Ablukanýn ardýnda ‘jeo-ekonomi’ var

VEKÂLET SAVAÞLARI COÐRAFYANIN KADERÝ

Trump’ýn Riyad ziyareti, PKK ile Rakka operasyonu, Ýran’a DEAÞ saldýrýsý, Katar’a izolasyon… Neler oluyor büyük resimde?

Rusya Batý Suriye’yi elinde tutmak için Ýran’ý destekleyip Rejimi koruyormuþ gibi görünüyor ama kâh ABD, kâh Türkiye, kâh PYD ile iþbirliði yapýyor. Moskova’nýn merak ettiði þey ABD’nin Rakka operasyonu sonrasý ne yapacaðý. Trump ile ABD Ortadoðu’da daha güçlü varlýk gösteriyor. Gönderdiði füzelerle Þam’a caydýrýcý / cezalandýrýcý gücümü her an kullanabilirim mesajý veriyor. YPG’yi silahlandýrýyor. Kimi devletleri de cesaretlendiriyor. Ýran’ý Hizbullah ve Haþdi Þabi ile Irak ve Suriye’de DAEÞ’e karþý cesaretlendirmiþti. Þimdi Trump Riyad’ý benzer taktiklerle sahneye sürüyor. Vekalet savaþlarý coðrafyanýn yazgýsý.

GÜNEY: Terörü destekliyor iddialarý bahane. Asýl sebep Katar’ýn muazzam doðal gaz rezervleri ve LNG teknolojisiyle Suudi Arabistan için rakip, BAE için kýskanýlan bir tedarikçi haline gelmesi ve ABD’nin bölge planýna uymamasý.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleþik Arap Emirlikleri (BAE), Mýsýr ve Yemen “teröre destek vermekle suçladýklarý” Katar ile diplomatik iliþkilerini kesti. Hava sahasý kapatýldý, diplomatlar geri çekildi. Bu ani ablukanýn sebebi ne?

Birden fazla nedeni var. Ama Katar’a yöneltilen teröre destek suçlamalarý sadece bahane. Ortadoðu ve Doðu Akdeniz’de hatta Avrupa’da terörün karmaþýk ve bugünün jeopolitik-jeo-ekonomik mücadelesine içkin sebepleri var. Doha’nýn desteði dedikleri þey ortadan kalksa dahi terörün, teröre neden olan asýl sorunlar bitirilmeden ortadan kalkacaðýný düþünmek saf dilliliktir. Diðer bahane de Doha’nýn Ýran’la sürdürdüðü yakýn iliþkiler. Ama bu da kolayca çürütülebilir çünkü Körfez ülkeleri de Tahran ile iliþkide. Arabistan’ýn bile Ýran ile ticari baðlarý var. Bahaneler bol, abluka ve krizin sebepleri bambaþka. 

ABLUKANIN SEBEBÝ BAÞKA

Nedir asýl sebepler? 

Sevdiðim bir kavram var: Jeo-ekonomi. Ekonomi politiðin coðrafi fýrsat ve riskleri nasýl deðerlendirdiðini inceliyor. Katar krizinin jeo-ekonomik nedenini analiz ettiðimizde þunu görürüz: Siyasi kimliði açýsýndan Katar genç bir ülke, hatta tüm KÝK (Körfez Ýþbirliði Konseyi) üyesi ülkeler 1. Dünya Savaþý sonrasý geliþmelerin bir ürünü olarak siyasi hayatlarýna baþladýlar. Arabistan’ýn Körfez’deki baskýn konumu nedeniyle Katar gibi emirliklerin kendilerine özgü siyasi gündemleriyle uluslararasý politikaya katýlmasý da oldukça geç oldu. Oysa son 20 hatta 10 yýlda Katar’ýn Dünya ve Ortadoðu siyasasýnda varlýðýndan bahsediyoruz. Arabuluculuk faaliyetleri var, Al Jazeera etkisi var. Ama onlardan da önce doðal gaz vardý. Katar’ýn muazzam doðal gaz rezervleri elbette ki önemli ama daha önemlisi LNG yani sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz teknolojisinde Katar’ýn öncü bir konum elde ederek Doðu’ya kayan enerji pazarý için yeni bir cazibe merkezi haline gelmesi. Kýsaca Katar, Suudi Arabistan için dikkat edilmesi gereken bir rakip, Birleþik Arap Emirlikleri içinse kýskançlýkla takip edilen bir enerji tedarikçisi haline geldi. Körfez içi rekabet, doðal kaynaklardan elde edilen para ve enerji piyasalarýnda etkinliði artýrma arzusu rakip jeopolitik açýlýmlarý da beraberinde getirdi.

ALTIN KERPETEN ÝÞLÝYOR

Katar, Arap Baharý’na, Ýhvan’a, Hamas’a, Suriye muhalefetine destek veren ve bu konularda Türkiye ile uyumlu olan tek ülke idi. Jeopolitik açýlýmlar açýsýndan Katar izolasyonunun Türkiye için anlamý ne?

