ABD’nin karanlığında istikbal arayanlar

Venezuela’da bir haftadır elektrikler kesik. Kesinti sebebiyle ülkede resmî tatil ilan edildi. Okullarda eğitim, devlet dairelerinde çalışmalar durdu. Fabrikalarda da üretim yapılamıyor. 

ABD ambargosu sebebiyle gıda ve ilacın temininde çok büyük sıkıntılar yaşanan ülkede elektriğin de olmamasıyla mağduriyet had safhaya ulaştı. Cihaza bağlı yaşayan hastaların ölüm haberleri geliyor. Elektrik olmayınca şebeke suyunun dağıtımı da durdu.  Yazıyı yazarken Venezüella ile alâkalı son haberlere göz attığımda resmî tatilin 1 gün daha uzatıldığını gördüm. Elektrik kesintisi sürüyor ve tabiî ki halkın yaşadığı sıkıntılar da… 

Venezüella’da bir haftadır süren ve bir haftadır da tamir edilemeyen elektrik kesintisinin sebebi ABD. Kendisine boyun eğmeyen ülkelerde darbe yaptıran, ambargo uygulayan, bunlar yetmezse işgal eden Amerika Birleşik Devletleri Venezuela’da yeni bir taktik deniyor. Ambargo ve atadığı uşak başkanla Venezüella halkı tarafından seçilmiş başkanı Nicolas Maduro’yu deviremeyen ABD internet üzerinden düzenlediği 5 ayrı saldırıyla Venezuela’nın elektrik sistemini çökertti. 

Bombayla, işgalle, tecavüzle insanların hayatını karartan ABD şimdi de elektrik sistemlerine yaptığı ‘sanal’ saldırılarla karartıyor. Bomba, işgal, tecavüze göre elektrik kesmek daha naif bir boyun eğdirme yöntemi; bu naifliğinden dolayı ABD’ye teşekkür mü etsek! 

Ocak ayında ABD kendisine uşak olarak seçtiği Juan Guaido’yu Venezuela’ya başkan olarak atadığını açıklamıştı lâkin ABD’nin emrivâkisine boyun eğmeyen Maduro liderliğindeki halk ABD darbesini püskürtmüştü. Kendilerine Venezuela’yı terk etmeleri için 72 saat mühlet verilen ülkedeki ABD işgal unsurları da bavullarını toplayıp gitmek zorunda kaldı. 

Hatırlarsınız, ABD’nin Venezuela’ya uşak atamasına karşı çıktığımızda Türkiye’deki ezikler bizlere “Bırakın 3. dünyacılığı” diyorlardı. Hatta, bir üniversitenin İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı olan akademisyen, “Bu modası geçmiş üçüncü dünyacılık nedir Allah aşkına. Adam ülkesini açlığa mahkum etmiş. Bakkal rafları boş. Petrol ülkesinde benzin kuyrukla. Millet ülkeden kaçıyor. Neymiş onurmuş, gururmuş. Bir ayarını tutturamadık” diye büyük bir kara lekeye imza atmıştı. İçimizdeki ezikler yazdıklarıyla bizlere, “Onuru, gururu bırakın. ABD ülkenize ambargo uygulayıp sizi fakir bırakırsa direnmeyip direk teslim olun. Hatta ABD istediği anda teslim olun da boşuna boşuna ambargoya mâruz kalmayın” mesajı veriyor. Mâlûm şahıslara, “Bizi düşünmeyin, siz onurunuzu ve gururunuzu bırakabilirsiniz” diyeceğim de olmayan şeyi nasıl bırakacaklar!.. 

Tarafsızlık adı altında ABD’nin hesabına etki ajanlığı yapanlar ABD’nin Venezuela’yı elektriksiz bırakıp boyun eğdirmeye çalışması hakkında henüz bir şey yazmadılar. Şu an, 8 Mart’ta Taksim’de toplanan azgın güruhun ezan okunurken ıslık çalmadıkları hususunda bizleri ikna etmeye çalışıyorlar. ABD’ye teslim olma hususunda bizleri ikna ettiklerine kâni oldular ki ABD’nin Venezuela’da elektrikleri kesmesinden bahsetmiyorlar zaâr! Yoksa hemen öterlerdi (tweetlerdi): “Bırakın onuru, gururu, bekâyı. ABD’ye direnmeyin yoksa elektriğinizi keser!” 

Ne demişler: “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.” Çok yakında göreceğiz inşaallah, kimin elektriğinin kesileceğini, kimin arpasının kesileceğini. Acele yok. Sükûnet içinde bekleyin. Sizinkiler nasıl diyordu, “Ladies and Gentlemen, don't panic!”