör örgütleri konusunda Rusya, her ne kadar katý tutum sergilemese de Türkiye ile iliþkileri açýsýndan olaya bakarken konuya yaklaþýmýnýn Türkiye frekanslý olduðunu da göstermekte. ABD’nin uç kararlarýnýn minimize edilmesinde, bu iliþkilerin önemli rolü olacaðýný da unutmamamýz lazým!