Olayýn baþlangýcý Arap Baharý’ydý. Arap Baharý patladýðýnda ve Arap Dünyasý için çok önemli bir merkez olan Mýsýr’da Ýhvan’ýn siyasi iktidara ulaþmasýnýn yolu açýldýðýnda ABD ve Batý bu jeopolitiðe izin vermeme kararý aldýlar. Bunun çok nedeni vardý ama Ýhvan’ýn, bu arada bir Müslüman Kardeþler kuþaðýnýn engellenmesi iþi karþý devrimlere ve bu devrimleri finanse eden güçlere verildi. Riyad’ýn Mýsýr’da Sisi’nin arkasýndaki asýl güç olarak sahneye çýktýðý dönemdir bu. Ancak bu, þu demek deðil; Ortadoðu altýn tepside Riyad’a verildi. Hayýr! Zaman zaman Washington DC altýn tepside bir þeyler sunuyormuþ gibi görünebilir ama verdiði lokmalarý sunduðu aktörlerin midesinden altýn kerpetenle söktüðü unutulmamalý. Riyad’ýn baþýna da bu geldi. 

RÝYAD DA HEDEFTE 

Nasýl? Riyad hem yem hem avcý mý?

Þöyle. Bir yandan rakibi Katar’ýn desteklediði Müslüman Kardeþler hattýnýn çökertilmesi için Riyad kullanýldý, öte yandan Kaya Gazý/Kaya Petrolü piyasalara sürülerek petrolün fiyatý düþürüldü ve Riyad, Yemen’de cesaretlendirilmiþken kendi güvenliði için çok önemli olan petrol gelirlerinin hýzla azaldýðýný görmek zorunda býrakýldý. Diðer yandan Obama Ortadoðu’dan ABD askeri varlýðýnýn çekileceði hikayesini anlattý ve Ýran’a taktiksel bir alan açtý. Herkes herkesle dengelenirken Batý için çok önemli olan enerjinin musluðunu ve Arap Dünyasýnda siyasi iktidar hayali kuran her hareket için çok önemli olan paranýn musluðunu elinde tutan Körfez güçleri tek tek ehlileþtirildi. 

ÝSTÝKRAR ÝÇÝN SÝLAH 

Katar izolasyonunun Trump’ýn Arabistan ziyaretinin akabinde gerçekleþmesi tesadüf deðil ama bu kadar çýplak bir müdahale de tuhaf deðil mi?

Trump’ýn Ortadoðu ziyareti boþuna deðildi elbette. ABD çýplak bir netlikte müdahalenin gerçekleþmesini saðlýyor çünkü Ortadoðu’da kaos çok üzücü sahneler yaratsa da bir umudu da içinde barýndýrýyor. Büyük güçlerin Ortadoðu planlarýný zorlaþtýracak, maliyetli hale getirebilecek aktörler ortaya çýkabilir, koalisyonlar kurulup bozulabilir. Arap Dünyasý çeþitli þekillerde sýkýþtýrýlýp parçalanýrken direnebilir vs. Bu oyun bozucu yeni siyasal icatlarýn ortaya çýkmasýný engelleyecek en güçlü itki bölgedeki “eski düzen”. Trump da Ortadoðu’da Suudi Arabistan üzerinden Riyad’a silah satarak þunu söylemiþ oldu. “Ey eski otoriter güçler, güçlü olmaya devam edin; güvenliðiniz sattýðým silahlarla güvence altýnda olacak.” Eski Körfez-ABD anlaþmasýnýn temeli “petrol için silah”týr. Bu anlaþma þimdi bir nevi otoriter istikrar için silah biçimine dönüþmüþ durumda. Riyad akýllý bir aktör olarak bunu ayný zamanda Körfez’de kendisine en büyük güç olma, eskisi gibi hegemon olma hakký verilmesi olarak yorumladý. Katar’a karþý açýk, acele ve çabuk bir biçimde sahnelenen saldýrýnýn netliðinin sebebi bu. Tabi bu netlikle pek çok merkeze mesaj veriliyor. 

ÇOKLU MESAJ VAR

Kimlere veriliyor? 

Araplara, topraklarýnýz paylaþýlýrken otoriter merkezlerin, Riyad’ýn, Mýsýr’ýn ne söylediðine bakýn deniyor. Ýran’a, sen dur fazla ileri gittin, bu sürece direnirsen savaþýn içine sýçradýðýný görürsün deniyor. 

Ya Türkiye’ye? 

Türkiye’ye verilen mesaj da önemli: Rakka sonrasý hareket alanýn düþündüðün kadar geniþ olmaz deniyor. Katar krizinin Körfez içi bir mesele olmadýðýný bu mesajlardan anlayabileceðimiz gibi Ýran ve Türkiye’nin Katar’a verdiði desteðin netliðinden de anlayabiliriz. Kýsaca müdahale çýplak ama müdahalenin Tahran ve Ankara’dan okunmasý da net. 

GÝDÝÞATI GÖRÜP DÝRENEN TEK ÜLKE TÜRKiYE

Katar’ý ýslah için mi abluka altýna aldýlar? 

