Abdülhamid Han’ın İngiliz’e kurduğu müthiş oyun!

Osmanlı devletine karşı sürekli oyun kuran İngilizlerden bıkıp usanan siyasi dahi Abdülhamid Han, İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nu kurdurarak bir yüz yıl boyunca İngiltere'nin başına bela eder. Nasıl mı? 

Aslında Türklerin İrlandalılarla olan ilişkisi, Sultan Abdülmecid zamanında başlar. İrlandalılar Katoliktir ve İngiltere'nin kurduğu Anglikan Kilisesi’ne vergi vermeyi kabul edemiyorlar, silah zoruyla vergiyi ödüyorlardı. Ancak 1840 yılında İrlanda'da müthiş bir kıtlık baş gösterdi. Yoksulların temel yiyeceği olan patates üretimi durma noktasına geldi ve kısa sürede 800 bin kişi açlıktan öldü. İrlandalıların İngiltere'ye yönelik savaşımı da iyice zayıfladı. 

İngilizler, İrlanda'nın içine düştüğü bu açlık ve yoksulluktan yararlanırken, Abdülmecid'in emriyle üç gemi dolusu patates, Kraliçe Victoria'nın tüm engellemelerine karşın İrlanda'ya ulaştı. İngiliz donanması, gemilerin Dublin limanına yanaşmasını engelleyince, patatesler Drogheda Limanına boşaltıldı. Bu tarihi an Osmanlı-İrlanda ilişkilerinde bir başlangıç oluşturdu. İrlandalı soylular Padişaha bir teşekkkür mektubu yazdı ve Sir Oberbank, 1849 yılında mektubu padişaha sunmak için İstanbul'a geldi. 

İrlandalılar bu vefayı hiç unutmadı. Drogheda kentinin takımı Drogheda United 1919 yılında kurulduğunda amblemi ay-yıldızdı! Takım İrlanda Premier Ligi’nde top koşturacaktı. 

Osmanlı-İrlanda dostluğu, Abdülhamid Han döneminde de sürdü. İrlandalıların yoğun olarak yaşadığı Portsmouth kentinde istihbarat çalışmalarına önem veren padişahın, Portsmouth Kulübü’nün kurulmasında büyük katkıları oldu. Bugün Portsmouth Kulübü’nün amblemindeki ay-yıldıza da İngilizler hala bir anlam verememekte. 

Teşkilat-ı Mahsusa'nın önderlerinden Kuşçubaşı Eşref İngiliz casusu Lawrence'la mücadeleye girdi. Hayber'de yaralı olarak İngilizlere tutsak oldu. Yanına gelen Lawrence'a, Kuşçubaşı, tarihe düşecek bir cevap verdi: "Lawrence kazandığını sanıyorsun. Ama henüz her şey bitmedi. Hükümetiniz başına öyle bir çorap öreceğiz ki, iki yüz yıl uğraşsanız paçayı kurtaramacaksınız!"

Kimi tarihçilere göre Kuşçubaşı Eşref Bey, IRA'dan söz ediyordu. Abdülhamid Han'ın kurdurduğu silah, cephane ve parayla desteklediği ve İngillizlere kök söktürecek örgütten. İngilizlerin bir türlü anlamadığı bir başka ayrıntıysa İRA'nın önderi James Collins öldürüldüğünde tabutuna neden ay-yıldızlı bayrağının konduğuydu! 

İngilizler Osmanlı'yı çok sıkıştırmış, başına büyük dertler açmıştı. Ama Osmanlı'da İRA'yı sonuna kadar destekleyerek İngiltere'nin iki yüz yıl boyunca bir kan gölünde debelenmesine neden oldu!