Ýngiltere Rusya-ABD arasýndaki buzlarýn erime ihtimalinden rahatsýz oldu.
Neden mi?
Rusya-Britanya arasýnda tarihin derinliðinden düþmanlýk söz konusudur. Ve bu hiçbir zaman ortadan kalkmadý. Rusya'nýn çöküþ süreci, Ýmparatorluðun gerilemesi, Almanya merkezli Çarlýk Rusyasýnýn çöküþünü tetikleyen devrimci hareketlerin yeþermesi, Lenin'in Alman vakýflarýnca desteklenmiþ Yahudi sermayesi ile Rusya çöküþünün alt yapýsý oluþturulmasý, hep Ýngiltere merkezli strateji ürünü olarak karþýmýza çýktý.
Ýkinci Dünya Savaþý'nda Hitlerin hasta hayallerinin Rusya'ya yönlendirilmesi de, ayný Fransýzlarýn zamanýnda Moskova'yý hayal etmeleri gibi hüsranla sonuçlandý. Lakin sonuçta Rusya çöktürüldü. Almanlar ve Fransýzlar yorgun olarak yeni dünya masasýna oturtuldu. Ve Anglo Sakson Ýttifakýn belirlediði þekilde oturtuldu. Bunlarý neden hatýrlattým. Þimdiki olaylara baktýðýmýzda, hangi yeni kurgu içinde olduðumuzu görmemiz için operasyonlarýn çapýný anlamak þarttýr.
ABD-Ýngiltere arasýnda çýkar sürtüþmesine þahitlik etmekteyiz. ABD Çin'e savaþ açmýþken, Ýngiltere Çin'le iliþki kurma çabasýnda. Neden mi, çünkü Londra-Pekin arasýndaki yeni ticaret yolu, Ýngiltere'nin elinden verdiði "patronluk makamýna" kendisini götürebilir. ABD; bayraðý aldýðý Ýngiltere'nin bu projeye destek vermesinden pek memnun deðil. Bu nedenle tüm yeni operasyonlarý, önceleri Ýngiltere'nin yaptýðý gibi Almanya üzerinden götürme peþinde! Ýngiltere, Rusya'yý kendince ciddi rakip olarak belirlemekte. Neden mi, topraklarý geniþ ve yeraltý servetler sýnýrsýz. Pazar büyük ve yeni ticaret yolunda Rusya, pazar olarak cazip. Ve bu cazibe, Rusya'yý hep önemli kýlacak. Önemli kýlýnmak, yeniden masaya oturmayý tetikler.
ABD-Rusya arasýndaki gerilim, Ýngiltere için hayati anlam taþýyor. Ve durup dururken iliþki geliþmesi, Ýngiltere için hoþ bir þey deðildir. ABD-Rusya arasýnda köklü iliþki geliþimi, hesaplar kapanmadan mümkün deðil zaten. Lakin ýsýnma bile Rusya'nýn yeniden toparlanmasýna yeterli. Ýngiltere'nin esas rahatsýzlýðý burasý. Dikkat ederseniz, Ukrayna-Rusya krizinin fikir merkezi Almanya oldu. Aynen Birinci Cihan Savaþý öncesi durum gibi veya Ekim Devriminin parasal kaynaðý Almanya merkezli odaklarýn olduðu gibi. Þimdi durum farklýlaþýyor. Almanya, Rusya ile fazla uzun soluklu gerilimde olmak istemiyor. Çünkü bu gerilimden kendisinin zararlý, gerilimi sürükleyen ABD'nin ise kazançlý çýkacaðýnýn farkýnda. ABD-Rusya ile bu dünyadaki hesaplarýný kapatmadan sükuneti korumayacak. Lakin diðer taraftan Ýran var! Þu anda Ýran'ýn etrafýný boþaltmak için Rusya'ya þirin mesajlar vermekte. Rusya farkýnda mý, elbette farkýnda. Türkiye'ye ýlýmlý söylemler ile Rusya'ya sýcak jestlerin altýnda, þimdilik Ýran'ý kuþatma hamlesi yatmakta. Türkiye farkýnda mý? Elbette.
Biraz dikkat! Çünkü ABD, Ýran'ý hedef göstererek, esasýnda Rusya-Türkiye-Ýran hattýný delmek istemekte. Bunu yaparken Rusya ve Türkiye'ye þirin gözükecek adýmlardan kaçýnmayacak. Çünkü hedef Ýran gösterilse de; nihai hedefin, coðrafyadaki direniþ hattýný ve ittifaklarý ortadan kaldýrmak olduðunu görmekteyiz.