GÜL: CHP'nin desteði olmasaydý dokunulmazlýklar kalkmaz, Demirtaþ da yargýlanmazdý.Tutukluluða veya tahliyeye karar verenler baðýmsýz mahkemelerdir. Yasalar aday olan tutuklu serbest kalýr demiyor.
CHP’NÝN BAÞÖRTÜSÜ SÝCÝLÝ BELLÝ: ‘411 EL KAOSA KALKTI’
Kendisiyle Gaziantep’teki seçim çalýþmalarý sýrasýnda buluþup konuþtuðumuz Adalet Bakaný Abdulhamit Gül, CHP adayý Humarrem Ýnce’nin insan haklarý karnesini deðerlendirdi: 16 yýlda AK Parti’nin getirdiði bütün demokratik kazanýmlarý Muharrem Ýnce geriye götürecektir. Mesela baþörtüsü ile ilgili net þekilde “bu bir özgürlüktür, sonuna kadar destekliyorum” demiyor. Ýnce’nin söylemi ötekileþtirici, kamplaþtýrýcý ve endiþe verici bir söylem. Nitekim geçmiþte bu konuda yaptýðý açýklamalarda ‘baþörtüsünün özgürlük deðildir’ diyor. Zaten bunlar rövanþist yaklaþýmda muhalefet. AK Parti’nin getirdiði ekonomik, siyasi, demokratik kazanýmlarý geriye götürüp insanlarýn elinden almaya yönelik bir tutum içindeler. 24 Haziran’ý iple çekiyorlar, bir yere kadar geliyor kendilerini zor tutuyorlar. CHP’nin ne yaptýðý ortada. “411 el kaosa kalktý” anlayýþý ve bunu AYM’ye götüren CHP’nin ta kendisidir.
Meclis aritmetiði HDP’nin barajý aþmasýna baðlý olarak deðiþecek. Demirtaþ da cumhurbaþkaný adayý ama terörden dolayý tutuklu. HDP kampanyasýný maðduriyet üzerine kurdu. Millet Ýttifaký bileþenleri HDP’yi ittifaka almadýlar ama Demirtaþ’ýn salýverilmesini istiyorlar. Demirtaþ neden içeride, neden dýþarýda deðil?
CHP istediði için içeride. CHP’nin verdiði oylarla dokunulmazlýk kalktý ve Demirtaþ yargýlandý. Baðýmsýz mahkemelerin verdiði karar tutuklama ve yargýlama da sürüyor. Burada Hükümetin, AK Parti’nin tutuklama ya da diðer süreçlerle ilgili söyleyeceði bir þeyi yoktur. AK Parti ve MHP dokunulmazlýklarý kaldýrdý çünkü ya terörle aranýza mesafe koyacak ya siyaset yapacaksýnýz. Dokunulmazlýklarýn kaldýrýlmasýnda AK Parti ve MHP’nin oylarý yetmez, HDP’nin oy verecek hali yok, demek ki CHP de oy verdi. Anayasa deðiþikliðinde Meclis böyle bir tercih yaptý, baðýmsýz mahkemeler de böyle bir karar verdi. Tutuklu birini aday gösteren HPD’dir. Kimse buradan maðduriyet kahramanlýðý çýkartamaz.
YASALAR ‘ADAY OLAN SALIVERÝLÝR’ DEMÝYOR
Sadece HDP deðil Ýnce, Akþener ve Karamollaoðlu da þunu ima ediyor; “Erdoðan kendine rakip olmasýn diye Demirtaþ içeride”.
Net söyledim; CHP’nin desteði olmasaydý dokunulmazlýk kalkmaz, yargýlama olmazdý. Tutuklamaya ya da tahliyeye karar verenler baðýmsýz mahkemelerdir. Ayrýca kiþi tutukluyken aday gösterildi, belli kýsýtlamalara tâbi olabileceði biliniyor. Baþka tercih yapýlabilirdi yapýlmadý. Böyle bir gerekçe tahliye kanunumuzda yok. Aday kiþi serbest kalýr, demiyor yasalarýmýz.
YARGI AK PARTÝ’NÝN DEÐÝL TÜRK MÝLETÝ’NÝN
Partiler bunu nasýl söylüyor peki? Yürütmenin yargýya müdahale etmesini talep etmek demek deðil midir bu ayný zamanda?
Serbest kalsýn demek öyledir. Yargý AK Parti’nin yargýsý deðil, Türk milletinin yargýsý ve baðýmsýz. Kimsenin bunu söylemeye cüret etmeye hakký yoktur. Bu, yargýya haksýzlýktýr. Böyle bir þey kabul edilemez. Herkesin de bu sürece saygý göstermesi lazým.
PENSÝLVANYA’DAN ÝNCE’YÝ MÝ ARADILAR?
CHP Cumhurbaþkaný adayý Ýnce “Amerikalýlar beni aradý, Türkiye Gülen’i usulüne uygun istememiþ” dedi…
Amerika’dan aradýlar dedi ama kim aradý, nereden aradý söylemedi. Washington’dan mý, Pensilvanya’dan mý? Açýklamasý lazým. Muhtemelen iþletmiþtir birileri.
