PKK’nýn temelleri Ankara’da atýldý. Abdullah Öcalan bir kuruluþtan diðerine, soldan saða sonra tekrar saða savrulsa da dalýndan kopmuþ bir yaprak örneði, bir türlü hayalinde, yarým yamalak da olsa oluþturduðu örgütü kuramýyordu. Sonraki yýllarda “Bana Ankara geçit vermiyor, boðuyordu beni.. PKK’nýn çekirdeðini bir türlü oluþturamýyordum!” diyecekti. Ankara’nýn Cebeci semtini üs tutmuþ, Mahir Çayan düþüncesini paylaþan gençlerle birlikte 1974’te Ankara, Ýstanbul ve Erzurum’da Yüksek Öðrenim Derneði kuruyorlardý. Öcalan Ankara Yüksek Öðrenim Derneði’ndeki hararetli tartýþmalarda öne çýkmaya baþlamýþtý. Üslubu sert ve saldýrgandý. Uzlaþmaya yanaþmýyordu. Ve ilk kez “Türk solu-Kürt solu” ayrýmýný yapýyordu. Saðcý olarak bilinen Öcalan, AYÖD’de sol açýsýndan rüþtünü ispatlýyordu bir bakýma. Arkasýndaysa Türk solunun önde gelen isimlerinden Nasuh Mitap vardý. Ve Mitap’ýn desteðiyle Haki Karer, Kesire Yýldýrým Öcalan, Kemal Pir’le birlikte AYÖD yönetimine SBF temsilcisi olarak katýlýyor, THPK-C’nin önde gelen ismi Nasuh Mitap’ýn önerisi ve desteðiyle derneðin baþýna geçiyordu. Ama bu da yetmiyordu...
PKK’nýn kuruluþ toplantýsýnýn yapýldýðý yer Tuzluçayýr-Tekmezar Duraðý’nda Sivas Gürün’lü bir iþçi olan Ýbrahim Þahin’in bekar evidir. Kemal Pir, Haki Karer, Cemil Bayýk ve Öcalan, Ankara’dan ayrýlýp Doðu ve Güneydoðu’ya gitmenin zamaný geldiðine karar veriyorlardý. Öcalan ilk olarak Aðrý’ya gitti. Yanýndaysa Pilot Necati Kaya vardý! Kimdir Necati Kaya? Þimdilik CIA/MÝT baðlantýlý diyip geçelim...
PKK’nýn çekirdek kadrosunu oluþturan Öcalan 1977’de Kürdistan’ýn kuruluþundan açýkca söz etmeye baþlamýþtý. Yanýndan ayrýlmayan Pilot Necati Kaya’nýn kimliðiyse örgüt içinde sorgulanmaya baþlamýþtý ama Baþkan Öcalan umursamýyordu dedikodularý, Pilot Necati’nin CIA/MÝT iliþkileri konusunda söylemlere yanýt dahi vermiyordu. Ýlk günden beri Apo’nun yanýndan ayrýlmayan, “dava arkadaþý” Haki Karer Apo-Pilot iliþkisini açýkça sorgulamaya baþlamýþ, Ankara’da kalan arkadaþlarýn kaygýlarýný bir mektupla dile getirmiþti. Ne var ki, Karer, Mayýs 1977’de Gaziantep’de bir silahlý saldýrýya uðruyor, muhaliflere göreyse tedavi gördüðü hastanede Apo’nun emriyle öldürülüyordu. Sonralarý Apo-Pilot Necati iliþkisini her kim sorgulamýþsa þu ya da bu biçimde hayatýný kaybedecekti! Öyle ki çekirdek kadrodan bugüne sadece Cemil Bayýk sað kalacaktý! O da Apo’ya sorgusuz sualsiz baðlýlýðýndan..
Yapýlan toplantýlardan sonra “Kürdistan Devrimi’nin Yolu” adlý bir broþür hazýrlandý. Bu broþür PKK’nýn ilk parti programýdýr. Broþürü Duran Kalkan, Hayri Durmuþ, Kesire Yýldýrým (Öcalan), Saime Aþkýn ve Mazlum Doðan birlikte kaleme aldý. Bunlardan Doðan, Durmuþ ve Aþkýn öldürüldü. Duran Kalkan’la Kesire Öcalan hayatta. Saime Aþkýn öðretmendi ve Apo’nun tek adam olarak örgütü yönetmesine karþý çýktý. PKK-MK üyesiyken Lolan Kampýnda sorgulandý, “sizin sonunuz faþizmdir!” diye haykýrarak öldü! (Apo’nun Ayetleri—Selim Çürükkaya)
Artýk iþ örgütün adýný koymaya kalmýþtý. O güne kadar çeþitli adlarla anýlan örgüt 27 Kasým 1978’de Lice’nin Fis (Ziyaret) köyünde, iki gün süren toplantýnýn ardýndan PKK adýný alýyordu. Toplantý Çekirge Seyfo diye bilinen Seyfettin Zuðurlu’nun evinde yapýldý. PKK’nýn hayatta kalmayý baþaran üç beþ kurucu üyesinden Cemil Bayýk toplantýya 23 üyenin katýldýðýný söylüyor. Herkes konuþuyor ama “çözümlemeleri Öcalan yapýyor, son noktayý o koyuyordu.” Örgütün kendini Marksist-Leninist olarak tanýmlanmasýnýn bir çok Kürdün sýrt çevirmesine neden olacaðýný söyleyenlere Öcalan “bir kurþunluk canlarý var!” diye cevap veriyordu. Örgütün isim babalýðýný Mehmet Karasungur yapmýþtý. Ýsim babasý olduðu için “Öcalan karþýsýnda imtiyazlý olduðunu” sanýyordu. Ancak Kani Cengé’de bir silahlý saldýrý sonucunda öldürüldü. Örgüt içinde 1983 yýlýna kadar, özellikle ayrýlmak isteyen birçok kiþi acýmasýzca öldürüldü. Artýk Öcalan sorgusuz sualsiz PKK’nýn tek önderiydi; Baþkan’dý!
- Pilot Necati’nin CIA/MÝT iliþkilerini de yarýn konuþalým.