ABD’nin yeni Ýran oyunu

Ýran Parlamentosu’nda, Türk fraksiyonu ilan edildi. Yani Ýran’da yaþayan 100 Türk milletvekili bir fraksiyonda birleþti. Kulaða hoþ geliyor neredeyse bu haber.

Ama iþin aslýna bakmamýz lazým. Ýran’ýn; Türk kökenli vatandaþlar içerisinde parlamentoya sokmak istemediklerinin önünü seçim sürecinde kestiði kimse için bir sýr deðil. Hapishanelere soktuðu kiþilerin isimlerine baktýðýmýzda, bunu net bir þekilde anlayabiliyoruz. Böyle olduysa, sadece kendilerinin uygun gördüklerinin parlamentoya girmesine yol açtýlar demektir. Burada tuhaf bir þey yok. Ýran devlet geleneðinin yapýsý için. bu tutum normal ! Tuhaf olan odur ki; ABD bu konuda Ýran’a destek vermekte. Çünkü yýllardýr Ýran Türkleri üzerine çalýþmalar yapan ABD, Ýran’la düþmanlýk dönemindeyken, bu argümaný farklý kullandý. Þimdi ise “Türk faktörü” sindirilme yolunda! ABD þimdilik, Ýran’a içeriden engel olabilecek her türlü enstrümaný absorbe etmekte. Nasýl mý?

Elbette Türkler içerisinde esas iki ana damarýn olduðu aþikardýr. Ýran devlet geleneðine sadýk ve Þii geleneðine sahip olanlar ve elbette özgürlükler isteyen milli bir damar!

Ýkinci grup, Türkiye ve Azerbaycan’a ciddi baðý oluþmakta. ABD; bu grubu fazlasýyla araþtýrdý, hatta bu grup üzerine masalar oluþturdu. Ýran fraksiyona tamaþasýnda, esasýnda ilerideki sorunlarýný sýradanlaþtýrma niyetinde. Halk nezdinde yükselen sesleri kontrol edebileceði kiþiler veya gruplar üzerinden götürmeyi düþünmekte.

Ahmedi Nejad döneminde kriz kapýdayken, yönetim iyi bir hamle yaptý. Gerekmediði halde, benzin fiyatlarýný artýrdý. Halk ayaklandý. Neredeyse 21 benzin istasyonu yakýldý. Lakin 6 ay sonra gerçek kriz geldiðinde, fiyatlar 3 kat artýrýldý. Sonuç ne oldu?

Kimse sokaða çýkmadý. Neden mi? Sýradanlaþtý olay çünkü.

Türklerin, Ýran içerisindeki etkisi ve yeri herkesçe bilinir. Lakin içerisindeki siyasi fay hatlarýný, kimse tahmin edememekte. Türkiye’de bile bazýlarý zanneder ki; Ýran’da Türkler nezdindeki esas baskýn felsefe, Þia üzerinedir. Oysa bu yalnýþ tespit! Elbette Þii geleneði ciddi ve etkilidir. Lakin tek argüman deðildir. Ayrýca oradaki Türklerin Türkiye’ye bakýþ açýsý, Tahran’ý rahatsýz edecek niteliktedir. Lakin olayýn baþka bir tarafý da var. Türklerin; Ýran’ýn giderek her türlü alanýnda etkili hale getirilmesi stratejisi ve ABD’nin bu stratejiyi benimsemesi! Azerbaycan üzerindeki etkisini irdelersek, ABD kokusunu almýþ olacaðýz. Fazla uzaða gitmeden, Amerikancý muhalif gruplarýn Ýran’a bakýþ açýsýnýn yýllar önceki hali ile þimdiki hali arasýndaki farký okumak yeterlidir. ABD, Ýran’ý kendinin favorisi olan gruplara da girmekte. Bunu net görmek için ABD etkisindeki muhalif gruplarýn, ABD-Ýran gerilim yýllarýndaki tutumlarýný ve þimdiki söylemleri arasýndaki farka bakmak yeterlidir. Ýran giderek, Türkiye’nin ilgi alanýnda etkili olmaktadýr. Bu ileride sýkýntýlý günlerin sinyalini vermekte!