ABD’nin ‘Ýran’ isimli Ortadoðu Hamlesi

ABD  dünyadaki satranç oyununa Ýran’ý resmen dahil etti. Tabii ki Ýran’ýn hamlelerini ciddiye almak gerekiyor. Nasýl oldu da Oðul Bush’un döneminde, þer ekseni doktrininin KAHRAMANI olan Ýran, günümüzde ABD’nin Ýslam coðrafyasýnda taraf mukabili oldu veya bu rol dizayn edilmeye baþladý.

Aslýnda Ýran’la ilgili olumlu geliþmeye sevinmemek elde deðil. Sonuçta “Müslüman, Müslüman kardeþinin baþarýsýna sevinmelidir” felsefesini öðretti bize Ýslam. Ama burada neden meseleye sadece Müslüman kardeþimizin baþarýsý olarak bakabilmiyoruz olaya acaba.

Neden ABD fikir deðiþtirdi? Þer ekseni kahramaný olarak tanýmladýðý Ýran mý deðiþti?

Yoksa Ýran geleneksel politikalarýndan vaz mý geçti?

ABD haksýz olduðunu mu anladý?

Ne oldu da sükunetle Þii Hilal gözükmeye baþladý.

Aslýnda bu durumu Ruhani göreve geldiðinde, hemen yazmýþtým. Ýran’ýn yeni döneminin sinyalinin Hasan Ruhani ile verildiðini görmüþtüm.

Elbette olaya safiyane bakarsam, buna Müslüman olan herkesin sevinmesi lazým. Lakin benim tedirginliðim daha da artmaya baþladý. Ýran’ýn baþarýsý mý beni rahatsýz etti? ABD’nin Ýran’ý yok etme planýnýn baþarýsýz olmasý tabii ki olaðanüstü sevinç duygusu yaratmakta. Lakin bu “yok” etmenin silahla deðil, farklý yöntemle Ýran’ý Ortadoðu satrancýna dahil ederek, Ýslam’a vermek istediði yarayý düþündükçe, Ýran’ýn buna hayýr diyemeyeceðini anladýkça rahatsýz olmamak elde deðil.

“Ýran kullanýlýyor” havasýný vermekten rahatsýz olmayacak, çünkü nihai hedefi KULLANMAKTIR. Mantýklý deðil mi? Aslýnda buna da sevinmemek elde deðil. Hep Ýngilizler, Yahudiler, Haçlý zihniyeti bizi kullanmayacak ya. Biri de, bizden onlarý kullansýn. Ne kadar kulaða hoþ geliyor, bu cümleleri düþünmek bile. Ama hal ahval, o deðil. Ýran kendi menfaatini, ümmet menfaatinden, Ýslam dünyasýnýn menfaatinden hep üstte gördü. Dayandýðý devlet anlayýþýnýn temelini, bu teþkil etmektedir. Benim bir türlü “ dindaþýmýn baþarýsý” olarak göremediðim bu tablodan korkmamýn nedeni budur.

Evet Ýran ciddi bir devlet. Hatta bu kadar baskýlara raðmen toplumun mihenk taþlarýnýn yerinden oynatýlamamasý, ayrýca analiz ve araþtýrma konusudur. Ýran’ýn güçlü olmasý, coðrafyanýn geleceði için çok anlamlýdýr. Ýran’ýn ekonomik kalkýnmasý da bir Müslüman olarak bakýldýðýnda sevinilmesi gereken bir durum olurdu. Ama ben neden bu Tahran’dan bu kadar rahatsýzým. ABD’nin yeni kurgusunun yeni aletine, bilerek ve isteyerek gidebilecek niteliðinden mi korkuyorum.

Yoksa kendi menfaati için Alemi Ýslam’a bir yeni tuzak mý geliyor, korku dolu içgüdümdendir mi bilemiyorum.

Ama bildiðim bir þey var. Bu coðrafyanýn kabusu hiç bitmiyor ve bitmeyecek gibi. Çünkü Haçlý zihniyeti artýk coðrafyaya direk, kendi asker ve silahlarý ile girmiyor. Bir zamanlar dolaylý yaptýklarý, Müslüman’ý Müslüman’a düþürme planlarýný, artýk direk yapmakta. Ýran neden Esad’ý halen destekliyor? Ýran’ýn Þii yayýlmacýlýðý ABD’nin iþine neden yaramaya baþladý? Acaba ufukta Sünni-Þii çatýþmasý mý var?

Caným Türkiye; bir an önce içerideki sorunlarý çöz. Baþkanlýða geç. Erdoðan’ýn zekasýný, liderliðini, devlet adamlýðýný, Davutoðlu’nun bilgeliðini, ileri görenliðini iyi deðerlendir. Bu coðrafyayý kurtarsan kurtarsan ancak sen kurtaracaksýn. Sen kurtarmalýsýn! Ama önce içindeki hainlerden kurtul... Geç kalmadan KURTUL...