Hükümet Ýnce’yi davet edip dosyalarý açtý. CHP adýna inceleme yapan heyet de bir rapor hazýrladý ama Ýnce iddiasýný sürdürdü. Dedi ki; 1) 120 klasör verdik dediler, 27 klasör var 2) Elden verdikleri dosyalarý göstemediler 3) Suç tarihi belirsiz, 2011’e bile atýf var. Adalet Bakaný olarak cevabýnýz nedir?
Ýnce ilk baþta usule uygun deðil dedi. Sonra esasa geldi, deliller yeterli deðil dedi. Darbeyi FETÖ’nün yaptýðýna dair delillerin yetersiz ve iliþkisiz olduðunu söyleyenler FETÖ’cülerdir oysa. ABD bile bunu söylemedi. Dosyalarla ilgili de þu kadar, bu kadar diyorlar ama tarafýmýzdan ABD’ye 86 klasör teslim edildi. Muhatabýmýz ABD’dir. Usulüne uygun olarak da teslim edildi. 26-27 Ekim 2016’ta Bekir Bozdað Bey -Adalet Bakaný idi- tüm belgeleri muhatabýna veriyor. Sonra dosyalar yine resmi kanallarla bir daha veriliyor. Bize göstermediler dedikleri dahil bütün belgeleri incelediler ama daha neyi incelediklerini bile bilmiyorlar. Diyor ki iki dosyada talep geç verilmiþ bekletilmiþ.Gecikme de yok bekletme de.
ÝADE TALEBÝ YARGISAL FAALÝYETTÝR
Bir defa þunu bilmeleri lazým. Ýade dosyalarý hâkim-savcýlar, yargý makamýnca hazýrlanýr. Adalet Bakanlýðý hazýrlamaz. Yargý hazýrladýktan sonra evrak Bakanlýða gelir. Bakanlýk posta tenzil memurluðu deðildir. Dosyayý alýr, uluslararasý sözleþme literatürüne uygun mu deðil mi diye inceler, sözleþme ve mevzuata göre evreke ilave edimlesi gereken hususlar varsa mahallinden yani mahkeme veya savcýlýktan ister, sonra -binlerce sayfayý bulan- evrakýn Ýngilizceye çevirisi yaptýrýlýr ve gelir gelmez de muhataplarýna gönderilir. Türkiye Cumhuriyeti iade hususunda dünyadaki en yetkin hukukçulara sahiptir. Bakanlýðýmýzdaki hâkim ve savcýlarýmýz çok yetkindir. Yani bir, bu yargýsal bir faaliyettir, taleplerin içeriðini biz belirleyemeyiz, bu yargýnýn iþidir. Ýki, Adalet Bakanlýðý sürecin sözleþme ve mevzuata uygun biçimde ilerdlemesini saðlýyor, aracýlýk yapýyor. Üç, delil yok verilmemiþ gibi bir þey mümkün deðildir. Zaten ürettikleri bütün bu iddialarla baþta dile getirdikleri ama altýnda kaldýklarý ilk iddialarýný karartmaya çalýþýyorlar.
ÖNCE ABD’YE, FETÖ’YÜ ÝADE EDÝN DEMESÝ LAZIM
Cumhurbaþkanlýðýna aday bir isim temelsiz bir iddiayý nasýl atabilir ortaya?
15 Temmuz’u FETÖ’nün yaptýðýna dair kesin deliller, mahkeme kararlarý var. Gülen’in iadesi ile ilgili gerçekten samimi olunsa ABD’ye, onu arayanlara yüksek sesle þunu söylemesi gerekir:
“Sen ne hakla beni arýyorsun, siz önce Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiði talebi yerine getirin”.ABD’ye “terör elebaþýný niçin koruyorsun” diye yükleneceðine gelip Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklenmek hiçbir siyasetle ve hukukla baðdaþmaz.
Biz hodri meydan deyince iddianýn hata olduðunu gördüler. Eksik olsa CHP’nin incelemesine izin verilmez. Ýncelettik. Hata eksik bulamayýnca mýzrak ellerinde kaldý, çuval arýyorlar ama bulamazlar çünkü doðru deðil. Türkiye Cumhuriyeti eksiksiz, usule uygun ve tüm delilleriyle vermiþtir iade talebini. Olmasý gereken ABD’nin dosyayý yargý mercilerine mahkemeye iletmesidir, Amerikalýlara söylenmesi gereken de budur.
KEMAL KILIÇDAROÐLU ÝNCE’YÝ YALANLADI
CHP Genel Baþkaný, dosyalarý inceleyen heyetin üç sayfalýk rapor hazýrladýðýný, bir nüshasýný kendine, bir nüshasýný Ýnce’ye ilettiðini, rapora göre talebin usulünce ve tam olduðunu söyledi. Yorumunuz nedir?
