"Ýstihbarat, devletin bekasý için elzemdir, vaz geçilmezdir!”
Yýldýz Hafiye Örgütü, Alman Ýmparatoru Kaiser Wilhelm’in Ýstanbul ziyareti sonrasýnda , Padiþaha bir Alman polis müdürü önermesiyle kurulur.
Padiþah’ýn isteði dýþ düþmanlarla mücadele edecek bir istihbarat örgütüdür. Bunun üzerine Weiss, Schirman ve Tresco adlarýnda üç Alman istihbarat uzmaný daha katýlýr Yýldýz Hafiye Teþkilatýna.
Padiþah Alman istihbaratçýlarýn yanýsýra tekke ve tarikatlardan da olabildiðince yararlanýr. Ýstanbul ya da Anadolu’nun en ücra köþesinde küçük bir kýpýrdanma olsa anýnda Yýldýz’a iletilir. Aslýna bakarsanýz Yýldýz Teþkilatý büyüyüp geliþtikçe, çalýþan sayýsý arttýkça amacýnýn dýþýna çýkmaya baþlar zaman zaman da olsa. Kiþisel çýkarlar ya da husumetler nedeniyle bazý teþkilat üyeleri rakipleriyle ilgili, aslý astarý olmayan bilgiler vermeye baþlar; kurunun yanýnda yaþ da tutuþur, yanar.
Aslýnda 19. yüz yýlda yaþanan iç ve dýþ olaylar sultaný Yýldýz Ýstihbarat Örgütü’nü kurmaya zorlamýþtýr adeta. Bu örgütle ilgili Abdülhamid Han anýlarýnda þöyle yazar:
“Yabancý devletler kendi çýkarlarýna hizmet edebilecek kiþileri vezir hatta sadrazam katýna çýkarabilmiþlerse, devlet güven içinde olamaz. Bu yüzden bana baðlý bir istihbarat örgütü kurmaya karar verdim. Ýþte düþmanlarýmýn ‘jurnalcilik’ dediði budur.”
(Abdülhamid’in Anýlarý—Ýsmet Bozdað—Kervan Yayýnlarý)
Örgütün üzerinde titizlikle durduðu bir konu da tahta yönelik darbe giriþimlerini ortaya çýkarmaktý. Örgüt tahta yönelik darbe giriþimlerinin tezgahlandýðý, Jön Türk’lerin mesken tuttuðu Londra, Paris, Brüksel, Cenevre ve Kahire’de de çalýþmalarýný sürdürür.
“Yýldýz Jurnal Teþkilatý’nýn sadece basit muhbirlik iþleriyle uðraþtýðýný öne sürmek tarihi gerçekleri saptýrmaktan öte baþka anlam taþýmaz. (Enver Ziya Karal—Osmanlý Ýmparatorluðu) Elbette basit kýskançlýk ve hasetten kaynaklanan jurnaller de vardýr. Ama unutmayýn ki, III. Selim Han’ýn kurduðu Derin Devlet Yýldýz Teþkilatýnýn merkezindedir. Adýna Þurayý Devlet denen bu yapýlanma günümüz MGK’sý gibi, hiç bir sorumluluk taþýmayan ama devlet gemisinin rotasýný belirleyen bir kuruluþtu. Kýskançlýk ve hasetten kaynaklanan jurnalleri kýsa sürede ayýklamayý öðrendi, öðretti! Bu yola baþ vuranlara da aðýr cezalar kesti. Þurayý Devlet, gün gelip de Encümen-i Daniþ adýný alsa da sür-git devletin siyasetini belirledi.
Jurnaller basit ispiyonlar, ihbar mektublarý, dedikodular deðildi çoðunlukla. Her ne kadar II. Meþrutiyet’in ilanýndan sonra, bunlarýn tamamýna yakýnýný Ýttihatçýlar yakmýþsa da Baþbakanlýk arþivinde bunlardan bir kaç tanesini bulmak mümkündür. Paris Sefirliðiyle birlikte Brüksel ve Bern elçilikleri görevini üstlenen Salih Münir Paþa’nýn þu istihbarat raporuna bir göz atýn hele:
“Osmanlý Devleti Sefareti, Paris 113, Mabeyn Baþkatipliði Yüksek Makamýna ; Devletli Efendim Hazretleri;
Ýngiltere’nin uyguladýðý genel siyasetle Osmanlý devleti hakkýndaki davranýþ, tutum ve niyetleri konusunda düzenlediðim ayrýntýlý raporu arz ediyorum. Bu konuda emir ve ferman zat-ý alinizindir. Temmuz 22, 1903”
Rapor þu cümleyle baþlýyor: “Ýngiltere’nin yürüttüðü siyaset, insaf, samimiyet ve mertlikten tamamen yoksundur.” Ve sömürgeciliðin bir çok devleti boyunduruk altýna alarak iliðini emdiðini, Ýngiltere’nin böylece bir imparatorluk olduðunu ayrýnýtlarýna girerek, Hindistan’dan Afrika’ya, Çin’e kadar örnekler vererek anlatýr. Salih Münir Paþa’nýn , Ýttihatçýlarca “safsata, dedikodu” olarak damgladýðý bu raporu 30 sayfadýr ve günümüz profesyonel istihbaratçýlarýnýn bile kolay kolay yazamayacaðý kadar bilgi ve analiz yüklüdür. Ýstihbaratýn nasýl toplanacaðý, nasýl incelenip düzenleneceði ve nasýl elde edilen bilgi doðrultusunda eyleme geçileceði bu raporda ayrýntýlarýyla açýklanmýþtýr.
Yani Yýldýz Hafiye Teþkilatý, Abdülhamid Han düþmanlarýnýn söyledikleri gibi basit bir hafiye örgütü ya da polis istihbarat kuruluþu deðildir. O günün koþullarýnda, yabancý istihbarat kuruluþlarýndan hiç de aþaðý kalmaz. Ne yazýk ki, Osmanlý’nýn yaptýðý her þeyi aþaðýlamayý huy edinenler ne Abdülhamid Han’ýn büyüklüðünü ne de onun yaptýklarýnýn önemini anlayabilirler...