Bugün, dün kendi gündemini takip ederse neyle karþýlaþacaðýný gören Riyad eliyle tam da Rakka ve Musul operasyonlarý baþlangýcýnda Katar’a Arap direniþine geçit vermemesi hatýrlatýlýyor. ABD Ortadoðu’da yeni düzen istemiyor. 1991’den beri ABD’nin Ortadoðu’ya dayattýðý þey (uluslarýn/devletlerin çöküþü ve iþlemeyen -bölgesel güçlerin birbirine rakip edildiði yeni ulus/devlet inþa projeleri, dayatýlan konfederasyonlar-federasyonlar adýna zorla demografik deðiþimler. Bunlar küçük revizyonistlerin aðzýný sulandýrabilir ama Türkiye bu gidiþin sonunun bölge ve bölge insaný için iyi olmadýðýný görüyor. Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin YPG/PYD kararýna karþý son sözünü söylemesinin nedeni hem bu tabloyu görmesi hem direnecek gücünün olmasý. 

BÝR TAÞLA HEM ÝSRAÝL HEM ÝRAN 

Yaþananlarýn Ýsrail’le alakasý ne? Ýran merkezli saldýrýlar Ýhvan yok edilmeye çalýþýlýrken mezhep savaþýný körükler mi?

Bir taþla iki kuþ vuruluyor burada. Ýlk kuþ Ýsrail ile ilgili. S.Arabistan silahlandýrýlarak Ýran’a karþý bir set oluþturuldu Riyad mutabakatýyla. Trump ve ekibi böylece Ýsrail ve Arap-Ýsrail barýþý ile iliþkilendirerek aslýnda Ýsrail’in uzun süredir rahatsýz olduðu Ýran’ýn güçlendiði algýsýný tersine çeviriyor. Ýsrail kartý Trump için sadece Ortadoðu’da deðil iç politikada da önemli. Ýkinci kuþ, Tahran-Riyad rekabeti üzerinden kaþýnan mezhep çatýþmasý olasýlýðý. Mezhepçilik uzun süredir Ýran ve Arabistan tarafýndan bölgedeki çatýþmalarda bir araç olarak kullanýlýyordu. Her iki devlet de mezhep fikrini kullanarak alanda savaþacak vekiller devþiriyordu. Bu böyleyken ve ABD DAEÞ’e karþý savaþý YPG eliyle Rakka ve Musul’da fýrýna sürmüþken DAEÞ’in birden bire hem de Þiilik için sembol önemde yerlere saldýrý düzenleyeceði tuttu. Ýkinci kuþ -ki iyi þeylerin alameti deðil- hem Tahran’ýn hem de Riyad’ýn üzerinde uçuyor. Bu sefer iki merkez ve iki mezhep vekiller ve vekalet savaþlarý olmadan karþý karþýya getiriliyor. “Altýn kerpeten” metaforunu hatýrlayýn. Tahran’a dün ne verildiyse (Irak, Lübnan, Suriye’de alan), Riyad’a bugün ne veriliyorsa (Mýsýr’da etki, Ýsrail’le yakýnlýk, körfezde güç) yakýnda mezhep sürtüþmesi üzerinden tek tek geri alýnýverir. Maazallah Suriye’nin baþýna gelenler hem Tahran’ýn hem de Riyad’ýn baþýna gelebilir. Þimdilik ibre Tahran’ý gösteriyor ama her þey Tahran’ýn ehlileþmeyi ne kadar kabul edip etmeyeceðine baðlý.

ACEM’E ABD KAPISI KAPANDI

Türkiye ve Pakistan Katar’a asker, Ýran gýda gönderecek. Ehlileþtirmeye direnç midir bu? 

Pakistan, Taliban’ý içine sokan, terörü yaratan ve Hindistan’ý destekleyen ABD’nin “teröre karþý savaþý” Katar üzerinden baþlatmasýnýn anlamýný biliyordur mutlaka. Ama daha önemlisi Ýran’ýn konumu. Ýran Riyad mutabakatýnýn ardýndan Katar hamlesi yapýlýnca Obama ile açýlan kapýlarýn Trump’la kapandýðýný anlamýþ görünüyor. Bu önemli. Trump, Soðuk Savaþ döneminin Sovyetleri etki kazandýðý yerlerden çýkartma stratejisini Tahran’a uyarlýyor. 

ÝRAN ANKARA’YI ÞÝMDÝ ANLADI 

Katar ambargosuna direnenler arasýndaki yakýnlaþma Suriye denklemini nasýl etkiler?

Þu an uzak görünse de ABD-Rusya Suriye özelinde anlaþýrlarsa Washington, Tahran’ý para ve kanla ulaþtýðý etki alanýndan geri sürebilir. Ýran uzun süredir Ankara’nýn dillendirdiði gerçeði fark etti: “Büyük güçler kendi çýkarlarýný izler, Suriye-Irak sorunun halledilmesinde komþu bölge güçleri birbirleriyle temas içinde olmalý”. Ýran çok sýkýþacaðýný hissederse Suriye’de Türkiye ile anlaþma yoluna gidebilir. Zarif’in Ankara’ya gelmesi bir iþarettir. 

RÖPORTAJIN TAMAMI ÝÇÝN TIKLAYINIZ!