Ýsyan giriþiminde baþarýlý olamayan Ermeni komitacýlarla Filistin'i, Osmanlý'nýn bütün dýþ borçlarý karþýlýðýnda satýn almayan kalkan ama Abdülhamid Han’ýn huzurundan kovduðu Siyonistler yurt dýþýndan bir tetikçi getirterek Sultaný öldürmeyi tasarlamýþlardý. Abdülhamid Han'ý öldürmek için Ýsviçre'de bir araya geldi suikastçýlar. Son hazýrlýklarý yapan üç kiþiden ikisinin Siyonist olmasý ilginçtir. Bunlardan biri Rus Ýhtilalini hazýrlayanlardan bir Yahudi, diðeri suikast eylemleri için özel yetiþtirilmiþ bir Macar Yahudisi ve Edward Jores.
Ermeni komitacýlarýn da onayý alýndýktan sonra suikast giriþimine baþlanýr. Plan gereði Padiþah, Cuma Selamlýðýndan çýkarken bir faytonun altýna yerleþtirilen bomba patlatýlacaktý. Böylece Ermeni ve Siyonist'lerin önündeki en büyük engel kaldýrýlacaktý.
Ne var ki evdeki hesap çarþýya uymaz! Namaz sonrasý Halife Abdülhamid Han bahçeye inerek Þeyhülislam Cemaleddin Efendiyle sohbete baþlar. Ancak bu kez sohbet her zamankinden uzun sürer ve saat ayarlý bomba patlar. Patlama anýný ve sonrasýný tanýklarý þöyle anlatýr:
"Gökleri titreten bir bomba patladý... Ýnsan bedenleri havada uçuþuyor, asker ve sivil erkan camiye sýðýnmak için koþuþuyordu. Ortada heykel gibi duran ve çevreyi izleyen bir tek Padiþah vardý. Yaver Miralay Sadýk Bey korkudan kýlýcýný düþürmüþtü. Olaydan sonra Abdülhamid Han, kýlýcýný düþüren bir yaver istemediðini söyleyerek miralayý Trablus'a sürecekti...
Padiþah birden kükredi: "Arabamý çekiniz, buranýn çevresini muhafýzlarla kordon altýna alýn, sorumlularý tutuklayýn!" Sultan hemen arabasýna atladý, dizginleri aldý ve uzaklaþtý. Sultan'ýn bu vakur ve cesur tavrýndan etkilenen yabancý elçilerle eþleri köþklerin ve mabeyn dairelerinin pencerelerinden"Çok Yaþa Sultan.." diye baðýrdýlar..."
Osmanlý Devleti 1878 Rus savaþýndan yenik çýkýnca Ruslarla 3 Mart 1878 tarihinde Ayestafanos (Yeþilköy) Antlaþmasýný imzaladý. Bu antlaþmayla Osmanlý'nýn Rumeli'deki topraklarý ikiye bölünmüþtü. Selanik, Yanya ve Arnavutluk'un Ýstanbul'la kara baðlantýsý kesiliyordu. Antlaþma gereði Bulgaristan'a terk edilen yerlerde Türk nüfusu büyük çoðunluðu oluþturuyordu. Abdülhamid Han Türk ve Müslüman halklarý Çarlýk ordusuna karþý kýþkýrtacaktý. Öyle de oldu, Padiþahýn casuslarý çete savaþý için gerekli hazýrlýklarý tamamladý. Ve 14 Nisan 1878'de Türk çeteleriyle iþgal güçleri arasýnda silahlý çatýþma baþladý. Bu arada Rus ve Bulgar boyunduruðu altýna giren Türkler Ayestafanos'ý tanýmadýklarýný belirten bildirileri daðýtýyordu. Çirmen'de Kazak süvarilerine saldýran Türk çeteciler onlara büyük kayýplar verdirerek savaþ alanýndan çekilmelerini saðladý.
Çatýþmalar her yerde Yýldýz casuslarýnýn yönetimindeki Türk çetecilerin zaferiyle sonuçlanýr. Ruslar Osmanlý devletinden gelecek her türlü yardýmý önlemek için bütün yollarý kapatýr. Bunun üzerine Türkler,Rodop Türk Direniþ (Mukavemet) Hükümetini kurduðunu açýklar. Bu yeni devlet 16 Mayýs 1878'de Sultanyeri kazasýnýn Karatarla köyünde kurulur...
(Yarýn: Gayrinizami Savaþý ilk uygulayan Abdülhamid Han..)