Zeytin Dalý Operasyonu sadece Suriye'de deðil Ortadoðu'nun tamamýnda pozisyonlarý deðiþtirecek bir potansiyel etkiye sahip. Bir kere Türkiye açýsýndan artýk terör örgütleriyle mücadelede; “ABD'nin, Almanya'nýn müsaade ettiði kadar”, “Silahlarýný kullanmaya izin verirse þayet” gibi vesayetlerden kurtulmuþ durumda. Týpký Fýrat Kalkaný'nda olduðu gibi sýnýr ötesinden gelen terörü kaynaðýnda yok etme kararlýlýðýnda. Uluslararasý alanda Afrin Harekatý ile ilgili meþruiyet sorunu yaþamadýðý gibi ABD'nin PKK-PYD ile ilgili ileriye dönük planlarýný da þimdiden geçersiz kýldý.
Yani Afrin Harekatý, Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluþumunu engellemesinin yaný sýra aslýnda ABD'nin Ortadoðu'daki varlýðýný da sürdürülemez hale getirdi. Baþta taþeronlarý olmak üzere bölgedeki legal-illegal tüm aktörler, ABD ile iliþkilerini gözden geçirecek artýk.
Buna Suud-Ýsrail-BAE-Mýsýr koalisyonu dahil.
Türkiye'nin güvenliðinin Halep'ten, Þam'dan baþladýðý gerçeðini Suriye'de süren savaþ vesilesiyle acý bir þekilde tecrübe ettik. Türkiye'nin Suriye'de sahadan ve masadan itilmeye baþlandýðý 2013-2014'ten sonraki süreç ayný zamanda Türkiye'nin kuþatýlmaya baþlandýðý bir vasat oluþturdu. PKK-PYD'nin Suriye'deki savaþý Türkiye'ye taþýma amacýna TSK ve emniyet içindeki FETÖ'cü unsurlar yardým ediyordu. Sýnýr güvenliðimizi emanet ettiðimiz askerlerin FETÖ'nün hizmetinde olduðunu ancak 15 Temmuz darbe giriþimiyle anlayabildik. 15 Temmuz'dan hemen sonra, bu travmayý daha atlatamadan can havliyle baþlattýðýmýz Fýrat Kalkaný Harekatý, ABD komutasýnda FETÖ+PKK/PYD+DEAÞ tarafýndan gerçekleþtirilen kuþatmayý geri püskürtmenin ilk hamlesi oldu.
Türkiye FETÖ'yü tasfiye etme imkaný yakaladýðý için bu süreci tersine çevirebildi. Bugün de Afrin Operasyonu'yla terör örgütünün kanton oyununu baþýna yýkabiliyor.
Ve artýk herkes çok iyi biliyor ki operasyon Afrin'le de sýnýrlý kalmayacak. Türkiye'nin Fýrat'ýn doðusunda da PYD'nin varlýðýna tahammülü yok.
***
Zeytin Dalý Harekatý Türkiye'nin kendi güvenliði için olduðu kadar Suriye'de çözümü mümkün kýlacak adýmlardan biri olmasý açýsýndan da önemli. DEAÞ sonrasýnýn siyasi çözümü baþlatacaðý söyleniyordu, malum. Türkiye'nin sahaya girmesinden sonra Suriye'de çözümün DEAÞ'tan deðil PYD'den de sonra mümkün olacaðý kabul edildi. PYD'nin Soçi'ye çaðýrýlmamasý Türkiye'nin koyduðu bir þarttý.
Türkiye, Cerablus ve El Bab'da DEAÞ'a karþý sivil kaybýn olmamasýna azami dikkat göstererek çok baþarýlý bir operasyon yürüttü. Sonrasýnda gördük ki DEAÞ denilen canavar ABD'nin silahlandýrdýðý PYD ile çatýþmýyor bile, önünden kaçýp gidiyor. Bir zamanlar çatýþmadan PYD'den aldýðý yerleri yine çatýþmadan PYD'ye terk ediyor.
DEAÞ'ýn sadece TSK ve ÖSO'ya karþý mukavemet göstermiþ olmasý zaten kuþku uyandýrýyordu. BBC'nin DEAÞ'ýn Rakka'dan çýkýþýna PKK'nýn refakat ettiði haberiyle birlikte DEAÞ ve PKK/PYD'nin yeri geldiðinde müttefik de olabildiklerini gördük.
Adýna vekalet savaþý denilen bu kirli oyunla Suriye'de bir terör borsasý kurulduðu artýk netleþti. Zeytin Dalý Harekatý'nýn bir sonucu da meþru devletlerin terör örgütlerini gayri meþru amaçlarý için kullandýklarý bu düzenin sonunu getiriyor olmasý.
***
Özellikle ABD için artýk mýzrak çuvala sýðmýyor. Kendi kamuoyunda bile PKK'lý canlý bomba eylemcileriyle yan yana anýlýr oldu. Türkiye'nin devlet kurumlarýný kendine kalkan yapan FETÖ'yü kullanamadýðýndan beri iyice çamura saplandý. Çünkü FETÖ, ABD'nin kirli emellerini legalize etmesini saðlýyordu.
Afrin Operasyonu'nun Türkiye için terör örgütlerini temizleme ve güneyinde terör koridoru oluþumuna izin vermeme, Suriye için de toprak bütünlüðünü temin eden bir siyasi çözümü yakýnlaþtýrma hedefi var.
Bunun yaný sýra orta ve uzun vadede terör örgütlerinin bölgesel dizayn için kullanýlmasý vasatýný ortadan kaldýrma ve ABD'yi Ortadoðu'dan el çektirme hedefini de haiz olduðunu düþünmek mümkün.
En azýndan bunlar artýk ABD için kolayýna ve el altýndan yapabileceði iþler deðil.