Vefatýnýn 100. yýlýnda Sultan Abdülhamid Han, önemli faaliyetlerle yad ediliyor. Caðaloðlu'nda medfun olduðu türbe, restorasyonu tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakaný Numan Kurtulmuþ tarafýndan ziyarete açýldý.
Resmi tarihin kýsýtlý ve politik önyargýlarla þimdiye kadar çeperlediði hakikatler üzerindeki yüksek basýnç, yavaþ yavaþ normale dönüyor... Çoðumuzun ''Kýzýl Sultan'' imajlarýyla ve haksýz önyargýlarla yetiþtiði gençlik günlerimiz geride kaldý. Kültür ve Turizm Bakanýmýz Numan Kurtulmuþ Beyefendi açýlýþ sýrasýnda öðrencilik günlerinden bahsetti... O vakitler kapalý olan bu türbenin önünden mahzun bir þekilde dua ederek geçtiklerinden söz etti.
Sultan Abdülhamit Han hangi zor koþullardan geçtiyse 100 yýl aradan sonra neredeyse ayný zorlu koþullarýn kuþatmasý altýnda gerçekleþiyordu bu türbenin açýlýþý... Osmanlý'nýn varlýðý, Batý nezdinde halledilmesi gereken bir ''þark meselesi''ydi. 100 yýl aradan sonra geldiðimiz vadide NATO ve Birleþmiþ Milletler gibi uluslararasý barýþ kurumlarýnýn dahi iflas ettiði pervasýz bir saldýrýya maruz Türkiye... Bakan Bey, tarih konusunda devamlýlýk felsefesinden bahsetti. Oysa bizler çocukluðumuzdan itibaren kopuntulu tarih anlatýsýyla yetiþmiþtik. Osmanlý bizi ilgilendirmiyordu. Osmanlý kötüydü ve derhal unutulmalýydý... Eðitim ve kültür politikalarýmýz bu yönde iþledi. Tarihi Orta Asya'ya, sanatý Avrupa'ya baðlayarak çaðdaþlýk ülküsü yazdýk. Dünyada büyükbabasýnýn mezar taþýný okuyamayan millet yoktur biz okuyamayanlardan olduk.
Ýlber Ortaylý hocamýz Ýstanbul Üniversitesinde anlattý Sultan Abdülhamid Han'ý. Sultan olmasaydý da dünya çapýnda marka bir sanatçý olurdu dedi. Sedef kakma, marangozluk gibi sanatlarda ileri derecede hünerli bir kimse olduðundan söz etti. Ýstanbul Müftülüðündeki Þer'iye Sicillerini muhafaza eden kütüphane dolaplarý da Hünkar'ýn eseriymiþ. Çift kapaklý, tel örgülü, özel koruyucu bez kaplamalý bu kütüphanenin mucidiymiþ Abdülhamid Han. Yüz yýllarýn ötesinden sapasaðlam þekilde bize kadar gelen bu arþivi Sultan'ýn rakik ve mucid sanatýna borçluyduk.
Ýstanbul Üniversitesi'ndeki toplantýya gençlerin ilgisi çok yoðundu. Rektörlük binasýnda iki salon daha açýldý gençlere. Bakan Kurtulmuþ'u kolayca býrakmadý Hukuk Fakültesi öðrencileri... Okulumu ne kadar özlediðimi fark ettim onlarý seyrederken. 25 yýl yasaklý kaldýktan sonra okuluna girince insan, kendisini hala öðrenciymiþ zannediyor. Numan Bey ve eþi Sevgi Haným hocalarýmýzdý asistanlardý o günlerde... Yasaklarla ve hürriyet aralýklarýyla süren bir tarihimiz var. Hürriyetler ve insana saygý konusunda çok önemli mesafeler kat ettik.
Ve tersine çevrilmiþ, ters yüz edilmiþ hakikatlerle dolu tarihimiz... Ayþe Sultan'ýn, Babasý Abdülhamid Han'ý anlattýðý günlükleri insaný nasýl da hayrete düþürür. Padiþahýn batý musikisine ve özellikle operaya düþkünlüðü, Saray'da kurdurttuðu orkestralar, kýzý Ayþe Sultan'ýn müzik eðitimine verdiði destek, bizden gizlenmiþ tarih sayfalarýdýr. Mühendis mekteplerinin kurucusu, kýz okullarýný açan, askeri akademilerin modernizasyonunu saðlayan çok modern bir padiþahtýr aslýnda Abdülhamid Han.
Çok zarif ve akýllýca bir diplomasi yürüttüðünü ve bunu sadece dýþ ülkelere deðil Osmanlý hinterlandýndaki gayrý müslim öðelere karþý da ustalýkla dizayn ettiðini zikretti Ýlber Hoca... Dönemin revaçta utkusu panislavizme karþý Ýslam toplumlarýyla birlikte olma siyasetini baþarýyla kurduðundan söz etti. Hepimizin çok sevdiði Dostoyevski'nin bile Ýstanbul'a çan asma heyecanýyla yanýp tutuþtuðu o günlerde, Meclisi Mebusan'da en yüksek oranda gayrý müslim temsilini saðlamýþ bir dünya lideriydi.
Küçük yaþta yetim kalmýþ Sultan Hamid. Perestu Kalfa büyütmüþ onu ve kýz kardeþini. Çok merhametli bir kimseymiþ Perestu Haným. Abdülhamid Han onu Valide Sultan konumuna getirmiþ, öðlen yemeklerini onunla yermiþ... Bu büyük Sultan'ýn içinde, annesiz bir çocuðun þefkatle baþýný okþayacak bir ele duyduðu hasreti hissetmek beni çok etkiledi. Çok centilmen birisi olduðunu, kibar jestleriyle Ýngiliz Kraliçesini kendisine hayran býraktýðýný da rahmetli Necip Fazýl Üstad anlatýrdý. Hep tarihi dehasý ve Osmanlý çöküþünü 33 yýl ertelediði yönleriyle tanýtýlýyor Abdülhamid Han... Mescid-i Aksa'ya hürmeti, hanýmlara ve kýz çocuklarýna verdiði deðer bunlardan daha az deðil...