Tablo þu: CHP’nin Cumhurbaþkaný adayý, CHP Genel Baþkaný tarafýndan yalanlanmýþtýr. Herþey ortada, iddialarýn ciddiyetsizliði ortada. Bu tablo karþýsýnda fazla bir þey söylemeye gerek yok sanýrým.
BÝZ REFORMCU BÝR HÜKÜMETÝZ
15 Temmuz’dan sonra askeriyenin, yargýnýn, emniyetin içerisinde FETÖ’cü terör mensuplarýný ne yapacaksýnýz? Ýhraç için OHAL’e ihtiyaç var. Bugün çýkmazsa ne zaman çýkacak OHAL? Türkiye’nin birliði ve kamu düzeni için OHAL kararý alýnýnca CHP 20 Temmuz darbesi diyor. FETÖ’cülerin yaptýðý darbeye darbe diyemiyor, buna diyor. OHAL anayasal bir yönetim biçimi. Anayasal kalkýþma, anayasal düzeni ortadan kaldýrma halleri olduðunda MGK talebi, Meclisin onayýyla yürürlüðe giriyor. Bir kiþinin kararý ile deðil. OHAL sürecinde hukuka uygun davranýldý. Amacýmýz normalleþmedir. OHAL ile ilanihaye gidecek bir hükümet deðiliz, reformcu bir hükümetiz.
DERDÝMÝZ SKOR DEÐÝL ADALET ZATEN ÝTÝRAZ YOLUNU BÝZ AÇTIK
KHK’larla maðdur olan ihraçlarýn tesipiti ve adaletin tecellisi için ne yapacaksýnýz hükümet olarak?
FETÖ darbe giriþiminden sonra FETÖ ile irtibatlý kamu görevlilerinin ihracýyla ilgili kanun hükmünde kararnameler çýktý. Bunlar memur ama kamu hizmetinde deðil örgütün emrinde. Sizin bunlarý ihraç etmeniz gerek. 100 bin civarýnda ihraç var. Elbette hukuk çerçevesinde delillerle yapýyorsunuz ama bir kiþi için bile yanlýþ varsa mekanizmalarýný kuralým dedik hükümet olarak. OHAL Komisyonu kuruldu. Normalde atýlan kiþinin baþvuracaðý yer yoktu, komisyonu hükümetimiz kurdu. Bu iþlemlere karþý yargý yollarýný açan hükümetimizdir.
Hükümet terörle mücadele ederken oluþan maðduriyetleri gidermekten de sorumlu mu diyorsunuz?
Biz FETÖ ile mücadele ediyoruz. Skor deðil bizim derdimiz, adalet. Devleti terör örgütü ve uzantýlarýndan korumak, bunu da adalet ve hukuk çerçevesinde yapmak için titizlik gösteriyoruz. Elbette kararý OHAL Komisyonu verecektir. Komisyon baðýmsýz bir kurum. Bizim beklentimiz Komisyonun hýzlý karar vermesi. Vatandaþýmýzýn da öyle.
Baþvuru çok Komisyon yetiþemiyor þikâyetleri var?
Her üyenin tetkik manada raportörleri var. 230 civarýnda çalýþan var. Ýlgili kurumlardan gelen hâkimler, müfettiþler dosyalarý çalýþýyor. Mühim olan bu tarihe kadar olmayan mekanizmanýn kurulmasýydý. Yeni sistemde takipsizlik kararlarý, banka, bakanlýk verileri, savunmalarý gerekçeleri hepsi sisteme entegre. Kuruluþ tamamlandý, teknik çalýþmalar bitti, sistem hýzlandý.
MÝLLETÝN ÝRADESÝNE MUHALEFET
Cumhurbaþkaný Hükümet Sistemine geçiþin temel adýmlarýndan ilki 2007 kriziydi. Bugün parlamenter sistem güzellemesi yapanlarýn parlamenterleri odalarýna kilitledikleri herkesin malumu. Millet “vekili aradan çýkarýyorum Cumhurbaþkanýný ben seçiyorum” dedi. Millet seçiyor artýk Cumhurbaþkaný’ný. Milletin evet dediði anayasa deðiþikliðinin daha mürekkebi kurumadan milletin gözüne baka baka diyorlar ki “sen anlamazsýn”. Milletin deðerleriyle, duygusuyla, reyi ile dalga geçmektir bu.
MÝLLETÝMÝZ 7 HAZÝRAN’I UNUTMADI
7 Haziran sendromunu milletimiz unutmadý. AK Parti birinci parti çýksa da hükümeti kuracak sayýsý olmayýnca halkýmýz o akþam “eyvah” dedi. Ben vermesem de olur dediðinde, AK Parti’nin Türkiye’de huzur, istikrar ve kardeþliðin teminatý olduðunu 7 Haziran öðretti Türkiye’ye. Kürt kardeþlerimin evinin önünde çukurlar kazýldý, Ceylanpýnar’da polislerimiz þehit edildi. Þehirler terörize edildi. Siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrar bozuldu, fabrikalar iþçi çýkarmaya baþladý.